Nekoč doma za starejše ni želel nihče, zdaj bi ga imeli vsi

Jasmina Detela, 23.10.2019
Jasmina Detela

Sprva doma za starejše ni želela nobena od takratnih koroških občin, zato so ga zgradili v Črnečah pri Dravogradu, pozneje se je mreža domov na Koroškem razširila.

Koroški dom starostnikov (KDS) Črneče pri Dravogradu, ki je na Koroškem oral ledino na področju institucionalnega varstva, je zabeležil 40-letnico. V štirih desetletjih delovanja se je precej spremenil, ne zadovoljujejo več le osnovnih potreb stanovalcev, ampak jim nudijo precej več. Imajo tudi sodobno enoto v Slovenj Gradcu, skupaj z občino Ravne pa načrtujejo gradnjo modernega centra za trajnostno oskrbo, ki ne bo klasičen dom za starejše, temveč vzorčen primer, kako bo v prihodnje urejeno področje skrbi za starejše.

​Dolgo niso našli lokacije

Enota na Ravnah bo po besedah direktorja KDS Srečka Mlačnika poudarila kaskadnost sistema: "To pomeni, da začnemo informirati uporabnike, izobraževati neformalne oskrbovalce in prostovoljce, nuditi pomoč na daljavo, telemedicino, omogočili bomo začasne namestitve, dnevni center, medgeneracijsko druženje in šele na koncu institucionalno varstvo." KDS Črneče ima sicer na Koroškem najdaljšo tradicijo. Kot zanimivost direktor navede, da od takratnih koroških občin nobena ni želela imeti doma v bližini. "Tudi v Dravogradu zanj dolgo niso našli lokacije, zato so ga umestili v Črneče, češ da ne bodo gledali ubožnih ljudi. Odmev ubožne bajte je bil premočan. Danes, 40 let kasneje, pa bi vsaka krajevna skupnost imela svoj dom. Čutim in vesel sem, da je KDS pomagal pri tej destigmatizaciji starosti in pri tem, da domovi nismo več bavbav, ampak smo institucije, ki omogočamo spodobno in varno staranje," pove Mlačnik.

Kdor ne dela, naj vsaj je
V Črnečah se dobro počuti tudi stanovalka Jožica Heber. "Vse življenje sem bila samostojna, zato sem se na stara leta odločila, da me nihče ne bom nekam pošiljal. Odločitev za odhod v dom sem sprejela sama in ni se bilo težko navaditi. Veliko berem in se izobražujem, ugotovila sem tudi, da vsi pregovori ne držijo več. Včasih so rekli, kdor ne dela, naj ne je. Mi zdaj ne delamo, jemo pa vseeno in še strežejo nam. Zdaj se reče, kdor ne dela, naj vsaj je," razlaga Hebrova. Marija Ocepek je v dom prišla zaradi bolezni. "Dobesedno čez noč se je zgodilo, pristala sem v bolnišnici, potem v domu, kjer sem bila prvih nekaj mesecev nepokretna. S svojo dobro voljo in ob pomoči fizioterapevtk sem se znova postavila na noge. Tu počnem marsikaj. Po zajtrku grem v terapevtsko delavnico, vmes k telovadbi, hodim tudi na pevske vaje, izlete, pomagam tudi pisati jedilnike ... Ničesar ne pogrešam, zelo dobro se počutim."

Začetki institucionalnega varstva sicer segajo v leto 1889, ko so v dravograjsko 'ubožno bajto' vselili prve ostarele in onemogle hlapce in dekle, reveže in brezdomce. Petdeset oskrbovancev je našlo skromen dom v Ubožnici Franca Jožefa, kot se je takrat imenovala ta hiša. S prekinitvami med obema vojnama je svoja vrata znova odprla v letu 1951, tokrat pod imenom Dom onemoglih Dravograd. Novo poimenovanje je sledilo leta 1960, ko je dom postal Dom upokojencev in oskrbovancev. ​

Koroški dom starostnikov je bil zgrajen leta 1979, ob odprtju je sprejel 158 stanovalcev, zanje pa je skrbelo 35 zaposlenih. Pet let pozneje je bil zgrajen prizidek, kjer je na voljo dodatnih 92 postelj. Danes lahko sprejmejo 263 stanovalcev.

image
Jasmina Detela Stanovalci v spremstvu v domu 
Glede na prošnje za bivanje v domu je po oceni Srečka Mlačnika na Koroškem prostora še za en dom
 

Zaradi naraščajočih potreb po domskem varstvu so v preteklosti razmišljali še o enem prizidku, vendar so se načrtom zavestno odpovedali, saj bi bil dom s širitvijo prevelik in bi izgubil domačnost. Zato so raje spodbujali gradnjo enot oziroma novih domov na Koroškem, kjer delujejo še Dom starejših Na Fari na Prevaljah, Dom za starejše občane v Radljah ob Dravi, enota doma v Slovenj Gradcu in najmanjši Dom sv. Eme v Šentjanžu pri Dravogradu. V vseh koroških domovih za starejše primanjkuje prostora. Ta čas imajo na seznamu 700 prošenj za sprejem v dom, od tega je okoli 150 aktualnih prošenj v smislu, da bi se takoj odločili za institucionalno varstvo. To pomeni, tako Mlačnik, da je na Koroškem potreb za natančno še en dom.

​Ni več čakanja, saj se vedno nekaj dogaja

Čakalna doba v domu v Črnečah je odvisna od tega, na kaj posameznik čaka. Če čaka samo na posteljo, je en mesec, če čaka na enoposteljno sobo, pol leta, pojasnjuje direktor KDS. Trudijo se, da bi se stanovalci v domu čim bolje počutili. Kot poudarjajo, to ni več pretežno zdravstvena ustanova, ampak so postali socialno-zdravstvena hiša, ki stanovalcem ponuja vrsto možnosti: prijateljske skupine, prireditve, izlete, piknike, interno TV ... Mlačnik: "V začetku so imeli stanovalci zajtrk in nego, potem so čakali, sledilo je kosilo in nega ter spet čakanje, zvečer večerja, nega in spanje. Spremenilo se je to, da v vmesnem obdobju ne čakajo, ampak se jim ves čas nekaj dogaja, tudi po njihovi željah."

image
Jasmina Detela Koroški dom starostnikov Črneče pri Dravogradu, stanovalki Marija Ocepek in Jožica Heber

Trudijo se tudi na področju novosti, so nosilec več inovativnih projektov, ta čas so vključeni v pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, s katerim državi pomagajo pri iskanju ustreznih sistemskih rešitev na tem področju. Opozoril je tudi na težave pri iskanju ustreznega kadra, kar je vseslovenski problem: "Imamo kup razpisov, pa se nanje nihče ne prijavi, saj si bolničarji in medicinske sestre zaposlitev raje najdejo v sosednji Avstriji, kjer je plačilo boljše. Upam, da se bo to spremenilo."

V KDS Črneče je vso delovno dobo preživela Lojzka Jašarevič​. "Začela sem kot čistilka, potem sem bila bolničarka negovalka, na koncu gospodinja. Veliko se je v teh letih spremenilo na bolje, verjamem, da se bo v prihodnje še bolj. Še vedno bom prišla pozdravit svoje sodelavke in oskrbovance, saj je to bil moj drugi dom."

image
Jasmina Detela Koroški dom starostnikov Črneče pri Dravogradu, županja Dravograda Marijana Cigala 
image
Jasmina Detela Koroški dom starostnikov Črneče pri Dravogradu, stanovalki Marija Ocepek in Jožica Heber 
image
Jasmina Detela Koroški dom starostnikov Črneče pri Dravogradu 
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku