Norvežani bolj za zimske športe, skandinavska turneja neprijazna denarnicam navijačev Maribora 

Miha Dajčman, 14.8.2019
Miha Dajčman

V središču mesta utripa kvalifikacij za ligo prvakov ni bilo čutiti, so pa Norvežani vseeno dobro napolnili stadion

Norvežani so športna nacija. No, bolj kot v poletnih športih so uspešni v zimskih. Na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu so (po Tokiu 1964) ostali celo brez medalje, na zimskih igrah se jim to še ni zgodilo. V Pjongčangu so njihovi športniki osvojili kar 39 medalj, od tega 14 zlatih. To jih je uvrstilo na prvo mesto po uspešnosti držav na teh igrah.

​In vtis, da Norvežani prisegajo na zimske športe, smo dobili tudi te dni v Trondheimu. Da v tem obmorskem mestu domuje 26-kratni nogometni prvak Rosenborg, smo lahko opazili šele, ko smo se zapeljali mimo stadiona Lerkendal. Objekt je kar malo skrit v središču mesta, saj je vkopan v zemljo. Neposredno ob tribunah je glavna cesta. Bele zastave z logotipom Rosenborga smo najprej opazili na enem od mostov - na svetilkah javne razsvetljave. ​Med tem so ljubezen do tradicionalnih norveških športov upodobili v središču mesta z ogromnim kipom hitrostnega drsalca Hjalmarja Andersona, ki je na domačih igrah v Oslu leta 1952 osvojil tri zlate kolajne.

Dan pred tekmo smo se novinarji in spremljevalci kluba ustavili v enem od pubov v središču mesta in si privoščili (precenjen, deset evrov vreden) kozarec piva. Natakar nas je z zanimanjem vprašal, kako to, da smo obiskali Trondhaim. Potrebovali smo dodatno razlago, da je doumel naše poslanstvo. Klub iz njegovega mesta igra povratno tekmo kvalifikacij lige prvakov in Rosenborg se lahko uvrsti v težko uresničljivi play-off nogometne lige prvakov! ​Lahko bi bilo naključje, da smo naleteli na fanta, ki preprosto ne spremlja najbolj pomembne postranske stvari na svetu. In razumemo ga. A ko se je to ponovilo še nekajkrat, ko smo si ogledovali središče mesta, smo spoznali, da je bolje, če se s prebivalci Trondheima o nogometu ne pogovarjamo. So nam pa Norvežani prijazno zaželeli srečo v dvoboju z Rosenborgom.

​So pa naši norveški sogovorniki poznali Petra Prevca in Roberta Kranjca. Vedeli so tudi, da nedaleč od središča Trondheima stoji 138-metrska skakalnica Granasen, kjer je sicer neuradni rekord postavil Slovenec Tilen Bartol, ko je septembra 2017 na tej napravi skočil 149 metrov. Tudi Petre Majdič so se spomnili kot športnice, ki je v nekem obdobju nastopala superiorno in vzbudila veliko zanimanje nordijske nacije. Tekačica Anamarija Lampič se te dni tukaj pripravlja za novo zimsko sezono...

Turneja mariborskih navijačev
Trikrat zapored so vijoličasti letos igrali v Skandinaviji in vselej so jih podpirali zvesti navijači. Tokrat jih je v Trondheim prišlo okoli 20. Vsaj za zdaj letošnja gostovanja za navijače Maribora niso bila denarnici prijazna. Cene so bile v Islandiji podobne tem na Norveškem, sicer draga Švedska se je zdela poceni. Cene hrane, pijače in nastanitve v Trondheimu (običajna restavracija): voda/kola 0,5l - 5 evrov, pica od 17 evrov, pivo 0,5 l 9 evrov, kava 3 evre, srednji meni v Mc'Donaldsu 9 evrov. Hotel s tremi zvezdicami je dan pred tekmo za eno noč na osebo stal 90 evrov. A navijači Maribora, ki smo jih včeraj srečali v središču mesta, so bili videti nasmejani, niso nas vprašali, kje se je najbolj poceni, ampak kje se je dobro.bili videti nasmejani, niso nas vprašali, kje se je najbolj poceni, ampak kje se je dobro.

image
Grega Wernig Okoli 20 viol je sinoči v Trondheimu podpiralo mariborske nogometaše.

No, nekaterim Norvežanom je domač tudi nogomet. Ne bi moglo biti drugače, saj jih je na tekmi z Mariborom v hladnem vremenu, pri 10 stopinjah Celzija, bilo kar 18.000. Kar je za njihove razmere in za mesto z nekaj manj kot 200.000 prebivalci spoštljiva številka. Uro in pol pred tekmo, ko je bil stadion še prazen, nam je 25-letni Errik Hagen zatrdil, da bi se lahko norveški nogomet, predvsem pa Rosenborg z evropskim prebojem v tej sezoni, spet vrnil na pota stare slave, ko so belo-črni redno igrali v ligi prvakov: "Če so uspehi, ljudje pridejo. Mogoče smo v Trondheimu zadnja leta malo pozabili na nogomet. Zdaj bi lahko bilo drugače, ker nam gre po načrtih. Če nam ne bo uspelo v ligo prvakov, bomo skušali priti v evropsko ligo. Evforija nam mora pomagati v domačem prvenstvu, ker smo trenutno slabi. Nogomet se spet vrača v mesto."

Dodatna navijaška kvaliteta
Na besede športnega direktorja NK Zlatka Zahoviča, ki se je obregnil ob žvižge navijačev na sobotni tekmi, češ da "Malečnik in Miklavž ne bosta pljuvala po NK Maribor", so se odzvali tudi v Miklavžu. "Od tod je kar nekaj pripadnikov navijaške skupine Viole, poleg tega ogromno ljudi iz naše občine obiskuje tekme vijoličnih. Ni prav, da se Miklavž omenja kot prispodoba za malomeščanstvo. Upam, da se situacija umiri in odnos do navijačev normalizira. Po moje tudi ni prav, da se jih ločuje na tiste iz Maribora in one iz okolice, saj so slednji številni in dodatna kvaliteta, ki je drugi slovenski klubi nimajo," je dejal župan Egon Repnik. Nekorektna, žaljiva in neargumentirana je bila Zahovičeva izjava tudi za Mirana Đurana, predsednika NK Miklavž. (šr)

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku