Oče in sin na plaži našla steklenico, v njej pa 50 let staro sporočilo 

M.R., 18.7.2019
Profimedia

V Južni Avstraliji sta oče in sin na obali na polotoku Eyre našla steklenico s 50 let starim sporočilom, ki ga je spisal Britanec. 

Oče Paul Elliot in njegov sin Jyah sta za lokalni radio ABC povedala, da sta steklenico našla med ribarjenjem. Avtor 50 let starega sporočila naj bi bil Britanec Paul Gilmore, ki je imel 13 let, ko je spisal sporočilo. Steklenico je v vodo vrgel med potovanjem z ladjo iz Velike Britanije do Melbourna. 

Sporočilo je napisano na papir, ki nosi glavo podjetja Sitmar Line's, spisano pa naj bi bilo 17. novembra 1969. Gilmore je v sporočilu zapisal, da pluje z ladjo Fairstar, s katero je veliko Britancev v 60 letih prejšnjega stoletja prišlo živet v Avstralijo. Hkrati je pozval najditelja sporočila, naj ga poišče na naslovu v Melbournu.

image
Profimedia Jyah Elliot s sporočilom in koščki steklenice.
Omenjeni radio je že uspel navezati stik s sestro Paula Gilmorja Annie Crossland, ki je dejala, da je najdba sporočila njenega brata po 50 letih neverjetna. "To ga bo razveselilo do obisti," je dejala. 

Hkrati je povedala, da je njen brat trenutno na potovanju na Baltskem morju in da zelo nerad potuje z ladjo, pri čemer je omenila, da je verjetno nazadnje, ko je bil na ladji, pripotoval iz Velike Britanije v Avstralijo. "Križarjenja niso zanj," je dejala. 

V Avstralijo je z njim pripotovala tudi ona in spomni se, da je njen brat pisal sporočila in jih metal v ocean. Meni, da je bilo takšnih sporočil šest. 

Presenečen in navdušen je bil tudi avtorjev brat David Gilmore. "Gledam v sporočilo in ja, to je pisava mojega brata," je povedal in dodal, da se vidi, da je bil takrat precej mlajši. Družina je v Avstraliji živela le do leta 1973, nato pa se je vrnila v Veliko Britanijo. 

image
Profimedia Sporočilo, ki ga naj bi ga leta 1969 spisal takrat 13-letni Britanec.

​Steklenica verjetno bila zakopana

Oceanograf David Griffin je prepričan, da steklenica ni bila v morju vseh 50 let, ker da ocean ni nikoli pri miru. Prepričan je, da jo je naneslo na obalo, kjer da jo je prekril pesek, zdaj pa jo je odkopala kakšna nevihta. 

Avtor sporočila je v njem tudi zapisal, da ga je v morje vrgel okoli tisoč milj (okoli 1600 kilometrov) vzhodno od Fremantla, kar je bil tudi zadnji del potovanja do Melbourna. 

Lani je bilo najdeno sicer najstarejše sporočilo v steklenici. Tonya Illman je v bližini otoka Wedge našla domnevno 132 let staro steklenico gina, v kateri je bilo sporočilo napisano v nemškem jeziku. Sporočilo naj bi bilo napisano 12. junija 1886, kar je potrdil tudi Zahodno avstralski muzej.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku