Ocene: Proti Avstriji je bil najboljši Oblak, razočarali so osrednji vezisti in Stojanović

Marko Kovačevič, 9.6.2019
Andrej Petelinšek

Stadion Wörthersee v Celovcu, gledalcev 19.200, sodnik: Aleksej Kulbakov (Bolgarija).

Strelec: Burgstaller (v 74. minuti).

image
Andrej Petelinsek

Jan Oblak 7,5

Najboljši v slovenski izbrani vrsti. S spretnimi posredovanji je popravljal napake branilcev in preprečil Avstriji, da bi že v prvem polčasu napolnila slovensko mrežo. Rešil je, kar se je rešiti dalo. V finišu je stekel v napad. Le če bi za izenačenje zadel on, bi si Slovenija v Celovcu zaslužila točko.

image
Andrej Petelinšek

Petar Stojanović 4,5

Imel je morda celo najtežjo nalogo, a hitro je postalo jasno, kdo bo zmagovalec v njegovem dvoboju z Davidom Alabo. Zvezdnik Bayerna je brez težav sestavljal napade in v kazenski prostor pošiljal predložke. Za povrh je desni bočni branilec s slabimi izbijanji še sam skrbel za priložnosti Avstrije.

Aljaž Struna 5

Tudi on se ni znašel, ko so Avstrijci pritisnili na našo zadnjo linijo. Njegova napaka je gostiteljem odprla pot do zadetka. Padel je v dvoboju z Markom Arnautovićem in le nemočno spremljal, kako je Guido Burgstaller žogo pospravil v mrežo.

Miha Mevlja 5,5

Njegova igra je bila takšna kot igra cele reprezentance z izjemo Oblaka. Najslabša v teh kvalifikacijah. Poveljnik obrambe ni zmogel preprečiti številnih avstrijskih napadov, ni našel odgovora na agresivnost gostiteljev. Imel je srečo, da mu je hrbet kril eden najboljših vratarjev na svetu.

image
Andrej Petelinšek

Bojan Jokić 6

Na njegovi strani je bila Avstrija manj nevarna kot na Stojanovićevi. Ni imel toliko dela v obrambi kot njegov kolega na desni strani, je pa kapetan to opravil solidno. V napadu ga skoraj ni bilo. Če je na prvih tekmah sestavil nekaj nevarnih predložkov, se je tokrat osredotočil le na obrambo.

Jaka Bijol 5

Na svoji peti tekmi za reprezentanco je prvič dobil priložnost v prvi enajsterici. V Celovcu ni bil videti kot igralec, ki je v tej sezoni nabiral izkušnje v ligi prvakov in dvakrat premagal Real Madrid. Korošec je bil izgubljen na sredini, nastop zaključil v 63. minuti.

Jasmin Kurtić 5,5

Na prvih tekmah kvalifikacij se v zvezni vrsti ni najbolje ujel s Krhinom, na tretji mu je šlo še slabše z Bijolom. Premedlo v obrambi, premalo odločno v napadu je igral Belokranjec. Kot je ugotovil selektor, je bila Avstrija najbolj nevarna po naših napakah na sredini igrišča.

image
Andrej Petelinšek

Josip Iličić 6

Prvi zvezdnik v polju je poskušal, a njegove magije je bilo v Celovcu le za vzorec. Morda res niso poznali njegovega imena, so pa bili Avstrijci pripravljeni na njegovo igro. Premalo žog je dobil, premalo si jih je vzel, as Atalante se je izgubil v slabem povprečju cele reprezentance.

Miha Zajc 5

Eden najpomembnejših adutov Slovenije v ligi narodov in v uvodu v kvalifikacije za Euro 2020 je bil pri severnih sosedih skoraj neviden. Če kdaj, v petek zagotovo ni upravičil številke deset na hrbtu. Ni bilo (natančnih) podaj, ni bilo strelov. Kek ga je na klop poklical v 69. minuti.

Domen Črnigoj 5,5

Koprčan je v prvi enajsterici dobil priložnost namesto poškodovanega Benjamina Verbiča. Trudil se je v obrambi, ščitil hrbet defenzivno šibkemu Iličiću, a v napadu je krilni napadalec pokazal premalo. Če ni udaril previsoko, je njegove zaključke ustavil avstrijski blok.

Andraž Šporar 6

Večji del tekme se je zdelo, da so soigralci pozabili nanj, malo uporabnih žog je dobil osrednji napadalec. V drugem polčasu je dočakal svoji priložnosti, a strela z glavo nista bila dovolj natančna. Morda tudi zato, ker si Slovenija, kot je ugotovil sam, v Celovcu ni zaslužila sreče.

image
Andrej Petelinsek

Menjave

Denis Popović 6

Novinec med izbranci Matjaža Keka je debi dočakal v 63. minuti. Z njim je slovenska igra na sredini igrišča postala bolj zanesljiva, vezist ruskega Orenburga je upravičil vpoklic, a za boljšo oceno bi moral bolje posredovati pri odbitku, ki ga je Burgstaller spremenil v gol.

Damjan Bohar 5,5

Po vstopu v 69. minuti je Prekmurec slovenski igri dodal nekaj hitrosti, a je bil premalo konkreten (ali premalo spreten), da bi prebil avstrijsko obrambo. Pokazal je več kot Zajc, ki ga je zamenjal, a premalo, da bi se Slovenija iz Celovca vrnila neporažena.

Robert Berić 5,5

Dobil je 15 minut na koncu tekme. Dovolj, da bi lahko izenačil. Iličić mu je v 80. minuti z natančno podajo iz prostega strela pripravil najlepšo priložnost Slovenije na tekmi, a napadalec Saint-Etienna je z glavo ni znal spremeniti v zadetek. Po 21 nastopih ostaja pri dveh reprezentančnih golih.

image
Andrej Petelinšek
Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku