Mariborčan Nejc Zemljak pred finalom turnirja v odbojki na mivki v Ljubljani: Avstrijska zvezdnika sva sposobna premagati

Zmago Gomzi, 31.7.2020
Cev

Mariborčan bo v paru z Janom Pokeršnikom poskusil slaviti v finalu turnirja svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani, kjer jima je lani spodletelo, pa čeprav bo tokrat še težje

Športni park Ludus v Črnučah in Kongresni trg v Ljubljani bosta do nedelje prizorišče turnirja svetovne serije v odbojki na mivki, za katerega je prijavljenih 49 ekip iz desetih držav, med njimi tudi enajst slovenskih. Med našimi visoko merita predvsem Mariborčan Nejc Zemljak in Korošec Jan Pokeršnik, ki sta pred tednom dni zmagala na državnem prvenstvu in sta najviše uvrščena Slovenca na svetovni lestvici.

Zemljak (32 let), ki ima diplomo iz turističnega menedžmenta oziroma hotelirstva in magisterij iz človeških virov na univerzi na Havajih, je najprej igral dvoransko odbojko, med drugim za OK Maribor, po letu 2013 pa se je odločil, da bo igral zgolj na mivki. V zadnjih letih poleg igranja na turnirjih prek Volleytoursa skrbi za organizacijo kampov odbojke na mivki v Evropi in zunaj nje, v srednjeevropski ligi Mevza je medijski koordinator in še bi se našlo kaj, kar ga povezuje s tem športom. Največje uspehe žanje prav s Pokeršnikom (30 let), nekdanjim reprezentantom v dvoranski odbojki - zanjo je igral tudi leta 2015, ko je osvojila srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v Bolgariji -, igralcem ACH Volleyja, s katerim sta moči prvič združila leta 2013.

Ljubljana v številkah
49 ekip iz desetih držav bo sodelovalo, od tega enajst slovenskih.
400 gledalcev bo lahko sočasno na tribunah.
3 -krat je bil na olimpijskih igrah prvi zvezdnik turnirja 39-letni Avstrijec Clemens Doppler, ki je bil dvakrat evropski prvak.
39. mesto na svetovni lestvici zaseda najboljši slovenski par Nejc Zemljak-Jan Pokeršnik, 21 mest je oddaljen od olimpijske vozovnice.

Trikrat že blizu skalpa slovitih sosedov

Dvojica je s svojimi igrami v tem času zadovoljna. "Zlasti če upoštevamo, da nama je koronavirus onemogočil priprave na sezono, šele nekaj dni pred začetkom sva lahko trenirala. Če bi bile razmere normalne, bi bilo za nama veliko več treningov in prepričan sem, da bi bila najina igra še boljša," je povedal Nejc Zemljak, ki je vesel, da sta v Kranju stopnjevala tempo vse do obračuna proti Tadeju Boženku in Vidu Jakopinu: "Finale je bil na dokaj visoki ravni, kar je zelo spodbudno pred novim turnirjem. Lani sta naju v Ljubljani z 2:1 v nizih v finalu premagala prav Boženk in Jakopin. Tokrat imava prav tako visoke cilje," je dejal Zemljak.

image
Cev Štajerec (levo) in Korošec veliko pričakujeta od turnirja v prestolnici. 

Naš sogovornik se zaveda, da bo tokratni turnir veliko zahtevnejši od lanskega. Privabil je nekaj zvenečih imen, prva nosilca sta Avstrijca Alexander Horst in Clemens Doppler. "Slednji je zagotovo prvi zvezdnik ljubljanskega turnirja, saj je v svoji bogati karieri trikrat nastopil na olimpijskih igrah, ima dva naslova evropskega prvaka in naslov svetovnega podprvaka. Boj za najvišja mesta bo trd in zahteven." A to še ni vse od naših severnih sosedov, saj je tudi drugi najmočnejši par, Alexander Huber in Christoph Dressler, iz Avstrije. Tretjepostavljena sta Italijana Andrea Abbiati in Tiziano Andreatta. "Z Janom sva v svetovni seriji že trikrat igrala proti Horstu in Dopplerju in vsakič izgubila tesno, na razliko, kar pomeni, da sva ju sposobna premagati. Toda vprašanje je, kako pripravljene so ekipe pripotovale v Slovenijo, tako da je vsaka napoved zelo tvegana," je dejal Mariborčan.

Osem naših parov neposredno v glavni del
Neposredno so si nastop na glavnem turnirju od slovenskih ekip zagotovile dvojice Nejc Zemljak-Jan Pokeršnik, Tadej Boženk-Vid Jakopin, Danijel Pokeršnik-Črtomir Bošnjak, Rok Možič-Alan Košenina, Nina Lovšin-Tjaša Jančar, Klara Kregar-Katarina Fabjan, Monika Potokar-Tjaša Kotnik in Špela Morgan-Tajda Lovšin. Drugi so včeraj igrali kvalifikacije. Danes ob 9. uri se bo v Črnučah začel skupinski del turnirja, jutri od 10. ure ure bodo na Kongresnem trgu izločilni boji, ki se bodo nadaljevali v nedeljo ob 15. uri. Finale odbojkaric bo ob 21. uri, odbojkarjev uro pozneje.

Po službi sanjata o Tokiu

Največji cilj naše najboljše moške ekipe je nastop na olimpijskih igrah, toda pot do Tokia bo trnova, saj je prostora le za 24 ekip iz celega sveta. Ob gostiteljih še za pet najboljših z vsake celine in prvih 18 s svetovne lestvice. "Midva pa sva na njej na 39. mestu, kar je kar daleč. Lov na točke bo zelo zahteven, vprašanje je tudi, koliko tekem svetovne serije bo odpadlo zaradi koronavirusa. Najlažja pot za naju, če sploh lahko govorimo o lahki poti, bi bile evropske kvalifikacije. Zavedava se, da bo treba še narediti ta preskok. Ne manjka pa veliko," je optimističen Zemljak, ki je Japonski podredil vse drugo v življenju: "Oba imava še službo, a kadar se le da, sva na mivki."

image
Fivb

Zemljak ne pozabi dodati, da sta s Pokeršnikom dosegla že nekaj odmevnih uspehov, ki povečujejo apetite: "Težko je izpostaviti najboljšega. Lani maja sva v malezijskem Kuala Lumpurju na turnirju svetovne serije s tremi zvezdicami osvojila peto mesto. Najpomembnejši turnirji imajo pet zvezdic, na leto so le trije ali štirje, primerjali bi jih lahko s teniškimi turnirji za grand slam. Vsaka zmaga na takšnem je podvig, a tudi slavje na trizvezdičnem je odlično. Če bi na turnirjih na Kitajskem in Japonskem imela kanček več sreče, bi se lahko uvrstila v četrtfinale in bi se z novimi točkami občutno povzpela na svetovni lestvici," je sklenil Nejc Zemljak.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku