Oblak, Vinčič, Bozgo o Skomini, sodniku finala lige prvakov: Velik bravo! Višje ne gre. Plus nekaj o Mariboru  

Gregor Grosman, Aleš Mišič, Zmago Gomzi, 14.5.2019
Andrej Petelinšek

Branko Oblak, slovenska nogometna legenda: "Damir Skomina si je naredil imidž pri Uefi, zna soditi, ve, kaj je treba, čeprav je tudi delal kikse. Problem pri teh sodnikih je, da v prvem polčasu ne začnejo dajati kartonov, to imajo zabičano, ker lahko s tem pokvarijo tekmo, šele v drugem se začnejo deliti kartoni. Če nisi dosleden, tako kot so ti rekli, prideš v situacije, v katerih sam sebe lahko namočiš in si zapraviš ugled. Enkrat sem poklical predsednika sodniške komisije Fife Pierluigija Collino in mi je rekel, da je to s kartoni zaradi gledalcev; igralcem povejo že prej, da v prvem polčasu ne bo kartonov, samo naj pazijo, če pa bodo, pa bo treba tudi koga ven dati. Sojenje v domačem prvenstvu je tako kot sodniška organizacija v ligi prvakov primerjalno - tisti, ki so zgoraj, so zagotovo boljši kot tisti spodaj. Sojenje doma je takšno, kakršen je nogomet. Nogomet pa je pri nas takšen, da niti Maribor niti Olimpija nimata v Evropi kaj delati. Maribor bi moral v teh letih narediti tako ekipo, da nasprotniki sploh ne bi prišli do žoge, ampak pri Mariboru že ne vem koliko let gledamo enako igro."

image
Robert Balen Brane Oblak

Kliton Bozgo, nekdanji nogometaš Maribora: "Skomina je že več let eden najboljših mednarodnih sodnikov in ni presenečenje, da so mu zaupali sojenje finala najpomembnejšega klubskega tekmovanja na stari celini. To je veliko priznanje zanj, za slovensko organizacijo nogometnih sodnikov, za Nogometno zvezo Slovenije in za Slovenijo kot državo. Finalna tekma bo pred male ekrane privabila na milijone gledalcev in prav vsi bodo lahko videli napis, da glavni sodnik in njegova pomočnika prihajajo iz male Slovenije. Boljše reklame za še večjo prepoznavnost naše države si ne moremo želeti. Skomina ni postal eden najboljših sodnikov na svetu čez noč. Je, če se lahko tako izrazim, proizvod organiziranega dela v slovenskem nogometu in sodniški organizaciji v samostojni državi. V dobrih petnajstih letih, kar je mednarodni nogometni sodnik, je dokazal odličnost, ki jo potrjuje na igriščih po vsem svetu."

image
Andrej Petelinšek Kliton Bozgo

Slavko Vinčič, nogometni sodnik iz Maribora, ki je bil kot sodnik za golom več let del ekipe Damirja Skomine: "Pričakoval sem, da se bo to že prej zgodilo. Velik bravo za to veliko čast. Zasluženo in pričakovano, tudi iz sodniških krogov Uefe. To si je zaslužil skozi vsa leta dobrega sojenja na najvišjem nivoju. Konec koncev je sodil že na veliko polfinalih lige prvakov in lige Evropa. To je velik ponos ne samo za sojenje in nogomet, ampak tudi za državo Slovenijo. Višjega ni v evropskem sojenju kakor finale lige prvakov." 

image
Andrej Petelinšek Slavko Vinčič
Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku