Obilno sneženje bo tekom dneva ponehalo

A.L., 20.11.2018
J.Š.

Po napovedih vremenoslovcev bo današnje sneženje zadnje v tem tednu.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes zapadlo okoli 10 centimetrov snega, v Osrednji Sloveniji in na zahodu celo do 20 centimetrov.

image
J.Š. Sneg v Ljubljani. 
image
A.L. Ljubljana, Celovška cesta.

Snežne razmere povzročajo nekaj težav tudi na slovenskih cestah. Zjutraj je bila zaradi zdrsa tovornega vozila zaprta primorska avtocesta na razcepu Gabrk iz smeri Sežane proti Ljubljani. Težave so nastajale tudi na štajerski avtocesti od Lukovice proti Ljubljani, kjer je nastal 13-kilometrski zastoj.

Na ceste samo z zimsko opremo
Na cestah so posipne in plužne skupine, vozite strpno! Na pot se odpravite samo z ustrezno zimsko opremo. Preden se odpravite na cesto dobro očistite avtomobile.
image
N.G. Sneg v okolici Velenja. 
Zimske službe dobro pripravljene
Vodja zimske službe za državne ceste Zdravko Bračko pravi, da so na prihajajočo zimo dobro pripravljeni, saj imajo v štirih svojih bazah koncesijskega območja na zalogi 3500 ton posipnih materialov, kar je približno polovica normativne porabe za eno zimo kot jo predvideva operativni izvedbeni program zimske službe.
Pripravljena je tudi oprema, ki so jo po vseh bazah preskusili v soboto. Trenutno razpolagajo skupaj z 49 plužnimi in posipnimi enotami.
Njihova služba skrbi za vzdrževanje cest, ki so pred leti sodile pod okrilje medtem propadlega Cestnega podjetja Maribor (CPM), zdaj pa si to območje delijo Cestno podjetje Ptuj, Voc Celje in Pomgrad cestno podjetje.

Celjski policisti so sporočili, da sneženje na njihovem območju za zdaj ne povzroča večjih težav. Razen v Pečici, kjer je na cesti obstalo nekaj tovornih vozil, promet povsod poteka tekoče. Glede na razmere policisti opozarjajo, da bodite v prometu danes še posebej strpni in previdni. Upoštevajte cestno prometne predpise in razmere na voziščih.

image
Bernarda Homotar Sneg v Celju (Bukovžlak).
Zimske službe danes ne pričakujejo veliko dela
Na širšem območju severovzhodne Slovenije za zdaj ni večjih težav zaradi sneženja, saj so ceste po besedah vodje zimske službe za državne ceste Zdravka Bračka večinoma kopne, zapadli sneg pa se sproti topi. Nekoliko drugače je v višjih legah Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 15 centimetrov snega in jih plužijo. Motenj v prometu niso zaznali. 
Glede na vremensko napoved veliko dela danes ne pričakujejo, saj ceste niso podhlajene, vozišča so še nad nič stopinj, kar za zdaj pozitivno vpliva na prevoznost cest, je dejal Bračko. (STA)
image
N.G. Sneg v Topolšici. 

Današnje sneženje zadnje v tem tednu

Sicer pa bo današnje sneženje zadnje v tem tednu. Sneženje bo v torek dopoldne večinoma ponehalo, zaradi otoplitve v višinah bo popoldne tu in tam le še rosilo ali rahlo deževalo. Razmere se bodo v torek čez dan hitro izboljšale, so v zadnjem sporočilu na uradnem facebooku zapisali pri Arso.

V nadaljevanju tedna bo v višinah pritekal toplejši zrak, prevladovalo bo oblačno vreme, temperatura zraka tudi zjutraj večinoma ne bo pod lediščem. Sneg se bo počasi talil. Prve sezonske zimske razmere torej ne bodo trajale dolgo, bodo bolj nekajurna epizoda, še pojasnjujejo.

image
Večer
image
Večer

Do sobote nas torej čakajo oblačni in megleni dnevi, sonca skorajda ne bo, kar pomeni, da tudi temperature ne bodo prenizke. "Temperature bodo vse dni okoli ledišča, zjutraj nekaj pod, čez dan nekaj nad lediščem," je pojasnil dežurni meteorolog pri Arso Uroš Strajnar. Nedelja pa bo tudi nekoliko toplejša.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku