Nordijska hoja je koristna za bolnice z rakom na dojki

nr, 5.9.2019
Profimedia

Ta nizko intenzivna vadba preprečuje nastanek oteklin, izboljšuje telesno kondicijo in povečuje kakovost življenja.

Nordijska hoja, aerobna telesna aktivnost, pri kateri uporabljamo posebne palice, podobne smučarskim, utegne biti zelo koristna za pacientke z rakom na dojki. Tako je vsaj pokazala analiza izsledkov številnih raziskav. Nizko intenzivna vadba po besedah avtorjev študije, objavljene v reviji European Journal of Cancer Care, preprečuje nastanek oteklin, izboljšuje telesno kondicijo in povečuje kakovost življenja.

image
Reuters Več študij je pokazalo, da nordijska hoja pomaga zdraviti depresijo ter povečuje prepričanje, da lahko obvladujemo bolečine.

"Glavna strategija pri rehabilitaciji žensk z rakom na dojki je sprememba življenjskih navad. Telesna aktivnost je pri tem glavno orodje," je povedal Jorge Torres, eden od avtorjev študije, sicer profesor na Fakulteti za izobraževanje, znanost in šport pri Univerzi v Vigu v španski provinci Pontevedra. "Človeka, ki večino življenja presedi, ni lahko spremeniti v rekreativnega športnika. In taki ljudje nordijsko hojo lažje sprejmejo kot način rekreacije. Zanjo namreč ne potrebujemo nobene drage opreme, izvajamo jo lahko sami ali v skupini z drugimi in tudi hitro se je naučimo," je še pojasnil Torres.

Brez negativnih stranskih učinkov

Nordijska hoja, ki se je v 80. letih preteklega stoletja uveljavila kot poletna oblika treninga oziroma poletno nadomestilo za tek na smučeh, je postala splošno razširjena po prehodu v novo tisočletje.

image
Canstockphoto Pacientke z rakom na dojki so borke, kar s sociopsihološkega vidika močno vpliva na njihovo življenje.

Danes je po Torresovih besedah del številnih rehabilitacijskih programov, ki temeljijo na telesni aktivnosti, najpogosteje na severu Evrope. Torres je lastnik podjetja Vigo Entrena, ki se ukvarja s snovanjem vadbenih programov za ljudi, ki so utrpeli različne poškodbe ali se spopadajo z debelostjo, za ženske med nosečnostjo in po njej ter tudi za pacientke z rakom na dojkah. V svoje programe najpogosteje vključuje prav nordijsko hojo. Torres in njegovi kolegi so analizirali izsledke devetih študij, da bi se prepričali, ali lahko ta oblika vadbe pri ženskah, ki se zdravijo zaradi raka na dojki, dejansko omili stranske učinke, kot je denimo otekanje rok, ter jim prinese tudi druge koristi. Štiri študije so bile randomizirane nadzorovane raziskave, v okviru katerih so strokovnjaki nordijsko hojo primerjali z drugimi aktivnostmi; vse druge študije so bile osredotočene na specifične učinke nordijske hoje.

Nordijska hoja ima še več pozitivnih učinkov kot navadna hoja

Vadbe, katerih učinke so preučili v okviru omenjenih raziskav, so trajale 30 do 80 minut, testiranci pa so jih dvanajst tednov izvajali enkrat do petkrat na teden. Osem raziskav od devetih je pokazalo, da ima nordijska hoja pozitivni učinek pri več simptomih raka na dojki, vključno z limfedemom, telesno kondicijo, močjo zgornjega dela trupa, telesno invalidnostjo ter bolečinami in otekanjem. Več študij je tudi pokazalo, da ta oblika vadbe pomaga zdraviti depresijo ter pri ljudeh povečuje prepričanje, da lahko obvladujejo bolečine. Hkrati ni bilo videti, da bi imela nordijska hoja kakršnekoli negativne stranske učinke, medtem ko so se testiranci zlahka držali programa.

Učinkovita alternativa

Zdi se, da biomehanični gibi pri nordijski hoji v primerjavi s tistimi pri običajni hoji nevtralizirajo nekatere od stranskih učinkov, ki se lahko pojavijo med zdravljenjem raka, denimo slabša mobilnost ramenskega obroča in težave s hrbtnimi mišicami. "Mnogi zdravstveni delavci in terapevti se ne zavedajo, da obstajajo telesne aktivnosti, ki jih v času zdravljenja raka ne bi smeli izvajati, in da je nordijska hoja zelo učinkovita alternativa," poudarja Torres.

"Nordijska hoja je strukturirana oblika telesne aktivnosti, za katero se je izkazalo, da ima še več pozitivnih učinkov kot običajna hoja," pa pojasnjuje Marco Bergamin z Univerze v Padovi, ki ni sodeloval pri prej omenjeni analizi. "Druga pomembna stvar, ki jo avtorji analize premalo poudarjajo, je večja kakovost življenja. Nordijska hoja je tudi v tem primeru izredno koristna, kajti pacientke z rakom na dojki so borke, kar s sociopsihološkega vidika močno vpliva na njihovo življenje."

image
Profimedia Pri rehabilitaciji žensk z rakom na dojki je potrebna sprememba življenjskih navad. Telesna aktivnost je pri tem glavno orodje.

V okviru prihodnjih študij bi morali izvedenci preučiti, kako intenzivna, pogosta in dolga mora biti vadba, da lahko pomaga bolnikom z rakom, poudarja Lucia Cugusi z univerze v italijanskem Cagliariju. "Najbolj očitno pri vsem tem je, da se močno povečuje interes znanstvene skupnosti za preučevanje potreb, interesov in preferenc pacientov. Iskanje novih oblik telesne aktivnosti, ki so tako učinkovite kot privlačne, je postalo eno od novih in spodbudnih raziskovalnih področij pri iskanju načinov za zdravljenje raka in obvladovanje te smrtonosne bolezni." 

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku