Odstopila direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs. V.d. generalnega direktorja policije postal Andrej Jurič

A.L., M.R., D.Ž., 30.6.2020
Borut Živulović/Bobo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sprejel odstop direktorja policije Antona Travnerja, nato pa svoj odstop premierju Janezu Janši podal tudi sam. Premier je njegov odstop sprejel. Vlada je za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije ponoči imenovala Andreja Juriča.

Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da je premierja Janeza Janšo o svojem odstopu, ki ga je objavil tudi na Twttterju, obvestil 15 minut pred današnjo novinarsko konferenco. Vlada je zvečer okoli 23. ure na dopisni seji s položaja generalnega direktorja policije formalno razrešila Antona Travnerja, čigar odstop je sprejel Hojs, in s 1. julijem na položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Andreja Juriča

image
Reuters

Janša se je na Twitterju odzval, da konkretnega preiskovalnega postopka zoper ministra Zravka Počivalška ne komentira. "Če gre za podobne obtožbe, kot so se pojavljale v interpelaciji nekaterih strank skrajne levice, jih je vlada argumentirano zavrnila že v odgovoru nanjo, Državni zbor pa jih je prav tako zavrnil s prepričljivo večino. Komentiram pa dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva. Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno."

V Policijskem sindikatu Slovenije pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom.

V policijskem sindikatu zavračajo "neutemeljene obsodbe" ministra Hojsa in pričakujejo opravičilo
V Policijskem sindikatu Slovenije so v luči zavarovanja pravic zaposlenih najostreje zavrnili "neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe" ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki jih je po oceni sindikata ob odstopu izrekel na škodo vseh zaposlenih. V sindikatu zato pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom. 
Hojs je nekaj kritičnih besed namenil tudi delu policije. Na spletni strani sindikata so povzeli nekaj njegovih izjav, med drugim, da "del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu" ter da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.
Ob tem so v sindikatu poudarili, da jim kot socialnemu partnerju, ki je odgovoren za varovanje pravic zaposlenih, niti minister za notranje zadeve niti generalni direktor policije nista nikoli omenila, da se srečujeta s kakršnimi koli omrežji, ki bi lahko kakor koli vplivale na opravljanje dela policistov in pravice zaposlenih.

Minister se je o svojem odstopu razgovoril, ko mu je vprašanje zastavil novinar Nove24TV. "Imamo zanimiv redosled dogodkov. Malo spominja na afero Patria. Najprej Lucu objavi veliki pok iz Finske, potem se zgodi film, potem je afera uvožena v Slovenijo in potem se zgodi velika Patria. Zdaj imamo tukaj v petek Mladino, ki objavi ovadbo, čez vikend kriminalist, se pravi pomočnik direktorja NPU, ki je na dopustu, Antolović, to z dopusta uredi, da se zadeve premaknejo naprej. Takrat preiskovalna sodnica zadevo podpiše, v ponedeljek zjutraj je pripravljena akcija v Podčetrtku po pričanju tamkajšnjih pričevalcev oziroma prebivalcev. Že pripravljeno, da se bo zgodila ta preiskava pri Počivalšku. Zdaj pa mene zanima, vi ste podal svoj odstop, odstopil je prav tako direktor policije, kdo pa lahko sploh stopi na prste ljudem, ki očitno kot ena zelo dobra organizirana skupina znotraj policije, znotraj kriminalistov delujejo in naj omenim, da gre za kriminalista, ki v zadnjih desetih letih ni bil sposoben izvesti ene hišne preiskave v aferi NLB, kjer je milijardno pranje denarja. Ni bil sposoben ene hišne preiskave v aferi žilne opornice, kjer se je preplačevalo in je tudi točno ta Mladina, ki je sprožila ovadbo, od preplačila žilnih opornic direktno na žuljih bolnikov profitirala. Zdaj mene zanima, ali živimo v državi, kjer kazenske ovadbe podajata  tožilstvo ali policija ali živimo v državi, kjer lahko nek levičarski tednik, ki se je financiral iz nekaj spornih virov enostavno vloži ovadbo, policija to v treh dneh sprocesira in imamo v ponedeljek oziroma torek že hišne preiskave?" 

Nobenemu od generalnih direktorjev policije petletnega mandata ni uspelo izpeljati do konca

Hojs, ki je bil pred nastopom funkcije ministra direktor televizije Nova24TV, je v začetku odgovoril, da je novinar že sam v svojem vprašanju odgovoril na "precej dejstev, ki so se v preteklem tednu zgodila". "Sam sem v odstopni izjavi predsedniku vlade to tudi obširneje opisal," je nadaljeval. "Jasno je, da imamo v strukturah policije tako imenovan politični del policije, ki ga več kot očitno še vedno upravljajo in z njimi bom rekel onemogočajo vlade, ki jim niso pri srcu," je povedal Hojs. 

Za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija je zvečer dodal še, da pri tokratni preiskavi "sovpadajo imena preiskovalcev oziroma kriminalistov s tistimi, ki so vodili preiskavo na sedežu SDS pred leti". Zanimivo pa bo po njegovem mnenju tudi primerjati ovadbo, ki jo je spisal NPU na podlagi usmerjanja tožilstva s tisto, ki jo je podalo uredništvo Mladine. Kot je dodal v Odmevih, je bil od medijev "obveščen, da je bila na mizi ovadba, ki naj bi jo podpisal direktor NPU in naj bi šla na tožilstvo, takšna, da so v njej napisali, da se je odvil zagovor ministra Tonina 2. julija, danes pa smo šele 30. junija".

Hojs prvi minister Janševe vlade, ki se poslavlja s položaja
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs vlado Janeza Janše, ki je delo nastopila sredi marca, zapušča kot eden bolj izpostavljenih ministrov.
V dobrih treh mesecih vodenja resorja notranjih zadev je bil Hojs v ospredju izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, bil je oster do protivladnih protestov. Zavzemal se je za podelitev policijskih pooblastil vojski za varovanje meje.
Če ne bi odšel, bi se moral Hojs kmalu zagovarjati zaradi interpelacije, vložene po odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. (STA)

Pri tem je omenil nekdanjega kriminalista in nekdanjega direktorja portikorupcijske komisije (KPK) Draga Kosa. "Preberite si njegovo zadnjo kolumno, kjer je pravzaprav napovedal, da policija budno pazi in bo seveda ukrepala takoj, ko bo primeren čas zoper tiste, zoper katere je potrebno ukrepati. Torej ne zoper tiste, ki so oprali milijardo denarja v NLB. Tudi ne zoper tiste, ki že leta, bi rekel, cuzajo naš zdravstveni sistem z preplačili zdravstvene opreme in drugih uslug," je odgovoril. 

In po njegovih besedah ne bodo ukrepali niti proti ljudem kot je ž​upan Ljubljane Zoran Janković, a njegovega imena izrecno ni omenil. Je pa dejal, da je je "včeraj javno pozival, da naj ljudje kršijo odlok o zbiranju, da bo torej organiziral proslavo, da ni nič narobe, če ljudje protestirajo. Torej javno je pozival, da je pač dopustno kršenje zakonodaje v tej državi". Hojs je hkrati zatrdil, da je Janković že pred leti javno povedal, da dokler bo nastopal zoper Janeza Janšo, da se mu ni bati, da bi bil na sodiščih obsojen. "Torej očitno ti ljudje še zmeraj vodijo globoko državo in seveda ti ljudje so tisti, ki nekako onemogočajo, da bi se v Sloveniji resnično vzpostavila enaka merila za vse oziroma vzpostavila resna demokracija," je ugotovil. 

Vprašal se je, kdo lahko to prepreči. "To lahko preprečijo po mojem edino državljani in državljanke," je ocenil in dodal, da so oni tisti, ki odločajo o tem, komu na volitvah dajo glas. "Kolikor močnejša in kolikor trdnejša je koalicija, ki ima zaupanje državljanov, toliko lažje in toliko bolj preprosto je seveda take spremembe v družbi narediti," je še povedal. 

Odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž je poudaril, da so hišne preiskave glede sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme posledica "odločenosti javnosti, da teh poslov ne bo pozabila". S tem se je odzval na izjavo notranjega ministra v odstopu Aleša Hojsa, da so na Mladini za razliko od ministra vedeli za preiskave.
"Današnje preiskave ter posledični odpoklic notranjega ministra in generalnega direktorja policije s strani predsednika vlade so posledica delovanja več medijev. Predvsem pa je to zasluga tistih javnih uslužbencev, zlasti Ivana Galeta, ki so se odločili, da bodo ne glede na direktne grožnje razkrili nečednosti, ki so se dogajale pri nabavah sredi najhujše covid krize," je komentiral Repovž.
Po njegovih besedah so Hojsova obtoževanja o globoki državi, Udbi in medijih kot delu zarote namenjena diskreditiranju policije, kriminalistov, tožilstva in nasploh celotne preiskave, ki poteka glede nabav zaščitne in medicinske opreme. Dodal je, da je diskreditiranje Mladine in drugih medijev pri tem povsem postranskega pomena.
Tudi odgovorna urednica informativnega programa POP TV Tjaša Slokar je že zanikala nekatere očitke, da so v njihovem mediju vedeli za hišne preiskave. "Nobene naše televizijske ekipe danes ni bilo niti blizu Podčetrtka, še manj pa blizu doma ministra Počivalška," je v ponedeljek zapisala na Twitterju. (STA)

Povedal je še, da je bil dobro dobro uro pred konferenco obveščen tudi, da je bila ovadba spisana proti ministru za obrambo Mateju Toninu. Poudaril je, da je bila ta ovadba spisana vnaprej, še preden so preiskovalci nacionalnega preiskovalnega urada Tonina zaslišali. 

Hojs je tudi zatrdil, da se kot minister ni nikoli vpletal v delo policije. Pri tem je pojasnil, da ni ukazoval, koga, kdaj in zakaj preiskovati. "Moje stališče je vedno bilo, da je treba v tej državi narediti red za vse," je poudaril.

Ocenil je, da "imamo v Sloveniji politično policijo". "Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo," je povedal in dodal, da ta ni v "službi državljanov in državljank, ampak v službi globoke države, za katero že leta nekateri bolj, nekateri manj naglas javno opozarjamo, da je rak rana slovenske družbe in tista, ki ovira, da nismo spodobna država in verodostojna evropska država"

Kdaj novi minister
Predsednik vlade ima po poslovniku državnega zbora sedem dni časa, da predsednika državnega zbora obvesti o odstopu ministra. Ta nato v sedmih dneh seznanitev z odstopom uvrsti na dnevni red seje DZ. Ko se DZ na seji seznani s tem, ministru preneha funkcija. Predsednik vlade ima nato še deset dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

Anton ​Travner podal svoj odstop že zjutraj

Zdaj že nekdanji direktor policije Anton Travner je za Večer potrdil, da je zjutraj podal odstopno izjavo notranjemu ministru Hojsu. Kot razlog je navedel osebne razloge. Sicer pa današnjih hišnih preiskav in svojega odstopa ne komentira. Trenutno je na dopustu.  

Društvo kriminalistov: Ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja
"V Društvu kriminalistov Slovenije (DKS) že dlje časa z ogorčenjem in zaskrbljenostjo spremljamo izjave in napade določenih politikov na policijo, predvsem pa na kriminalistično policijo in na določene kriminaliste. Napadi, žalitve in obdolžitve so dobile še posebno dimenzijo v izjavah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pri navajanju razlogov za njegov odstop. Kot profesionalce nas ne zanima politično dogajanje in politikanstvo in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja ter po njihovem mnenju primerna tarča za napade, diskreditacije in žalitve, kakšen je njihov cilj, pa vedo sami," so zapisali v omenjenem društvu. Dodajajo, da se kriminalisti nikoli niso ukvarjali z vprašanjem, kdo bo notranji minister in iz katere politične opcije prihaja. "Edina želja nam je, da lahko zakonito in brez političnih intrig preiskujemo kazniva dejanja, ne glede na status osumljencev." 
Pišejo, da jih je minister v odstopu Hojs ozmerjal z nizkotnimi, popolnoma nedokazanimi konstrukti: "da smo udbovsko-partijski kadri (po 30 letih samostojne države, ko je policija kadrovsko popolnoma prenovljena), da so zadnje preiskave (minister Počivalšek?) politično motivirane, da kriminalistična policija ne sledi pričakovanju državljanov pri preganjanju organiziranega kriminala; da ščitimo posameznike (katere?), po drugi strani pa v spregi z izbranimi mediji zastrašujemo, ovajamo in drugače preganjamo posameznike, ki nam politično niso po godu." V DKS menijo, da so vse te obtožbe plod ministrove nenadzorovane jeze zaradi izvajanja hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem finančnih tokov pri nakupih zaščitne opreme. "Najvišji cilj v našem poslu se vedno glasi, da je treba najti krivca. Na poti do cilja uporabljamo različna zakonska in operativna orodja, med katere spada tudi hišna preiskava, ki jo odredi preiskovalni sodnik na predlog državnega tožilca, in ne minister, ki tarna, da policijo s svojimi pomanjkljivimi pooblastili ne more obvladovati," dodajajo in so prepričani, da je eden od postulatov pravne države, da policija na podlagi utemeljenih sumov in sodnih odredb opravlja svoje delo. 
V Društvu kriminalistov Slovenije s strani ministra pričakujejo opravičilo za izrečene žaljivke in obdolžitve vsem policistom in kriminalistom, ki vestno, predano, strokovno in zakonito opravljajo svoje delo. "Takšnih diskreditacij si ne zaslužimo, predvsem ne od tistih, od katerih bi morali imeti v prvi vrsti pomoč in podporo," so zaključili.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku