Nov primer dopinga v kolesarstvu? Kristijan Koren in Borut Božič med osumljenci

sta,šr, 15.5.2019
Reuters

Slovenca naj bi bila med četverico kolesarjev vpletenih v afero Aderlass, ki so jo razkrili Avstrijci

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sporočila, da je od avstrijskih oblasti oblasti dobila obvestilo o domnevnem kršenju protidopinških pravil, zato je suspendirala Slovenca Kristijana Korena in Boruta Božiča, Italijana Alessandra Petacchija in Hrvata Kristijana Đuraska. Kolesarji naj bi bili vpleteni v afero pod imenom Aderlass, ki je izbruhnila v Nemčiji in v kateri je pod drobnogledom skoraj dva ducata športnikov iz petih športov ter osmih držav.

Koren, Božič in Petacchi naj bi se posluževali prepovedanih metod v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017. "Postopek vodi UCI, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," je povedal direktor Slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak.

Koren je član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, ki jo je že zapustil, Đurasek je te dni prek luže na dirki po Kaliforniji. Druga dva sta se že kolesarsko upokojila, je pa Božič športni direktor pri Korenovi ekipi. "Nikoli nisem imel transfuzije krvi. Nimam pojma, zakaj se je moje ime pojavilo v tej aferi," je obtožbe zanikal Alessandro Petacchi, ki je trenutno na Giru v vlogi strokovnega komentatorja italijanske televizije. Nekdanjega sprinterja je omenil še en bivši kolesar, Nemec Danilo Hondo. Ta je krvni doping v letu 2011 priznal za nemško televizijo ARD, švicarska kolesarska zveza pa ga je takoj suspendirala z mesta trenerja državne reprezentance. Dejal je še, da so ga s pomočjo dr. Marka Schmidta, ki je bil zdravnik v kolesarskih ekipah na najvišjem nivoju, organizirali prek slovenskih ali hrvaških telefonskih številk. 

Več sledi.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku