Obstanek gotov, dovoljen pogled v Evropo

Aleš Mišič, 15.5.2019
Andrej Petelinsek

Aluminij je izgubil vse tri tekme z Muro v sezoni, danes pa mora zmagati, če želi ohraniti upe na zgodovinski uspeh kluba.

V Kidričevem bo danes prekmursko-štajerski derbi ekip, ki se borita skupaj s Celjem za četrto mesto v državnem prvenstvu in evropske kvalifikacije. Aluminij pred zadnjim obračunom z Muro zaostaja za Prekmurci za štiri točke in za Celjani za šest. Statistika je povsem na strani Mure, ki je v tej sezoni dobila vsa tri srečanja, zabila osem golov, Aluminij pa le dva. V zadnjih dveh krogih Kidričani niso zadeli, z 0:3 so najprej izgubili proti Domžalam in nato še proti velenjskemu Rudarju. Danes (ob 19. uri) bodo imeli gostitelji priložnost, da si popravijo v statistiko in se vrnejo v troboj.

Mladi napadalec Luka Štor, ki je prišel k Aluminiju iz Ajdovščine preko Maribora, si želi, da bi bila neučinkovitost zgodovina že danes: "Vsi skupaj si želimo, da bi dosegli čim več golov in zmagali na tem derbiju. Proti neposrednemu konkurentu za Evropo moramo zmagati, priti bližje Muri, saj so pred nami samo še štiri tekme. Upam, da se bo nekaj spremenilo in da bomo zadeli. Statistiko moramo preobrniti v našo korist." Aluminij je že znal marsikomu zagreniti življenje s spretnimi napadalci, zato strelski post najbrž ne bo dolg. "Da nismo zadeli na dveh tekmah zapored, je mogoče presenetljivo. Upam, da je kriza mimo, ko je najbolj pomembno."

"Statistiko moramo preobrniti v našo korist"

Zadnji, ki je zadel za šumarje, je prav Štor, in to proti nekdanjemu klubu 1. maja v Ljudskem vrtu za vodstvo z 1:0. "To je bil eden lepših golov proti klubu, ki mi je vse dal. Ker pa smo bili tako blizu presenečenja, odigrali smo dobro in disciplinirano, je škoda, da še Ivan Kontek na koncu ni zadel. Toda moramo biti zadovoljni tudi s točko v Mariboru, rezultat je bil pošten."

Štor še ni bil v Kidričevem v odličnem jesenskem delu, je pa del spomladanskega kolektiva, ki se bori za več kot le obstanek. "Osnovni cilj je res bil obstanek brez kvalifikacij, kar smo dosegli. Zakaj pa ne bi tudi pogledali proti zgornji polovici lestvice? Če že imamo priložnost, bomo poskušali iskati četrto mesto. Aluminij še nikoli ni bil tako visoko in morda bi se zdaj lahko vpisali v zgodovino kot ekipa, ki se je uvrstila v Evropo." Zagotovo je presenečenje, da se majhen Aluminij bori za tako visoka mesta. Zakaj mu uspeva? "Vodstvo kluba, trenerji, igralci, vse je urejeno na zelo profesionalnem nivoju. Rezultati sami pridejo, če je vse drugo urejeno."

Luka Štor pričakuje dobro vzdušje glede na pomembnost srečanja. "Vsi vemo, kakšne navijače ima Mura, ampak mislim, da bo vseeno lažje igrati doma kot v Fazaneriji. Imamo negativno medsebojno statistiko, a to ne šteje za naprej," se ne obremenjuje mladi Primorec. In kako se počuti na Štajerskem, pogreša močnejšo konkurenco "njegovih" klubov? "Poleti bo šest let, kar sem tukaj, okolje je res super. Vsi Primorci pogrešamo prvoligaški nogomet. Srčno upam, da ne bo spodrsnilo Gorici, ki je moj bivši klub, si pa najbolj želim povratka Ajdovščine v prvo ligo, da spet zaživi naš nogomet."

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku