Nesmrtni Mali princ je ljudem odprl oči za lepoto, kako pa je umrl njegov oče?

Zvezdana Bercko, 5.7.2020

Pred 120 leti se je rodil Antoine de Saint-Exupery, francoski pisatelj in letalec. Njegova smrt je še vedno zavita v skrivnost, njegov Mali princ ostaja nesmrten.

So književna dela, ki so enostavno večna in navdihujejo vedno nove generacije otrok in odraslih s svojimi mislimi, od katerih so nekatere skoraj ponarodele, tako da marsikdo sploh ne ve več, od kod izvirajo. Ena takih je gotovo ta, da je treba gledati s srcem, misel iz Malega princa francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exuperyja. Mali princ pride na Zemljo z oddaljenega planeta, da bi ljudem odprl oči za lepoto, ki je, zaslepljeni od strasti in napak, ne vidijo. Zgodba s svojo poetičnostjo in ganljivostjo spodbuja k sanjarjenju in razmišljanju, še vedno pa buri duhove vprašanje povezave med pilotom iz pripovedi, ki strmoglavi sredi puščave in sreča svetlolasega dečka, ter avtorjevim skrivnostnim izginotjem v zadnjem letu druge svetovne vojne.

Antoine de Saint-Exupery se je rodil pred 120 leti, 29. junija 1900, v Lyonu, v stari podeželski plemiški družini kot tretji od petih otrok. Oče je umrl, še preden je bilo Antoinu štiri leta, kar je družino pahnilo v revščino. Leta 1921 je začel vojaško kariero v konjenici. Letenja se je učil na privatnih urah in že naslednje leto je bil sprejet v francosko vojno letalstvo. Kmalu je prvič strmoglavil in na ljubo svoje zaročenke začasno opustil letenje. A že leta 1926 je spet sedel v letalih, ki so bila takrat še precejšnja novost; leteli so bolj ali manj na slepo, s pomočjo komaj kakšnega instrumenta. Saint-Exupery je prevažal letalsko pošto, letel je na linijah iz Evrope do Dakarja, preko Sahare. Leta 1929 je postal direktor družbe Aeroposta Argentina, vzpostavljal je nove linije letalske pošte po vsej Južni Ameriki.

image
Wikipedia Antoine de Saint-Exupery leta 1933. Letalstvo je bilo njegovo življenje.

Skoraj hkrati z letenjem je začel tudi pisati, leta 1926 je objavil kratko zgodbo Letalec, tri leta kasneje je izšla njegova prva knjiga Južna pošta. Leta 1931 mu je knjiga Nočni let, v kateri je opisoval svoja letalska doživetja iz Argentine, prinesla mednarodno slavo.

Čudežno preživetje v puščavi

Tudi zaradi tehnične nepopolnosti takratnih letal je velikokrat strmoglavil. Najbolj resno je bilo konec leta 1935, ko je čudežno preživel nesrečo v libijski puščavi. Z mehanikom in navigatorjem Andrejem Prevotom sta skušala postaviti hitrostni rekord na letalski tekmi med Parizom in Sajgonom, a sta strmoglavila v dolini Wadi Natrun, blizu delte Nila. Oba sta preživela, a to je bil šele začetek njunega boja za življenje v puščavski vročini. Imela sta le zelo osnovne in dvoumne zemljevide, tako da sploh nista vedela, kje sta. Izgubljena med peščenimi sipinami, sta v svojih zalogah imela le nekaj grozdja, dve pomaranči, kos francoskega peciva, nekaj požirkov kave v zmečkani termos steklenici in malo belega vina v drugi. Skratka tekočine le za en dan. Tudi njuna lekarna je bila enako skromna: "Sto gramov devetdesetodstotnega alkohola, enako čistega etra in majhna steklenica joda," je Saint-Exupery zapisal v leta 1939 izdani knjigi Veter, pesek in zvezde, v kateri je opisal to bližnje srečanje s smrtjo.

image
Treba je gledati s srcem.

Do drugega in tretjega dne sta bila oba letalca tako dehidrirana, da sta se prenehala znojiti. Oba sta imela halucinacije. Četrti dan ju je našel beduin na kameli in jima rešil življenje z rehidracijskim zdravljenjem, ki so ga poznali puščavski nomadi. Domnevajo, da je tudi to doživetje Saint-Exuperyja navdihnilo za Malega princa.

Med mitom in resničnostjo
1. Knjigo Mali princ je ilustriral pisatelj sam, ena izmed ilustracij Malega princa je bila natisnjena tudi na bankovcu za 50 francoskih frankov.
2. Mali princ je preveden v več kot 440 svetovnih jezikov in narečij, slovenski prevod je delo Ivana Minattija.
3. Z več kot 80 milijoni prodanih izvodov je ena najbolje prodajanih knjig vseh časov.
4. Mali princ ima tudi svoj muzej, in to na Japonskem, v Hakoneju. Odprli so ga pred 20 leti, ob stoti obletnici rojstva Saint-Exuperyja.
5. Leta 1975 so asteroid 2578 poimenovali Saint-Exupery.

Saint-Exupery se je takoj po začetku druge svetovne vojne priključil francoskemu vojnemu letalstvu, opravljal je izvidniške polete. Po padcu Francije je bil demobiliziran, odpotoval je v ZDA z namenom, da pomaga prepričati ameriško vlado, naj vstopi v vojno proti nacistični Nemčiji. V New Yorku je v drugi polovici leta 1942, na predlog žene enega njegovih založnikov, ki je menila, da bi pisanje knjige za otroke dobro delo njegovemu razrvanemu duševnemu stanju in bilo hkrati protiutež takrat priljubljenim zgodbam o Mary Poppins, napisal Malega princa. Knjiga, za katero je Saint-Exupery sam naredil tudi ilustracije, je v ZDA izšla v začetku leta 1943 v angleščini in francoščini, v Franciji je bila v času vichijskega režima med drugo svetovno vojno prepovedana.

Pri 43 letih v zračne bitke

Leta 1943 se je Saint-Exupery vrnil v vojno, stacioniran je bil v letalskih enotah v Sredozemlju. Hitro je napredoval do čina majorja. S svojimi 43 leti ni bil samo veliko starejši od drugih letalcev, ampak je tudi za kar osem let presegal zgornjo starostno mejo za vojne pilote. Čeprav je imel od številnih nesreč toliko posledic, da si ni mogel sam obleči letalske obleke niti obrniti glave v levo, je neštetokrat zaprosil, naj mu dovolijo poleteti v zračne bitke, dokler mu tega ni odobril sam general Eisenhower.

Njegova smrt je ovita v skrivnost. Zvečer 31. julija 1944 je vzletel s Korzike v lovskem letalu Lockheed P-38 Lightning in nikoli več ga niso videli. Na izvidniškem poletu bi moral zbrati podatke o nemških premikih okrog doline Rone pred operacijo Dragoon, zavezniškim izkrcanjem v južni Franciji.

Potrjeni nauki Malega princa
Ob 70. obletnici izida Malega princa je ameriški medij The Huffington Post iz knjige izbral pet življenjskih naukov, ki so danes podprti z znanstvenimi dokazi.
1. Leta 2012 so v reviji Journal of Organizational Behavior and Human Decision objavili raziskavo, ki dokazuje, da je pri sprejemanju odločitev intuicija enako učinkovita kot analitični pristop. Marsikdaj najboljše odločitve sprejmemo po občutku.
2. Raziskave vrste psihologov kažejo na to, da so ustvarjalni ljudje podobni Malemu princu. Sanjajo z odprtimi očmi, iščejo nove izkušnje, postavljajo primerna vprašanja, opazujejo druge in se oddaljijo od lastnih prepričanj.
3. Več študij kaže tudi na to, da za dobro počutje ni boljšega kot dober odmerek smeha. Leta 2014 je raziskava strokovnjakov z Univerze v Kaliforniji pokazala, da imajo ljudje, ki se veliko smejijo, boljši spomin in doživljajo manj stresa.
4. Potrjen je prav tako nauk iz Malega princa, da je treba ceniti vsak trenutek in iz življenja potegniti najboljše. Znanost potrjuje, da si je poleg spanca nujno treba vzeti čas zase.
5. Ljudje tudi običajno težimo k temu, da ostajamo znotraj svojih varnih okvirov, ker je to lažje kot tvegati. A znanost potrjuje nauk Malega princa, da moramo svoj čas na zemlji izkoristiti za različne izkušnje in doživetja, potovanja po svetu in spletanje novih prijateljstev.
Razlogov za to je več. Ko smo pod kakovostnim stresom ali pred izzivi, smo bolj učinkoviti. Po raziskavi iz leta 2013 nam sprejemanje izzivov tudi pomaga, da se bolje staramo.

Leta 1998 je ribič Jean-Claude Bianco našel srebrno identifikacijsko zapestnico z imenoma de Saint-Exuperyja in njegove žene Consuele ter njegovih založnikov Reynala in Hitchcocka, ki je bila zataknjena za kos materiala, verjetno iz njegove letalske obleke.

Potapljač Luc Vanrell je leta 2000 našel razbitino letala P-38 ob marsejski obali. Oktobra 2003 so se potapljači potopili do ostankov letala, naslednje leto so preiskovalci iz Francoskega podmorskega arheološkega oddelka potrdili, da je bilo letalo res de Saint-Exuperyjevo. Na sicer majhnem delu letala, ki so ga dvignili na površje, ni bilo nobenih prask ali lukenj, ki bi bile posledica strelnega orožja. Ostanki letala so na ogled v muzeju letalstva in astronavtike v Le Bourgetu.

image
V Švici so leta 2019 našli doslej neznane skice za Malega princa avtorja Antoina de Saint-Exuperyja.

Mesto strmoglavljenja in najdene zapestnice leži manj kot 80 kilometrov od mesta Carqueiranneu, kjer so kmalu po strmoglavljenju našli truplo neidentificiranega francoskega vojaka. Domnevajo, da je bilo to truplo Saint-Exuperyja, ki so ga nekaj dni nosili morski tokovi, vendar to ni potrjeno. Tako še vedno ni povsem jasno, kako je Saint-Exupery umrl: je bila kriva mehanska napaka na letalu, so ga sestrelila nasprotnikova letala ali je storil samomor?

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku