Odpravili so psihološko blokado, toda ne hladijo penine, kje Olimpiji še lahko spodrsne na poti do naslova prvaka?

Marko Kovačevič, 30.6.2020
Robert Balen

Sezone še ni konec, še šeste tekem je do konca, toda Olimpija je v večnem derbiju naredila velik korak k naslovu. Zakaj je Maribor po šestih letih padel v Stožicah?

Nič več štajerska Ljubljana

Prav je imel športni direktor Maribora Oliver Bogatinov. Nobena zgodovina nima tako dolgih repov, da bi vplivala na prihodnost. Več kot šest let je trajal štajerski niz neporaženosti na ligaških derbijih v Stožicah. Dovolj dolgo, da so nekateri vnaprej zapisali točke (ali vsaj eno) na mariborski konto. A s tem poskrbeli za dodaten motiv med zmaji. Fame, ki je obkrožala slačilnico, so se želeli, tako trener Dino Skender, na vsak način rešiti. Čeprav je vzorec majhen, se zeleno-beli očitno dobro znajdejo pred praznim stadionom. Tri zmage nad večnim rivalom na svojem dvorišču imajo po nedelji. Če so leta 2011 izkoristili mariborsko evforijo po Glasgowu in prvi uvrstitvi v evropsko ligo, so marca 2014 in v 30. krogu aktualne sezone slavili na derbijih brez gledalcev.

Drugačna Olimpija, fanatična?

image
Robert Balen Dino Skender se je zatekel k temu, kar so nedolgo nazaj goreče zagovarjali v Ljudskem vrtu.
Morda je bil novinec na ljubljanski klopi največja neznanka za 15-kratne slovenske prvake. Že res, da je Sergej Jakirović, med epidemijo ustoličeni strateg Maribora, Skenderja poznal iz hrvaške lige, ga tam dvakrat premagal, a 36-letni Osiječan je spremenil podobo Olimpije. To ni več ekipa, ki na vsak način išče atraktivne poteze in gol več od nasprotnika. "Pomembno je, da smo kot tim, da najprej vsi skupaj poskrbimo za obrambo in izkoristimo, kar se nam odpre," svojo filozofijo, precej podobno pragmatizmu, ki so ga nedolgo nazaj goreče zagovarjali v Ljudskem vrtu, razkriva Dino Skender. Prvič po septembrskem derbiju je v prvi enajsterici dobil priložnost Denis Šme. "Želeli smo čim manj tveganja, Šmeja smo kot nekdanjega igralca Maribora skušali dobiti, ga motivirati. Odigral je res junaško, na koncu pa so ga pokosili krči. Vsa čast njemu in vsem ostalim, saj so si fanatično izborili dragocene točke," je bil po največji zmagi v novi službi zadovoljen zadnji Mandarićev izbranec.

Računica iz Domžal in Kranja se ni izšla

Nenavadna je bila enajsterica Maribora. Poškodbi sta na tribuno spravili Nemanjo Mitrovića in Roka Kronavetra, ki se je na dveh derbijih v sezoni podpisal pod tri gole. Alternativna zadnja linija s Špirom Peričićem, ki se je sicer izkazal z dobrim posredovanjem, ko je Vukušić preigral Handanovića, je precej manj zanesljiva, prenovljena zvezna vrsta pa je večino nalog opravila solidno.

6
točk je Olimpija osvojila na dveh tekmah pod Dinom Skenderjem.
5
golov je ob zmagi, porazu in dveh remijih na večnih derbijih v tej sezoni osvojil Maribor, štiri Olimpija, kar v primeru izenačenega števila točk po zadnjem krogu v boljši položaj postavlja vijoličaste.
19.
gol v sezoni, prvega po koronapremoru in tretjega na derbijih je dosegel Ante Vukušić.
954
dni je do nedelje minilo od zadnje zmage enega od rivalov na domačem ligaškem derbiju - Maribor je v Ljudskem vrtu novembra 2017 slavil z 1:0.

image
Robert Balen Sergej Jakirović: ”Pripravili smo si veliko priložnosti, zato ne morem fantom nič reči.”

Jakirović je na krili postavil Gregorja Bajdeta in Jasmina Mešanovića, ki sta se zgolj zaletavala ob zeleno-beli obrambni blok. Tudi košarkarske menjave po zaostanku niso prinesle preobrata. Recept, ki je deloval v Domžalah in Kranju, v Ljubljani ni. "Nikoli ne kalkuliram, izbrali smo najboljših enajst. Seveda imaš pripravljen načrt B, fantje so že štirikrat dokazali, da lahko dobro reagirajo s klopi. Pripravili smo si veliko priložnosti, zato ne morem fantom nič reči," se je (samo)kritiki taktike izognil Sergej Jakirović. Po porazu je celo čestital nogometašem. "Želim, da moja ekipa igra tako. Velik premik smo naredili, dogajajo se stvari, na katerih vztrajamo. To je temelj za prihodnost. Šest tekem je do konca, ni predaje. Če smo bili na minus sedem, smo zdaj na minus štiri, dali bomo vse od sebe, da ujamemo Olimpijo in Celje."

Sklece ne pomagajo

S sklecami se je ogreval tik pred tekmo na prizorišču, ki mu je prineslo veliko lepih trenutkov. Če kje, je v Stožicah običajno našel svoj strelski instinkt, a tokrat se je Luka Zahović spremenil v antijunaka. Alexandru Cretu mu je nastavil priložnost, prvi napadalec Maribora pa je z medlo reakcijo sprožil protinapad Olimpije. In edini gol na tekmi. "Najsrečnejši bi bil, če bi prišel do zaključka. Ne vem, če bi zabil, morda bi Nejc ubranil. Olimpija je izkoristila našo napako in odprt prostor," je potezo 24-letnika pospremil Jakirović.

image
Robert Balen Morda bi se razpletlo drugače, če bi ob Nejcu Vidmarju padel, a tokrat vztrajnost Luke Zahovića ni prinesla učinka. 

Se je pa Zahović še najbolj približal izenačenju, deseti gol v sezoni mu je s posredovanjem na golovi črti preprečil Šme. Morda bi bilo drugače, če bi pred strelom padel. Čestitke za vztrajnost, a padec bi najverjetneje prinesel enajstmetrovko. "Verjetno bi bil penal, a sojenja ne morem komentirati," je bil kratek Jakirović. Še krajši, a bolj prepričan, je bil Martin Milec: "Zagotovo!"

Deja vu iz Ljudskega vrta

Ni grešil le Zahović. Aleks Pihler je žogo poslal v prečko, Alexandru Cretu jo je z glavo le oplazil, zaključka Gregorja Bajdeta in Martina Milca, ki je tresnil s prostega strela, sta visoko na seznam največjih junakov Olimpijine zmage postavila vratarja Nejca Vidmarja. Vodilna ekipa lige je bila uspešna, čeprav v prvem polčasu ni sprožila niti enega strela, končni razplet pa je ustvaril vtis, da je Maribor premagal … Maribor! "Imam občutek, kot da smo še enkrat igrali tisto tekmo iz Maribora, ki smo jo izgubili z 2:3. Če bi realizirali vse, kar smo imeli, bi morali osvojiti tri točke, a ena ali dve napaki te hitro kaznujeta. Gremo do konca, pa bomo videli," nove zvezdice še ni odpisal Milec.

V Ljubljani še ne hladijo penine. "Najpomembnejše je bilo, da odpravimo psihološko blokado. Definitivno smo rešili problem, ne smemo pa se sprostiti. Vsaka tekma bo velik izziv in nam lahko, če ne bomo pravi, povzroči težave. Do konca moramo iti v enakem ritmu, pristop mora biti enak. Tokrat je odločil," je zaključil Skender, ki bo v 31. krog odnesel štiri točke več od štajerskih zasledovalcev.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku