Očistimo zrak v stanovanju: 5 nepogrešljivih lončnic, ki izboljšujejo zrak

Matic Sever, 2.4.2020
Matic Sever

Sobne rastline izboljšajo zrak, saj ga vlažijo, v njem je zato prisotnega manj prahu, hkrati povečajo delež kisika, nekatere pa celo "predelajo" toksine. Presadimo jih le v nekoliko večji lonček.

V času teh nenavadnih razmer je še kako treba razmisliti, kaj bomo počeli in kako. Pa ne samo to. Vedeti moramo, kaj postoriti z vsem časom, ki ga imamo, če spadamo med tiste, ki ne smemo v službo oziroma smo v pokoju, in tudi, kako si bomo nasploh uredili in kar se da olajšali in polepšali življenje.

Začetek epidemije je pospremilo izredno lepo vreme, ki je vabilo h gibanju in seveda k vrtnarjenju na prostem. A ves čas ne bo tako, zima se minuli teden še ni poslovila, tudi aprilsko vreme nas še doleti in takrat bo malce manj rožnato. Med štirimi stenami zaprti se bomo morda počutili še bolj ujete v trenutne razmere, zato razmislimo tudi, kako si lahko polepšamo bivalni prostor in ustvarimo tudi bolj zdrave razmere zase in svojo družino.

Pomlad je tudi v sobah

Obstoječe lončnice so že dodobra občutile daljšanje dneva in intenzivnejšo naravno svetlobo, kar je za njih sporočilo, da se aktivirajo. V tem obdobju se prične rast, pri nekaterih tudi tvorba prvih cvetnih nastavkov. Ker bodo rastline sedaj bolj vitalne in se bodo lažje ubranile morebitnim poškodbam in okužbam, je čas za razsajanje in presajanje.

Vrtnarjenje v času epidemije

Za veliko večino sobnih rastlin velja, da jih presadimo le v malce večji lonček, kot ga imajo trenutno. Substrat naj bo zračen, na dnu lončka pa poskrbimo za drenažo, na primer iz lončenih črepinj, peska ali glinopora. Substrat po presajanju dobro potlačite, da se kasneje ne bo preveč posedal.

image
Matic Sever

Založno gnojenje načeloma ni potrebno, raje v vodo enkrat na teden ali dva dodajmo malce tekočega gnojila za lončnice.

Očistimo zrak

Več ko smo v zaprtih prostorih, bolj pomembno je, da so ti dobro prezračeni. Če je vreme mrzlo, seveda zračimo manj. Takrat se še posebej uveljavijo sobne rastline, ki pomagajo pri čiščenju zraka. V grobem lahko rečemo, da sobne rastline izboljšajo zrak tako, da ga vlažijo, da je prisotnega manj prahu, povečajo delež kisika in nekatere celo "predelajo" toksine. Predstavljamo vam nekaj najboljših lončnic za boljši zrak.

Spatifil, Spathiphyllum

Izredno enostavna in trpežna rastlina s temno zelenimi listi in škrniclju podobnimi belimi cvetovi. Dobro prenaša tudi malce bolj temne prostore. Poskrbimo za redno zalivanje in presajanje, saj so dokaj hitre rasti.

image
Matic Sever

Gumovec, Ficus

Priljubljen in raznolik rod sobnih rastlin, ki ga gojimo zaradi lepo oblikovanih listov. Ti so pogosto bleščeči, lahko so zelo drobni ali pa naravnost gromozanski. Gumovci ali tudi fikusi so odporne in dolgožive rastline, ki pa ne marajo prepiha. Zanimivo je, da so sposobni iz zraka čistiti oziroma odstranjevati formaldehid.

Aloja, Aloe vera

Ena bolj poznanih lončnic po zdravilnih lastnostih, a poleg tega, da si na primer na hitro z notranjim delom lista namažemo opeklino, pik ali blago rano, ima aloja tudi druge koristne lastnosti. Tudi če jo imamo le iz estetskih razlogov, bo konkretno pripomogla k čistejšemu zraku. Med drugim odstranjuje formaldehid in benzen.

image
Matic Sever

Bršljan, Hedera

Čeprav bršljan velja za zelo enostavno ali bolje rečeno navadno rastlino, veliko prispeva k čistejšemu zraku. Odstranjuje kar pet različnih strupenih spojin, ki so pogosto v naših stanovanjih. Bršljan je zanimiv tudi za temnejše prostore, saj se tudi v naravi dobro spopada z globoko senco. Ker se poganjki povešajo, ga lahko posadimo tudi v viseče košare in lončke.

Taščin jezik, Sansevieria

Če nimate zelenih prstov, je za vas taščin jezik, ki preživi vse. Kadar govorimo o kakovostnem zraku, je ta rastlina med prvimi, ki je vredna izpostavitve. Večina rastlin ponoči kisik porablja, taščin jezik pa ga oddaja tudi v temi.

image
Matic Sever
Zelena pomirja
Tudi če zanemarimo ugoden vpliv rastlin na zrak v stanovanju, ne moremo mimo dejstva, da že lepo okolje ogromno pripomore k boljšemu počutju. Zelena barva pomirja, če pa se z rastlinami ukvarjamo, se takrat nanje osredotočimo do te mere, da vsaj za krajši čas pozabimo na skrbi ali slabše počutje. Nobeno stanovanje ne bi smelo biti brez vsaj kakšne žive lončnice.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku