Odkrit domnevni onesnaževalec Dravinje

Rozmari Petek, 25.1.2020
Arhiv Pgd Slovenske Konjice

Dravinjo v Slovenskih Konjicah naj bi bilo obarvalo belo podjetje Konus Konex v lasti družine enega najbogatejših Slovencev, Sava Grilja. Ta vse očitke zanika.

Leta so domačini in predvsem konjiški gasilci opozarjali na penasto, belo obarvano Dravinjo, a v vseh teh letih okoljski inšpektorat ni mogel najti vzroka. Vsem je sicer bilo jasno, da je izvor nekje na pogorišču nekdanjega podjetja Konex, na katerem so zrasla mnoga druga podjetja, vsa pa so imela skupni izpust v Dravinjo, in šele pred kratkim je okoljska inšpektorica našla domnevnega onesnaževalca - podjetje Konus Konex; najbolj znano je po čistilnih pripomočkih Tipitop. "Inšpektorica za okolje Inšpektorata RS za okolje in prostor je v soboto, 18. januarja 2020, opravila izredni inšpekcijski pregled v podjetju Konus Konex iz Slovenskih Konjic. V jutranjih urah je dobila informacijo Regijskega centra za obveščanje, da so na Dravinji, v Zbelovem, ponovno opazili onesnaženje z belo snovjo. Inšpektorji že več let ugotavljajo onesnaženja Dravinje z belo tekočino, ki prihaja v reko domnevno z odpadnimi vodami iz industrijske cone v Slovenskih Konjicah, a na inšpekcijskih pregledih niso mogli ugotoviti vira onesnaženja," sago iskanja krivcev opisujejo na okoljskem inšpektoratu. "Izredni inšpekcijski pregled je bil opravljen skupaj s predstavnikoma Policijske postaje Slovenske Konjice. Med pregledom je inšpektorica vstopila na območje industrijske cone Konus oziroma v podjetje Konus Konex. Ugotovila je, da v podjetju čistilna naprava ne deluje. Inšpektorica je pregledala iztoka v Dravinjo. Na prvem iztoku ob vstopu v industrijsko cono ni bilo zaznanega onesnaženja reke Dravinje, na drugem iztoku pa je po kanalu in na izpustu v reko Dravinjo še vedno iztekala belkasta tekočina," so sporočili. Inšpekcijski postopek sicer še ni končan, zato več informacij ta čas ne dajejo.

"Ne samo da čistilna naprava ni delovala, tudi delali nismo," očitke zavrača lastnik podjetja Savo Grilj, čigar družina sestavlja lestvico sto najbogatejših Slovencev. "Mi imamo čisto vest. Najprej naj naredijo analize, brez zveze je prej o tem diskutirati. Naši zaposleni so prepričani, da to ni naše, zato se s tem ne bom ukvarjal," pojasnjuje Grilj.

Kaj bela snov sploh je in koliko je okolju nevarna, še namreč ni znano. Po mnenju Grilja bi lahko tudi "kakšen pleskar čistil vedra ali kdor koli drug. Lahko je bilo kaj zelo lokalnega, saj je Zbelovo zelo daleč od centra Konjic, kjer je naše podjetje."

Spomnimo, da so bele pene na Dravinji domačini že leta opažali, vendarle pa ob tem niso opažali pogina rib. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi bili minulo soboto pristojni (okoljski inšpektor teh pooblastil nima) odvzeli tudi vzorce bele snovi, ki naj bi lažje pokazali na krivce in tudi odgovorili na vprašanje, kako nevarni takšni izpusti sploh so.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku