Ni vseeno, kakšne so talne obloge v našem domu

Tina Recek, 28.3.2020
Shutterstock

Bistveno se je vprašasti, kaj želite videti in čutiti pod nogami. Na trgu lahko izbirate od večne klasike - parketa - prek laminata do dekorativnega betona. In katera obloga je najprimernejša za posamezen prostor?

Vam je ljubša naravna toplina lesa ali raje prisegate na robustnost, enostavno čiščenje z mokro krpo, morda celo industrijski videz, kot ga prinašajo sodobni tlaki? Dejstvo je, da mnogi v bivalnih prostorih prisegajo na parket, drugi na vinil, tretjim je zaradi cenovne dostopnosti, praktičnosti in enostavnega polaganja ljub laminat. V nekaterih prostorih, zlasti v kopalnici, pa skorajda ne gre brez keramike. Ali pač. Vse pogostejši so namreč dekorativni betonski in epoksi tlaki.

Služijo tudi več desetletij
Če boste izbirali med talnimi oblogami, kot so parket, laminat, vinilne plošče, in vas zanima, katera izmed njih je najbolj trpežna, Marko Debelec iz podjetja Kemoplast razkriva, da ima najtršo površino med njimi laminat. Ob tem opozarja, da najtrša površina ne zagotavlja nujno tudi najdaljše uporabnosti. Včasih sta bolj pomembni elastičnost talne obloge in mehkoba hoje. Kot primer omenja, da lahko v kuhinji posoda, ki pade na tla, laminat poškoduje, odkrhne delček, pri vinilni talni oblogi pa ob enaki nerodnosti ne bo vidnih poškodb. Prav tako bo mogoče manj opazna poškodba na posodi, ki je padla na vinilna tla, ali pa poškodbe ne bo. Vse kakovostne talne obloge lahko ob ustreznem ravnanju in pravilni negi zdržijo 20 ali celo do 50 let.

Dekorativni beton, kjer ne želimo fug

Po besedah Branka Pečarja iz podjetja RNT Plus lahko dekorativni beton ali mikrocement uporabljamo v vseh prostorih doma in tudi na zunanjih površinah. Kot idealen se izkaže povsod tam, kjer želimo neprekinjene površine brez fug. Material je tako primeren za tla, stene, stopnice, kuhinjske pulte, korita, terase, stebre …

image
Alpod Pluta je s svojo toplino in mehkobo kot nalašč za spalnico.

Sandi Konič iz podjetja Art Dizajn pravi, da se največ uporablja v kopalnicah, saj odlično nadomešča funkcijo ploščic. Prav tako je ustrezen za kopalniške umivalnike. Iz dekorativnega betona lahko dosežemo različne stile interierja. Če želimo bolj industrijski dizajn, izberemo material, ki je podoben glajenemu betonu, in tako dobimo bolj surov videz. Če želimo minimalističen videz, izberemo strukturirani enobarvni beton. Po njegovem je z dekorativnim betonom neskončno kombinacij za vse okuse in želje.

image
Rnt Plus Čeprav marsikdo meni, da je dekorativni beton hladen, poznavalci trdijo nasprotno. Lahko je tudi v spalnici.

Pečar poudarja, da je površina, zaščitena s kakovostnimi laki, protizdrsna, vodoodporna in odporna zoper udarce. Vzdržujemo pa jo z vlažno krpo in blagimi čistilnimi sredstvi. Sogovornik še doda nasvet pred nakupom: "Izredno pomembno je, da se stranka ne odloči na osnovi kake slike iz revije, ampak da si ogleda in otipa površino v živo, saj so na slikah vsi dekorativni betoni enaki. Ob tem naj se poduči, kako se površine čistijo, saj nekateri nekvalitetni laki lahko povzročijo velike težave pri vzdrževanju."

Trpežni epoksi tlak

Površino betonskega tlaka lahko zaščitimo in utrdimo z epoksi tlakom. Kot razloži Vlado Mandič iz podjetja PET-BM, so njegove odlike trpežnost, enostavno vzdrževanje in estetski videz. Epoksi tlak je vsestransko uporaben, primeren je v industrijskih in v stanovanjskih objektih, kjer ga vse pogosteje srečujemo v kopalnici in kuhinji. Pri vgradnji epoksi tlaka mora biti podlaga ustrezno trdna in vlažna.

Ne z mokro krpo
Da bodo talne obloge dolgo lepe, jih je treba pravilno vzdrževati. Lesena in s pluto obložena tla kot tudi vinil in laminat čistite s sesalnikom, občasno pa z vlažno, ne mokro krpo, tako da v celoti pobrišete površino. V vedro mlačne vode dodajte ustrezna mila za talne obloge in z ožeto krpo pobrišite tla. Gotovi oljeni parket na nekaj let osvežite z oljem, da lesu tako dodate še dodatno potrebno vlago, svetuje Tomaž Hiti iz Alpoda.

S parketom in pluto vnesete v dom naravo

Parket je večna klasika. Marko Debelec iz podjetja Kemoplast poudarja, da ta material daje naravno toplino in udobje, kar je značilno za les. Z modernimi oblikami in barvami je parket zanimiv za novogradnje in prenove.

image
Kemoplast Proizvajalci so vedno bolj ozaveščeni in izdelujejo vinilne obloge, ki jih je možno reciklirati. Prodajajo jih v različnih oblikah, dimenzijah, debelinah in so namenjene različnim prostorom za normalno in intenzivno uporabo. Hoja po njih je tiha in prijetna.

Tomaž Hiti iz podjetja Alpod je prepričan, da v Sloveniji še vedno najbolj prisegamo na les kot talno oblogo. Zlasti priljubljeni so gotovi parketi, ki imajo površino obdelano z olji. V zadnjih letih po opažanjih Hitija postajajo priljubljene tudi talne obloge iz umetne mase, t. i. vinilne talne obloge različnih lesnih dekorjev in v obliki keramike. Poleg tega je zelo aktualna tudi pluta. V kateri prostor sodi katera talna obloga? Hiti razloži, da pogosto dnevni prostor s kuhinjo in spalni prostor krasi enaka talna obloga, na primer gotovi parket, pluta, vinil ali laminat. "Les in pluta sta naravna materiala in kot taka najprimernejša za vgradnjo v dnevne in spalne prostore ter kuhinjo. V teh prostorih se najdlje zadržujemo, zato je prav, da se odločimo za naravni material, ki ugodno vpliva na naše počutje in kakovost zraka." Pri certificirani pluti lahko govorimo o trajnostnem neoporečnem izdelku, ki ima celo negativen ogljični odtis. "V postopku izdelave ni poškodovano nobeno drevo, lubje se olupi, in ko je drevo olupljeno, je sposobno iz zraka posrkati do petkrat več ogljikovega dioksida kot običajno, kar je v luči sprememb v okolju bistveno," izpostavi Tomaž Hiti.

image
Art Dizajn Razlogi za povečano povpraševanje po dekorativnem betonu so njegova sestava, trdnost in uporabnost. Z zadnjim impregnacijskim nanosom postane dekorativni beton vodoodporen.

Vinil za hitro prenovo stanovanj

Marko Debelec oriše značilnosti vinilnih plošč. Pravi, da so vodoodporne, zelo vzdržljive in enostavne za polaganje, poleg tega zelo dobro prevajajo toploto talnega ogrevanja. Idealne so za hitro prenovo stanovanj, saj zaradi majhne debeline ni treba rezati spodnjega roba vrat, po polaganju pa ne nastajajo visoki višinski prehodi med prostori. Pri prenovi se velikokrat lahko položijo na obstoječe talne obloge, novi, izboljšani modeli pa tudi na primer čez staro keramiko, brez kitanja fug. Ker se polagajo brez lepljenja na podlago, je montaža zelo hitra, prostor pa vseljiv takoj po polaganju. Pri vinilnih ploščah lahko izbirate med različnimi vzorci, zelo priljubljeni so tudi vzorci betona.

image
Garant V kopalnici sta za keramiko pomembni odpornost proti kemičnim snovem in protizdrsnost. Na slednjo morate biti pozorni vsaj še v kuhinji in prostorih, v katere vstopate z mokro obutvijo.

Laminat - enostaven za polaganje

Prednost laminata je po besedah sogovornika odporna površina, prav tako lahko izbirate med različnimi vzorci. Zaradi modernih tehnoloških procesov je precej različnih površinskih obdelav, po videzu so laminat približali naravnim materialom, zlasti lesu. Njegova dodatna odlika je enostavno polaganje.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku