Ne drobite tablet ali odpirajte kapsul

seniorji.info, 11.9.2018
Profimedia

Nekaterih tablet ali kapsul ni priporočljivo drobiti oziroma odpirati, ker zdravilo lahko izgubi želeni učinek ali povzroči škodo telesu.

Zdravila najpogosteje uživamo v tabletah ali kapsulah, ker ti dve obliki v farmacevtski industriji veljata za najbolj obstojni. “Če imate težave pri požiranju, na to opozorite že zdravnika ali farmacevta ob izdaji zdravila, saj ima le-ta od vseh zdravstvenih delavcev največ znanja o zdravilu in vam lahko kompetentno svetuje tudi o načinu uporabe zdravil. Prelamljanje tablet praktično nikoli ne zagotovi enakih odmerkov, zato določene tablete praviloma zaužijemo cele, saj lahko ob zaužitju nekoliko višjega odmerka hitro pride do pojava toksičnih učinkov,” opozarja predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan.

Nekaterih tablet ali kapsul se ne sme drobiti oziroma odpirati.

Kot pojasnjuje Domjan, namreč poznamo tablete ali kapsule s prirejenim sproščanjem, ki v prebavilih postopoma in nadzorovano sproščajo učinkovino, zato delujejo dolgotrajneje. Če ne zaužijemo celih tablet, temveč jih zdrobimo, lahko povročimo, da se v telesu hitro in naenkrat sprosti večja količina zdravila. Kar pomeni, da se lahko pojavijo nezaželeni ali celo toksični učinki v telesu, lahko pa se zgodi celo, da zdravilo ne bo učinkovalo.

Gastrorezistentna obloga

Ta ščiti učinkovino pred kislim okoljem v želodcu in želodec pred učinkovino ter slednjo sprošča šele v tankem črevesu. “Če bi posegli v tak sistem, bi se učinkovina sprostila že v želodcu, kjer bi jo kisel želodčni sok razgradil in zdravilo ne bi bilo učinkovito,” razloži Domjan.

Obložene kapsule

Pri kapsulah dejansko obstaja nekaj manevrskega prostora, saj imajo nekatere izmed njih obložena zrnca, torej zrnca s prirejenim sproščanjem, ki jih imenujemo tudi gastrorezistentna zrnca. Ta nadzorovano sproščajo učinkovino in jo ščitijo pred želodčnim sokom. “V tem primeru bi kapsulo smeli odpreti in zaužiti vsebino, a šele, ko to možnost preverite pri farmacevtu. Pri tem je seveda treba biti previden, da zrnc ne zgrizete,” svetuje Domjan.

image
Profimedia

Filmsko obložene tablete

Obstajajo tudi filmsko obložene tablete, ki se v določenih primerih lahko prelomijo oziroma zdrobijo. Kot pri prejšnjih dveh primerih je to treba preveriti pri farmacevtu, ki mu je poznan razlog filmske obloge. “Z oblogo se lahko učinkovina zaščiti pred vlago in s tem izboljša obstojnost ali nas zaščiti pred kontaktno preobčutljivostjo, ki se razvije ob stiku učinkovine s kožo. Lahko pa je namen filmske obloge preprosto v lažjem požiranju,” pravi Domjan.

Ob prelomu tablete lahko vdihnete delce zdravila
Težave ob prelamljanju oziroma drobljenju tablet pa ne izhajajo samo iz farmacevtske oblike, ampak se lahko pojavijo tudi zaradi same učinkovine. Ob prelamljanju ali drobljenju tablet lahko vdihnemo delce tablet, kar ima lahko za osebo, ki ji zdravilo ni namenjeno, neželene posledice.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku