Ne zavrzite jih, jajčne lupine lahko koristno uporabite na vrtu

Petra Logar, 28.3.2019
Profimedia

Jajčne lupine nikakor ne sodijo v kompost. Zelo koristno jih lahko uporabite na vrtu, pa tudi pri negi balkonskih rastlin ter grmovnic. Preberite uporabne nasvete in jih pričnite shranjevati že zdaj.

Ker jajčne lupine vsebujejo zelo veliko kalcijevega karbonata, pa tudi nekaj fosforja, magnezija, cinka, mangana, železa, kalija in bakra, so več kot dobrodošle v vrtu, med okrasnimi rastlinami in balkonskimi nasadi rož.

Naravno gnojilo

Jajčne lupine so odlično naravno gnojilo tako za vrtnine kot tudi za rože. Rastline vam bodo hvaležne in rast ter cvetenje bo obilnejše.

Za gnojenje jih lahko uporabimo na dva načina. Prvi je, da jajčne lupine zdrobimo ter nasujemo okrog grmovnice, vrtnine. Če boste na tak način gnojili paradižnik in papriko, bo letina veliko obilnejša. Zdrobljene jajčne lupine, ki jih boste potresli po zemlji, se bodo hitro raztopile in postale gnojilo.

Drugi način je, da pripravite gnojilo z vodo. Tega uporabite za balkonsko cvetje, pa tudi za zalivanje na vrtu. V zalivalko ali večjo plastično posodo nalijte vodo, nato pa vedno, ko boste uporabljali jajca v gospodinjstvu, stresite lupine v pripravljeno vodo. Takšno gnojilo naj stoji vsaj 24 ur, nič pa ne bo narobe, če boste dolivali vodo in dodajali jajčne lupine. Gnojilo bo spodbudilo vaše rože in vrtnine k boljši rasti, cvetenju in obilnejšemu pridelku.

Že sedaj, ko zemlja še počiva, pa ji lahko dodajate zdrobljene jajčne lupine. Zbirajte jih in potresite po vrtu. Tako bo zemlja že pred prvo setvijo pripravljena na vrtnine.

image
Profimedia Če boste okrog vrtnin natresli jajčne lupine, bodo te odgnale polže.

Z njimi lahko odganjate škodljivce

Če je pomlad deževna, se na vrtu kaj hitro pojavijo nezaželeni obiskovalci, polži. Z velikim apetitom se lotijo naše prve solate, dišijo pa jim tudi skoraj vse rožice. Če okrog solate natresemo strup proti polžem, nekako nimate apetita do solate, ki je pozneje na vaši mizi. Veliko bolje je, da se polžev poskušamo rešiti na naravni način. Jajčne lupine nekoliko zdrobimo, nato pa nasujemo okrog vsake rastline. Ker bodo polže bodle, bodo preprečile, da bi se lotili vašega pridelka.

image
Profimedia Jajčne lupine lahko uporabite kot naravno gnojilo za rože in vrtnine.

Posodice za potaknjence in semena

Jajčne lupine koristno uporabite tudi za sajenje majhnih potaknjencev in semen. V lupino natresite zemljo, nato pa vanjo dodate še semena ali manjše potaknjence. Lupine lahko nato daste kar v škatlo, kjer so bila jajca in postavite na svetlo mesto. Ko iz semena zraste rastlina in ko se majhni potaknjenci okrepijo, jih z jajčno lupino vred posadite v lončke ali na vrt.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku