Ob 60-letnici proglašen za viteza

Filip Matko Ficko, 5.12.2018
FIlip Matko Ficko

Letos sredi sedmega meseca je svojo 60-letnico praznoval Stane Ribič v Trnavi, ki je eno najstarejših slovaških mest. Šteje približno 70.000 prebivalcev in leži okoli 45 km severovzhodno od Bratislave, glavnega mesta Republike Slovaške.

Trnava je danes glavno mesto Trnavskega okraja. Ohranjeno je obzidano zgodovinsko središče mesta, ki mu zaradi obilice cerkva (skupno trinajst!) pravijo tudi »slovaški Rim« ali »mali Rim«. Tam s svojo družino od leta 1993 dalje živi Stane Ribič, katerega oče Franc (po rodu iz Ivanjkovcev v Prlekiji) je bil oficir JLA v nekdanji SFR Jugoslaviji. Tako je bil Stane rojen v Novem Sadu, kjer je končal osnovno šolo, gimnazijo ter diplomiral iz menedžementa na tamkajšnji Višji ekonomski šoli, a še vedno ni pozabil na Slovenijo.

image
FIlip Matko Ficko Stane Ribič (levo) posluša obrazložitev.
 

Ker je ves čas živel v Vojvodini oziroma med Srbi, se je tudi po prihodu leta 1993 na Slovaško vključil v tamkajšnjo skupnost Srbov ter prevzel celo funkcijo predsednika Združenja srbskih društev na Slovaškem. Zaradi njegove vsestranske uspešne aktivnosti so se člani Kulturno zgodovinskega centra »Srbska krona« iz Kragujevca letos odločili, da mu podelijo častni naziv »Srbski vitez«.

Tako je slovesnost ob predaji tega naziva potekala 3. decembra v prostorih hotela »Barbakan« v središču Trnave. Obrazložitev ob podelitvi prestižnega priznanja »Srbski vitez« je prebral Rade Bakračević, direktor za kulturo in umetnost Kulturno zgodovinskega centra »Srbska krona« iz Kragujevca, ki je Staneta Ribiča predlagal za prejem tega naziva, ki ga sam že ima. Po prebrani obrazložitvi je posebno pisno priznanje »Srbski vitez« Stanetu Ribiču predala generalni sekretar KZC »Srbska krona« iz Kragujevca Mirjana Radenković, ki mu je izročila tudi »Mojstrsko pismo« ter »Srbski pravoslavni ščit«. Ob njej je ambasador KZC »Srbska krona« iz Kragujevca, Đuro Miletić, prebral obrazložitev za predajo posebnega priznanja, odlikovanje »Zlata krona – prvega reda«, ki ga je Mirjana Radenković predala Radetu Bakračeviću, predsedniku Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« v Mariboru, za širjenje in promocijo srbske kulture v Republiki Sloveniji. Slovesnosti se je udeležil predstavnik za kulturo mesta Trnava ing. Pavao Tomašović.

image
FIlip Matko Ficko Slavnostno kosilo.
 

Sledilo je slavnostno kosilo, ki so se ga udeležili številni prijatelji Staneta Ribiča, nato pa so skupaj odšli do spominske plošče v središču Trnave, ki opominja, da so tam v začetku 18. stoletja Srbi zgradili pravoslavno cerkev.

image
FIlip Matko Ficko Spominska plošča v središču Trnave.
 

Še isti večer je v dvorcu Esterhazy v kraju Galanta bila projekcija dveh dokumentarnih filmov: film o Cerski bitki (v spomin na letošnjo stoletnico konca 1. svetovne vojne) ter film o svetovno pomembnem znanstveniku Nikoli Tesla.

image
FIlip Matko Ficko Še dokumentarni film o Nikoli Tesla.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku