Nova sezona, nova pravila: Brez trojanskih konjev na igrišču

Miha Dajčman, 9.7.2019
Aleš Cipot

Na Škotskem je odbor mednarodne nogometne zveze IFAB sprejel spremembe pravil nogometne igre.

Spremembe, ki so začele veljati 1. junija, na igriščih pa jih bomo opazili z začetkom nove klubske sezone, bi lahko spremenile potek tekem. Cilji novih pravil so izboljšati obnašanje igralcev in povečati spoštovanje, podaljšati dejanski igralni čas in napraviti igro bolj pošteno in atraktivno. Prvi test novih zakonitosti v najbolj priljubljeni igri na svetu bodo nogometaši Maribora tako opravili že v Reykjaviku.

Zavlačevanje se bo na tekmah zmanjšalo ob menjavi igralcev, saj bodo menjani igralci morali zapustiti igrišče na najbližji točki roba igrišča. Negodovanje uradnih oseb na klopi za rezervne igralce bodo sodniki odslej lahko kaznovali z rumenim ali rdečim kartonom. Če osebe, ki se bo neprimerno obnašala, ne bo mogoče identificirati, bo karton dobil glavni trener.

Izvajanje prostega udarca pri gol avtu bo odslej lažje za ekipo v obrambi, saj obrambnemu igralcu na podajo vratarja (tako je vsaj v večini primerov) ne bo treba čakati na robu kazenskega prostora, ampak bo igra mogoča tudi v 16-metrskem prostoru.

Najbolj so se na IFAB potrudili pri tolmačenju pravil igre z roko. To je najbolj nejasno področje pravil nogometa - saj povzroča zmešnjave, nedoslednosti in kontroverznosti. Spomnimo se le finala lige prvakov, ko je Damir Skomina že v samem začetku tekme dosodil enajstmetrovko v korist Liverpoola, o kateri so se kasneje razpisali navijači Tottenhama. Spremembe se zdaj dogajajo pri nenamerni igri z roko. Namerna igra z roko ostaja prekršek, nova pravila pa omogočajo večjo jasnost glede tega, ali je prišlo do prekrška, ko je nekdo slučajno igral z roko.

Kaj je IFAB?
Odbor mednarodne nogometne zveze (International Football Association Board), je zadolžen za sprejemanje in potrjevanje novih pravil. Sestavlja ga osem članov. Prva polovica so člani mednarodne nogometne zveze Fife, drugo polovico pa sestavljajo predstavniki vsake od britanskih nogometnih zvez (Anglija, Škotska, Severna Irska in Wales). IFAB so ustanovili leta 1886, sedež organizacije je v Zürichu. Njegove odločitve uveljavljajo po vsem svetu. Pravila bodo znova posodobljena junija 2020.

Nogometaš bo kaznovan, če se žoga dotakne roke, ko je ta nad višino ramena. Kaznovan bo tudi, če se bo napravil nenaravno večjega in nepošteno ustvaril večjo prepreko s tem, ko bo roka stran od telesa. Tudi nenamerni zadetki z roko bodo razveljavljeni. Vsaka pridobljena posest žoge z roko, ki vodi do zadetka ali ustvarjene priložnosti, bo odslej prekršek. Nogometaši pa ne bodo kaznovani, če igralec pade in ima roko kot oporo med telesom in tlemi.

Se spomnite, kako so ekipe, ki so izvajale prosti strel, v živi zid poslale svoje "trojanske konje", ki so skušali narediti luknjo v postavljenem zidu nasprotne ekipe? No, odslej to ne bo več mogoče. Če bo ekipa postavila živi zid s tremi ali več igralci, morajo biti nasprotniki najmanj meter stran, sicer sodnik dosodi indirektni prosti strel.

Veliko prahu v nogometu dvignejo izvajanja enajstmetrovk. Vratarji pogosto prehitro zapustijo linijo, na kateri bi morali stati do udarca nasprotnika. Zdaj se manevrski prostor vratarjev veča, čeprav lahko zlahka ugotovimo, da so to pravilo na IFAB prilagodili dosedanjih kršitvam. Vratar bo moral ob izvedbi kazenskega udarca imeti na golovi črti eno nogo (ali v njeni višini, če je noga v zraku).

Še eno novost lahko spoznajo slovenski prvaki, če se prebijejo do četrtega predkroga lige prvakov. V najelitnejšem klubskem tekmovanju si bodo sodniki lahko pomagali s sistemom VAR, ki so ga testirali že v tej pomladi, prvi pa ga je v ligi prvakov uporabil Koprčan Damir Skomina. V evropski ligi bo na tehnologijo treba še počakati, VAR bodo uporabljali le na polfinalnih tekmah in v finalu.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku