Ni udarca, ki bi presenetil starca

Zoran Mijatovič, 6.11.2019
Andrej Petelinsek

Veteranska ali zlata leta? Vratarji kariere raztegujejo globoko v 40-a leta, a napadalcem vseeno brez milosti uničujejo ugled.

Ja, ja, saj poznamo krilatico, da športnikov ne delimo na stare in mlade, ampak na dobre in slabe. A da si pri 41 letih v najboljši enajsterici kroga kot Jasmin Handanović … Ali da pri teh letih celo naskakuješ lovoriko v ligi prvakov kot njegov vrstnik Gianlugi Buffon … Očitno so vina na udaru, da jim nogometni vratarji prevzamejo vse tiste reke o staranju. Ker četudi morda pri 40 letih vratarji več niso boljši od svojih mlajših verzij, pa tudi slabši niso. Zakaj je tako? Nekdanji reprezentančni vratar Mladen Dabanović, ki se sicer zadnja leta bolj ukvarja z nogometnim naraščajem kot z veterani, dobro ve: "Prva stvar je to, da so fizične obremenitve vratarjev na tekmah manjše kot pri igralcih v polju, so pa na drugi strani psihični pritiski večji, saj so napake bolj pod drobnogledom. Tudi zato vratarji kasneje dozorijo. V najboljših letih so tam po 25. letu, morda okrog 30. leta. Vsak vratar mora pridobiti izkušnje, tega se ne da natrenirati."

Ko soigralec spi s tvojo hčerko

A kmečka logika ugovarja: kaj pa refleksi? Verjetno pri 20-letniku in 40-letniku niso čisto enaki? Dabanovićeve izkušnje pravijo: "Saj so vratarji že tudi pri 20 letih tehnično, taktično in fizično izpopolnjeni. Tudi trenirajo bolj trdo, ne potrebujejo toliko počitka. A z leti se naučiš brati situacije, predvidevati, kam bo kdo udaril, kam se postaviti. In vse to lahko nadoknadi kakšno stotinko pri refleksih. Morda si kanček počasnejši, a veš, kam bo žoga letela." Hja, očitno starca ni lahko ujeti na levi nogi.

To vedno bolj ugotavljamo po vsem svetu. Leta 2016 je Madžar s slovito trenirko Gabor Kiraly postavil starostni rekord evropskih prvenstev s 40 leti in 75 dnevi. Pravcati smrkavec za Egipčana Esama El Hadarija, ki je lani postavil rekord svetovnih prvenstev - 45 let in 161 dni. Soigralec Mahmoud Abdel-Monaim je celo spal z njegovo hčerko. Še več, zaročena sta bila, dokler ni izvedela, da je on že - poročen ...

image
Andrej Petelinšek Mladen Dabanović: ”Vratarji so v najboljših letih po 25. letu, morda okrog 30. leta”

Morda javnost te mejnike jemlje s kančkom soli - da so sami sebi namen. A Dabanović podcenjevanja ne dopušča: "To so rekordi na svetovnih in evropskih prvenstvih - tam igrajo najboljši. Selektorji postavijo v igro nogometaše, ki jim najbolj verjamejo. Dvomim, da bi kaka reprezentanca med vrata postavila nekoga samo zaradi rekorda in ga izpostavila golijadi. To bi bilo nepredstavljivo. Enako je v klubih. Noben klub ne bo plačeval 40-letnika, če od njega ne bo koristi."

Uf, kako mastno je leta 2006 ljubljanski Interblock plačal za 38-letnika! 765.000 funtov oziroma slabih 900.000 evrov naj bi bil odštel AEL-u iz ciprskega Limassola za Marka Simeunovića, kar je bil po predlanskih podatkih angleškega Telegrapha še vsaj enajst let svetovni rekord. Morda je še zdaj. Je bilo vredno? Hm, Interblock je bil z 68 prejetimi goli na 36 ligaških tekmah najslabša obrambna ekipa lige. Je pa res, da je Simeunović branil na le 13 tekmah.

Marko Simeunović naj bi bil pri 38 letih za 900.000 evrov prestopil v Interblock - in (p)ostal svetovni rekorder.
Madžar Gabor Kiraly je s 40 leti in 75 dnevi leta 2016 postal rekorder evropskih prvenstev, Egipčan Esam El Hadari pa s 45 leti in 161 dnevi leta 2018 rekorder svetovnih prvenstev.
Petr Čech je pri 37 letih postal hokejski vratar, Gianlugi Buffon pri 41 letih še vedno naskakuje prvo lovoriko v ligi prvakov.

Za golmana moraš biti malo nor

Njegov nekdanji reprezentančni kolega in hkrati veliki rival Dabanović je kariero zaključil pri 35 letih zaradi poškodbe kolena, zato po rekordih ni posegal: "Če bi bil zdrav, bi še lahko branil. Tako pa sem imel kronično težavo s kolenom. Vse skupaj ni bilo niti zdravo niti ni bilo več užitka. Ko si neprestano na terapijah in tabletah, je bolje, da se ne mučiš več."

In medtem ko se je Dabanović ob vodenju nogometne šole Aluminija posvetil še poslu z jezikovno šolo, nekdanji vratarji po karieri ostajajo vpeti v druge športe. Petr Čech, legendarni Chelseajev vratar s čelado za ragbi, je denimo letos kopačke obesil na klin in obul - drsalke. V začetku oktobra je postal hokejski vratar in si kljub nogometnim dosežkom pri 37 letih izpolnil še ene sanje - pa četudi v tretji angleški hokejski ligi, v amaterskem moštvu Guildford Phoenix. Oblekel si je dres s številko 39 v čast ikoni češkega hokeja Dominiku Hašku. Mimogrede - tudi ta je v ligi NHL branil do 43. leta. Nauk zgodbe? Ne le, da Češka ne more iz Če(c)ha, tudi sla po branjenju ne more iz vratarja, ne glede na to, kaj ti leti proti glavi. "Ne pravijo zastonj, da moraš biti za golmana malo nor," zaključi Dabanović, ki se je nekoč preizkušal tudi kot rokometni vratar.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku