Nogometaši Maribora: Mi smo stroji, smo roboti

Miha Dajčman, 12.6.2019
Andrej Petelinšek

Kratek premor je bil dovolj za preusmeritev misli, zdaj je čas za trdo delo in priprave vijoličastih na kvalifikacije za ligo prvakov.

Deset prostih dni so imeli nogometaši Maribora, preden so znova trenirali v Ljudskem vrtu. Mitja Viler, ki bo septembra dopolnil 33 let, že desetič začenja priprave v Mariboru. "Ko bomo dobili žogo v noge, ko ne bo več suhega teka, nam bo lažje," je dejal Primorec. Kljub (pre)kratkemu premoru je bil dobro razpoložen: "Nimamo kaj, vemo, kaj nas čaka - zelo pomemben del sezone. Nekateri klubi in države imajo še vedno tekmovanja. Mi smo stroji, smo roboti, šport je postal biznis, a ne pritožujemo se, ker imamo to radi." Poletni premor mu bolj ustreza kot zimski, saj ostane v pogonu: "Skušal sem se spočiti. Pozimi je dolga pavza, nekaj moraš delati sam in glava takrat ni spočita. Zdaj smo se čisto odklopili za nekaj dni in sem pripravljen."

"Včasih si vedel, da ti kdo ne more nič"

O ciljih Viler ni želel govoriti, za to so drugi v klubu, a nekaj je jasno: "Vsi že govorimo o žrebu, ki se bliža. Mini cilj je Evropa, potem pa krog po krog." Spremenjeni sistem kvalifikacij za ligo prvakov, ki daje manjšim klubom manj mest v skupinskem delu tekmovanja, lahko hitro pelje nižje, v evropsko ligo. O napakah Viler ne razmišlja: "Če bomo tako razmišljali, bomo zagotovo pogrnili. Moramo razmišljati, da popravnega izpita ni. Veliko je odvisno od žreba. Nogometni krog se je razširil. Včasih smo vedeli, da ti kdo ne more nič, če je prihajal iz slabše lige. Danes znajo igrati vsi, vsi se pripravijo in te najdejo na internetu. Mi se bomo dobro pripravili ne glede na to, koga bomo dobili." Madžarski Ferencvaros, poljske Piast Gliwice in romunski Cluj so klubi, ki si jih Rulo ne želi v prvem krogu: "Smo pa videli lani Albance, da so dobri, Sarajevo je neugodno, ni več slabega tekmeca."

Na ponedeljkovi tradicionalni večerji so se ekipi pridružili novinci. "Ponavadi je tako pozimi, letos se je zgodilo zdaj. Dva sta bila z nami že dva tedna prej, spoznala sta se z nami in Mariborom, našla sta stanovanje in jima je zdaj lažje. Eden je Mariborčan, Rudija Požega Vancaša pa tudi poznamo, velikokrat smo z njim igrali, nekatere igralce pozna od prej, bil je v reprezentanci. Ko bodo pokazali kvaliteto, se jim ne bo težko priključiti." Vilerja ne skrbi, da se novi igralci ne bi dobro vključili.

image
Andrej Petelinšek Mitji Vilerju je poletna pavza boljša kot zimska, čeprav je krajša. 

V Mariboru top, vsi se "štekajo"

Bo katerega od novincev eden izkušenejših v ekipi vzel pod svoje okrilje? "Ne. Če kdo kaj vpraša, mu povem in pokažem. Z Andrejem Kotnikom se bežno poznava že od prej. Prve dni sem mu pokazal, kaj je tu dobro in kaj ne. Vse ostalo je odvisno od njega." Devet let mlajši Andrej Kotnik je bil poln pohval za nove soigralce: "Ekipa je top. Dobro se 'štekamo'. Fantje so me super sprejeli." Spremembe okolja mu niso tuje, saj se je iz Gorice pred Mariborom že odpravil v italijanski Crotone in špansko Formentero, a prestop v Maribor je drugačen: "Gre za več odgovornosti, pritiska in vsega, kar mi paše."

Motiv je drugačen kot pred enim letom, cilji so visoki in s tem želja ter volja. Goričan že nekaj časa ni igral, v mislih že pri Mariboru je spremljal tudi izpad svojega prvega kluba iz prve lige: "Bil sem del tega. Škoda. Žal mi je za vse skupaj." Ko je odhajal iz Gorice, tako črnega scenarija ni pričakoval: "Vedel pa sem, da vse skupaj ni na pravi poti."

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku