Nenadna ohladitev prinaša porast respiratornih obolenj

STA, A.L., 20.11.2018
Profimedia

Med najbolj ogroženimi so poleg dojenčkov in majhnih otrok tudi starejši ljudje - pomembna je preventiva.

Po nenadni ohladitvi vremena je mogoče pričakovati porast respiratornih obolenj, ki sicer večinoma minejo brez posebnosti, vendarle pa je potrebna previdnost pri ogroženih skupinah prebivalstva. Pri njih je namreč večje tveganje za nepredvidene zaplete. Med najbolj ogroženimi so poleg dojenčkov in majhnih otrok tudi starejši ljudje.

image
Profimedia

Kot so danes sporočili iz sekcije za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu, so po ohladitvi, kot nas je doletela v teh dneh, pogoste zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Z njim se v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok.

Za odrasle in večino zdravih otrok okužbe z respiratornimi virusi ne predstavljajo večjega problema

Pri majhnih otrocih je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa, to je vnetja malih dihalnih poti, in pljučnice, pri kateri vnetje prizadene drobne pljučne mešičke. Za odrasle in večino zdravih otrok okužbe z respiratornimi virusi ne predstavljajo večjega problema. Pri ogroženih skupinah pa je ob okužbi z RSV večja verjetnost hujšega poteka bolezni.

Preventivni ukrepi:
- redno umivanje rok s toplo vodo in milom,
- pravilna higiena kašlja,
- izogibanje stikom med obolelimi in zdravimi,
- redno zračenje prostorov,
- gibanje na svežem zraku ter
- zdrava in uravnotežena prehrana.

Preventivni ukrepi so pomembni

V eni sezoni lahko večkrat zbolimo zaradi enakega virusa, saj se v telesu ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Hkrati pa je po besedah predstojnika inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete Miroslava Petrovca virusov, ki povzročajo podobna prehladna obolenja, zelo veliko. Tudi če bi se z različnimi respiratornimi virusi okužili več kot petkrat letno, jih do konca življenja ne bi izčrpali.

Medicinska stroka zato opozarja na pomen ustreznih preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja okužb. Že pri novorojenčkih lahko družina prepreči marsikatero okužbo z omejevanjem obiskov. Manjša verjetnost okužb je tudi, če otrok začne kasneje hoditi v vrtec ali pa je v varstvu v manjši skupini.

Veliko pa lahko po besedah pediatrinje Helene Mole naredimo s splošnimi preventivnimi ukrepi, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in milom, pravilna higiena kašlja, izogibanje stikov med obolelimi in zdravimi, redno zračenje prostorov, gibanje na svežem zraku ter zdrava in uravnotežena prehrana.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku