(VIDEO) Junak Crvene zvezde je v seriji 22 enajstmetrovk branil in še sam zabijal

Borut Planinšič ml., 14.8.2019
EPA

Trganje živcev za ligo prvakov oziroma noč, ko je zmanjkovalo nogometašev

Nora noč je za Beograjčani. Vsaj za tistimi, ki navijajo za Crveno zvezdo. Pa še oni, ki jim je bolj malo mar za nogomet, so težko preslišali krike drame. V "zgodovinski seriji penalov", kot so Srbi poimenovali trganje živcev na Danskem, so se rdeče-beli prebili v play-off za ligo prvakov. Po dvaindvajsetih enajstmetrovkah, potrebnih, da so ločili, kdo je v Köbenhavnu zmagovalec in kdo poraženec.

Pet so jih zapravili Danci, štiri Srbi. Tako dolgo je trajalo, da je zmanjkovalo nogometašev. Izključena sta bila dva, po en na vsaki strani, pri Zvezdi, da je njen podvig še večji, že v 54. minuti, pri Köbenhavnu v 112. minuti. Ko je deseterica na vsaki strani že opravila s streljanjem penalov, je v drugo šel po žogo Jonas Wind. Kajti staro pravilo je jasno: enajstmetrovke, vsak po eno, izvajajo le nogometaši, ki so ob zaključnem žvižgu na igrišču. Potem pa se je v velikega junaka maratonske noči dokončno prelevil beograjski vratar Milan Borjan. Že prej je dvakrat ubranil, kar pač ni letelo čez gol, v deseti seriji je gol zabil sam (danski vratar tudi), v enajsti seriji je z odločilno obrambo ustavil Winda. Za 7:6 po enajstmetrovkah, za skupnih 8:7 na Danskem, kajti po 120 minutah je bilo 1:1, kot prejšnji teden v Beogradu.

Samozavest s pokritjem
Poleg Rosenborga in Crvene zvezde so se v play-off za ligo prvakov, kjer se priključita Slavija Praga in Young Boys, prebili še Apoel, Ajax, Cluj, Brugge, Olympiakos, Lask, Krasnodar in - zagrebški Dinamo. Ja, prav so imeli Hrvati, ko so po 1:1 v Maksimirju samozavestno trdili, da se iz Budimpešte vrnejo z zmago. Moštvo Ferencvaroša so razčetverili s 4:0 in bodo zdaj igrali z Mariborovim krvnikom Rosenborgom.

image
EPA Usodna enajstmetrovka Jonasa Winda

Drama je bila takšna, da se je oglasil celo - Novak Đoković. Pred dvobojem z Američanom Samom Querreyjem jo je spremljal iz Cincinnatija. "Morda sem zato tako slabo začel dvoboj. Tri minute prej sem še skakal po slačilnici. Kaj takšnega še nisem videl," je sporočil. Vseeno je zmagal v dveh nizih, na nogometnem prizorišču so policisti tedaj že opravili s pregovorno mirnimi Skandinavci, tako besnimi in šokiranimi po porazu, da so s steklenicami piva napadli srbske novinarje. Trener Crvene zvezde Vladan Milojević, ki gre zdaj nad švicarski klub Young Boys, pa se je zdel malce zamaknjen: "Poslej verjamem v neko božjo silo." Hja, gre verjeti, po takšni tekmi ... "Penalov nismo vadili, to je vendar čista loterija. In takih trenutkov se ne da kupiti."

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku