Odločite se: prenos iz Stožic ali pot v Beltince

Borut Planinšič ml., 1.8.2020
Robert Balen

In nogometaši Gorice so se odločili, raztreščili Gorenjce in se v prvo ligo vrnili prepričani, da nikoli več ne bodo videli druge.

Vsako leto druge lige je za klub, kakršen je Gorica, leto preveč. Zato je Miran Burgič, nekoč reprezentant, danes športni direktor "vrtnic", pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za prvo ligo stopil pred nogometaše in rekel: "Če zmagate, gremo čez dva tedna nad Olimpijo. Če izgubite, gremo v Beltince. Odločite se, ali boste igrali v Stožicah v televizijskem prenosu ali v Beltincih. Pa nič slabega o Beltincih, klubu velike tradicije."

Ker je še večja tradicija v Novi Gorici, pri štirikratnih državnih prvakih, so se fantje odločili, kaj storiti po domačem remiju 1:1. Kdaj je Burgič vedel, da je s Triglavom konec - ko so njegovi v Kranju vodili z 2:0, s 3:0? "Od prve minute sem čutil, da ne moremo izgubiti. Pri 2:0 smo že vedeli, da lahko le sami sebi uničimo tekmo. Pri 3:0 sem slutili, da je vse odločeno." S 5:0 je bila Gorica po 28 letih prve lige in eni sezoni druge nazaj med elito. Pa smo pred tekmo razglabljali, kako težko drugoligaš premaga prvoligaša ... "Gorica ni klasičen drugoligaš," je prekinil Burgič. "Verjamem, da smo precej boljši od Triglava. Saj tisto v četrtek tudi ni bilo realno stanje Gorenjcev, mi smo podobno izkušnjo imeli lani," se je spomnil bolečih play-off tekem s Taborom iz Sežane. "Ko si v slabi seriji, te vsaka stvar hitro zlomi. In ko se je Triglavu začelo sesuvati, se je sesulo do konca."

V slavju je bila pozabljena čudaška koronasezona, v kateri so drugoligaši odigrali dvajset od tridesetih krogov, ko je Koper s točko prednosti Gorici tri mesece prehitro ušel med prvoligaše. "Konec dober, vse dobro, pravijo. A vmes so se nam dogajale stresne stvari. Ker nanje nismo mogli vplivati. Najprej prekinitev sezone, potem se je govorilo o širitvi prve lige pa o tem, da bomo vseeno igrali, a je nazadnje igrala le prva liga, druga ne. In fantje dolgo niso mogli normalno trenirati. Ko se je vedelo, kako in kaj, nismo več razpravljali, pljunili smo v roke in delali." Da se je kriza spremenila v praznik primorskega nogometa. Tabor je obstal v prvi ligi, Koper in Gorica sta nazaj, Primorje je po trnovi poti od bankrota znova drugoligaš. "Ni naključje, očitno se spet prebuja naš konec, velik igralski bazen. Tu je nogometna tradicija doma!"

Ker gre tako hitro, je bil Burgič že včeraj povsem v prvi ligi. Za športnega direktorja se komaj začne najhujše. Pripeljati še kakšnega nogometaša, paziti, da ti pri drugih vratih konkurenca koga ne sune ... "Je ta nevarnost, ja, smo precej omejenih financ. Najprej želim zadržati te fante, že ta ekipa je sposobna enakovredno igrati z vsakim v prvi ligi. Rad pa bi še kakšnega, na turbo pogon bo šlo v dveh tednih. Večina klubov je v boljši finančni kondiciji. Lahko pa jim konkuriramo z dejstvom, da je Gorica temelj našega nogometa, od tu so se nogometaši vedno prodali. Kdor bo tu iskal priložnost, jo bo dobil. In kdor je dovolj kakovosten, mu bo iz Gorice odprta pot v Evropo."

image
ND Gorica Miran Burgič: ”Ta ekipa je sposobna enakovredno igrati z vsakim v prvi ligi.” 

Pogled pet let nazaj v Novi Gorici še zdaj povzroča glavobole. V hudičevem poslu s Parmo je bila Gorica nekakšna podružnica Italijanov, pa je vseeno ostalo za dobra dva milijona evrov dolgov. "Še dandanes jih odplačujemo. Zato je tako pomembno, da ne životarimo v drugi ligi. Eni klubi so šli po drugi poti, start z nule, da so se upniki lahko le obrisali pod nosom. Mi smo se odločili drugače." Pravilno. Olimpiji lahko vsak očita, da je zdaj drug klub, da se nima pravice hvaliti s starimi trofejami. Gorici in Mariboru, denimo, ne more. Burgič in Novogoričani so, tako kot o poplačilu dolgov, prepričani o tem, da druge lige ne vidijo več: "Jasno je, da Gorica ne spada v drugo ligo, za ves slovenski nogomet je dobro, da je nazaj. In ne bojim se, da bi spet izpadla."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku