Objave srbskih medijev o preiskavah v Sloveniji širi tudi Janez Janša, kaj pa pravijo na policiji?

B.P., 15.1.2020
Robert Balen

Srbski mediji očitno širijo lažne novice ...

Predsednik SDS Janez Janša je danes na družbenem omrežju Twitter delil objavo spletnega medija Škandal24, ki je sicer tesno povezan z medijsko hišo, ki je nastala tudi s pomočjo članov največje opozicijske stranke. "Vroče informacije iz Srbije: FBI v Sloveniji preiskuje NLB" je naslov članka, ki so ga objavili v omenjenem mediju. Med drugim pišejo: "Srbski Kurir, njihov slogan je, da so najbolj vpliven medij na Balkanu, je na naslovnico sredine izdaje napisal: 'Tadićeva vlada vmešana v pranje denarja iz Irana?! FBI v Sloveniji preiskuje NLB.'" In še: "Slovenijo je v soboto presenetil skrivnostni pristanek letala ameriške administracije na Letališču Jožeta Pučnika. Ko se je polegel prvi šok in vznemirjenje ob ugibanju, ali je domovino obiskala prva dama ZDA Melania Trump, so pričele curljati neuradne informacije, da so v Sloveniji dejansko pristali agenti FBI, ki preiskujejo slovensko pranje denarja." 

Da škandal pretresa Slovenijo in da gre za iransko pranje denarja, s katerim naj bi bile povezane srbske oblasti, so včeraj zapisali tudi pri B92, pri čemer se sklicujejo na poročanje Nove24TV in Bojana Požarja

In kako takšne objave komentirajo v slovenski policiji? "Let, po katerem sprašujete, je s slovensko policijo povezan le v toliko, da je policija opravila svoje zakonske dolžnosti mejne kontrole, tako kot v vseh podobnih preteklih primerih. Ta let ni imel nikakršne zveze s kakršnokoli policijsko preiskavo, v kateri bi sodelovali slovenski policisti, niti v preiskavi finančnih malverzacij, ki jo izpostavljate," poudarjajo na generalni policijski upravi.

Z ministrstva za zunanje zadeve so nam odgovorili, da za vprašanja o tem primeru niso pristojni. "Letalo C-40 z oznako 10041, opaženo na letališču Jožeta Pučnika 11. januarja 2020 popoldne, pripada 89. enoti za letalske prevoze iz oporišča Andrews v Marylandu. Bilo je na rutinskem poletu za šolanje svoje posadke in takrat v njem ni bilo nobenih potnikov. Špekulacije o povezavi pristanka z agenti FBI so napačne," pravijo na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. 

 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku