Novinci na Kekovem seznamu: Vrnitev talenta in pozabljenega legionarja

Marko Kovačevič, 7.11.2019
Marko Vanovšek

Selektor slovenske nogometne reprezentance na tekmah z Latvijo in Poljsko računa tudi na Vučkića, Repa, Vetriha in Milca

Seznam je postavljen. Morda še ni dokončen, saj lahko vanj posežejo še zadnje klubske tekme pred ponedeljkovim zborom v Kopru, je pa jasno, da se je v slovenski nogometni reprezentanci za zaključek kvalifikacij za Euro 2020 znašlo nekaj novih imen. Poškodbi sta odnesli Domna Črnigoja in Romana Bezjaka, rdeči karton Denisa Popovića, zraven ni Erika Janže, Adama Gnezde Čerina in Luke Zahovića, ki so bili v širših kombinacijah oktobra. Kdo so povratniki oziroma novinci, ki si po prepričanju selektorja Matjaža Keka zaslužijo priložnost na tekmah z Latvijo (16. novembra v Ljubljani) in Poljsko (19. novembra v Varšavi)?

7
nastopov za Slovenijo ima Milec, tri Vetrih, enega pa Vučkić.
6
golov je v tej sezoni na Nizozemskem dosegel Haris Vučkić, Rajko Rep je v Avstriji zabil štirikrat.
1
tekmo je v 10 krogih turške lige izpustil Amedej Vetrih.

Na prelomu desetletja je veliko obetal Haris Vučkić. Že kot najstnik je talent, ki je nogometno odrasel pri Domžalah, prestopil v angleški Newcastle. Debitantski nastop na prijateljski tekmi proti Škotski februarja 2012 zagotovo ne bi bil njegov (doslej) zadnji v reprezentančnem dresu, če ne bi v njegovo kariero tako grobo posegle poškodbe. Gleženj, koleno, vezi … Prava kalvarija na bolniški postelji je spremljala igralca, ko ga je Newcastle posojal v klube na Otoku, tudi po selitvi k nizozemskemu Twenteju njegov zdravniški karton ni ostal prazen. Marca je zaključil več kot enoletno okrevanje po vnovični poškodbi kolena. In hitro našel formo. Transformacija iz vezista v napadalca v Twenteju mu je koristila, za ekipo, ki je na 12. mestu v 18-članski ligi, je v tej sezoni zabil šest golov. Le štirje nogometaši v močni nizozemski ligi so bili v uvodnih dvanajstih krogih učinkovitejši od 27-letnika.

Vabljeni k poslušanju Večerovega podkasta o nogometu. 12. Polcajt najdete TUKAJ.

Morda največje presenečenje v selektorjevem izboru je Rajko Rep. Napadalni vezist, ki je bil do letošnjega prihoda Rudija Požega Vancaša celo najdražji nakup Maribora (leta 2010 je za 350 tisoč evrov prestopil iz Celja), je za nekaj časa izginil z nogometnega zemljevida, se že resno spogledoval s prekvalifikacijo v igralca futsala, a se znova našel v Avstriji. Iz nižjih lig se je prebil do prve. Od lanskega poletja je član Hartberga. Klubu iz Štajerske v tej sezoni dobro kaže, po 13 krogih je na petem mestu, z enakim izkupičkom kot dunajski Rapid. Rogatčan je bil že v prejšnji sezoni (po osem golov in asistenc) prva violina moštva, ki si je zagotovilo obstanek med avstrijsko elito, tudi v tej pridno polni statistične rubrike. Devetindvajsetletnik, ki se najbolje znajde za napadalcem, lahko pa igra tudi na krilu, je sezono začel s štirimi goli in štirimi asistencami.

image
Igor Napast Rajko Rep je z nastopi v Hartbergu opozoril selektorja.

Luknja na desnem boku je novo priložnost ponudila Martinu Milcu, ki ima z 28 leti za sabo sedem reprezentančnih nastopov. Član Maribora je v tej sezoni daleč od optimalne forme, a dosti alternativ za Petra Stojanovića, ki je bil oktobra celo edini desni bočni branilec med selektorjevimi izbranci, Kek nima. Nejc Skubic je zaključil reprezentančno pot, Andraž Struna po septembrski selitvi v romunski Voluntari ne igra veliko, Denis Klinar, ki je v Ljudskem vrtu dobro zamenjal Milca, pa je poškodovan.

image
Andrej Petelinšek Martin Milec je ena od rešitev na luknjastem boku.

Na Kekovem radarju se je znašel še Amedej Vetrih. Primorec si je po poletni selitvi iz Domžal zagotovil prvo enajsterico v Rizesporju, ki je trenutno na 15. mestu v turški ligi, tik nad tremi mesti, ki vodijo v drugo ligo. V desetih krogih je 29-letni vezist izpustil le eno tekmo, osemkrat pa je začel v prvi postavi. Selektor ga je spoznaval v začetku leta, ko je selekcijo nogometašev iz prve lige odpeljal na priprave v Španijo, a Vetrih ni novinec v izbrani vrsti. Tri nastope je zbral v zaključku kvalifikacij za SP 2018, njegova zbirka pa bi bila najbrž še bogatejša, če lani ne bi prekršil protidopinških pravil s prehranskimi dodatki, ki so vsebovali prepovedani higenamin.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku