Neredne spalne navade povečajo možnost za pojav presnovnih težav

nr, 15.8.2019
Profimedia

Slabe spalne navade so povezane z debelostjo, diabetesom in visokim krvnim tlakom.

Pomanjkanje spanja strokovnjaki že dolgo povezujejo s celo vrsto tako imenovanih presnovnih motenj, med drugim z debelostjo, visokim krvnim tlakom, povišanimi ravnmi holesterola in razvojem sladkorne bolezni. "Toda večina raziskav se je osredotočala na to, kakšni so učinki spanca na zdravje, če spimo vsak dan enako dolgo, in ne na to, kakšne so lahko posledice, če vsak dan spimo različno dolgo in hodimo vsak večer spat ob drugi uri," je povedala Tiany Huang, ena od avtoric študije ter raziskovalka z Ginekološke klinike Brigham in Medicinske fakultete pri Univerzi Harvard. "V okviru te študije smo dokazali, da je nereden spalni ritem, ne glede na to, ali se nanaša na dolžino spanca ali na odhajanje v posteljo ob različnih urah, povezan z večjim tveganjem za pojav presnovnih težav, zlasti več presnovnih motenj hkrati," je pojasnila Huangova. Po njenih besedah negativnega učinka premalo spanca ni mogoče nadomestiti z daljšim spancem v drugih nočeh.

Raziskovalci so v reviji Diabetes Care pojasnili, da so 2003 paciente prosili, naj teden dni doma spremljajo svojo spalno rutino s pomočjo naprave, poimenovane aktigraf, ki spremlja nočne premike ter cikel spanja in budnosti. V povprečju so ti pacienti spali približno 7,15 ure na noč in so odhajali v posteljo ob približno 23.40. Okoli dve tretjini jih je vsako noč spalo približno eno uro več ali manj, medtem ko jih je 45 odstotkov vsak dan odhajalo v posteljo bodisi eno uro prej bodisi pozneje.

image
Canstockphoto

Skupno 707 ali 35 odstotkov udeležencev študije je imelo tako imenovani presnovni sindrom ali več vrst presnovnih motenj, ki povečujejo tveganje za srčno bolezen, vključno s povišanim krvnim tlakom in krvnim sladkorjem, odvečno telesno maščobo, zlasti okoli pasu, ter nenormalne ravni holesterola ali trigliceridov. V primerjavi z ljudmi, ki so vsak dan hodili spat ob bolj ali manj enakem času, je obstajala pri ljudeh, ki so enkrat šli zvečer v posteljo 60 do 90 minut prej, drugič pa 60 do 90 minut pozneje, za kar 27 odstotkov večja verjetnost, da se bo pri njih razvil presnovni sindrom. Ta verjetnost se je pri ljudeh, ki so vsak dan spali od 90 do 120 minut več ali manj, povečala na 41 odstotkov in na kar 57 odstotkov pri tistih, pri katerih je dolžina vsakdanjega spanca variirala za več kot dve uri.

image
Profimedia Ta vsekakor spi dovolj.

"Razlog za to, da so te spremembe škodljive za zdravo delovanje presnove, se utegne skrivati v naših bioloških urah," pravi Kristen Knutson, raziskovalka pri Medicinski fakulteti Feinberg v okviru Univerze Northwestern v Chicagu, ki ni sodelovala pri študiji. "Vsi naši procesi, ki vplivajo na presnovo, se odvijajo v skladu z našim 24-urnim notranjim ritmom. Za optimalno delovanje presnovnega sistema morajo biti ti ritmi usklajeni med seboj in z našo okolico. Če hodimo spat ob različnih časih in spimo različno dolgo, bodo naše notranje ure le s težavo ostale usklajene druga z drugo, kar lahko škodljivo vpliva na delovanje presnove."

Vsak dan spat ob istem času

Ena od omejitev raziskave je, da so raziskovalci spalne navade posameznikov spremljali le en teden. Mogoče je namreč, da teden dni trajajoča študija ne odraža spalnih vzorcev v daljšem obdobju. Raziskovalci tudi niso imeli podatkov o več dejavnikih, ki lahko vplivajo na red spanja. Na zdravo presnovo lahko namreč vpliva tudi to, ali posamezniki jedo zajtrk ali ne in kdaj jedo druge obroke.

Po priporočilih Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni potrebuje večina odraslih vsaj sedem ur spanja na noč. Da bi se dovolj naspali ter se izognili nočnemu zbujanju in raznim motnjam, zaradi katerih se ljudje zjutraj zbujajo nespočiti, strokovnjaki prej omenjenega centra priporočajo, da hodimo vsak dan spat ob istem času, da spimo v temnem prostoru, iz katerega odstranimo vse elektronske naprave, ter se tik pred odhodom v posteljo izognemo obilni večerji, kofeinu in alkoholu. (Reuters)

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku