Nasveti, ki jih upoštevajte, če ste nespečni

Urška Kereži, 16.10.2018

Se premetavate v postelji in se ponoči zbujate? V spalnici poskusite s sivko ali baldrijanom, oba sproščata in pomirjata. Če odpravite nespečnost, boste pregnali tudi utrujenost.

Čeprav drži, da je odvisno od posameznika, koliko spanca potrebuje, bi večina vendarle morala spati sedem do osem ur na noč. Občasna nespečnost pa še ni razlog za zaskrbljenost.

Kako preprečimo nespečnost

Zmanjšajte ali celo opustite uživanje kofeina, nikotina, alkohola. Alkohol je pomirjevalo, zaradi katerega morda lažje zaspite, vendar preprečuje globlje stadije spanja in povzroči, da se ponoči pogosteje prebujate. Kava in gazirane pijače so znana poživila. Raje izberite kamilični, sivkin, ovseni, rožmarinov, komarčkov ali kateri drug čaj, ki vas sprošča, izognite pa se zelenemu, črnemu ali belemu čaju. Nikotin moti spanec na več načinov, med drugim stimulira centralni živčni sistem, s čimer preprečuje nemoteno spanje.

Pomoč v naravi

Mošnjiček s posušeno sivko sprošča in prispeva k boljšemu spancu, zato je idealno, da si ga pred spanjem namestite na posteljo ali zglavnik. Učinek bo še večji, če boste na zglavnik nakapljali nekaj sivkinega eteričnega olja. Tudi baldrijan je znano naravno pomirjevalo, zato si pripravite skodelico čaja. Če vam urnik dopušča, se zjutraj odpravite na kratek sprehod na svež zrak, saj boste izboljšal tako razpoloženje kot kakovost spanca. Naj to postane vaša stalna praksa, kajti za dober nočni spanec vas lahko prikrajša tudi pomanjkanje telesne aktivnosti.

Pazite na prehrano

Kaj jemo, je pomembno. Izogibajte se zelo sladki, mastni ali začinjeni hrani in poskrbite, da boste zadnji obrok pojedli najmanj tri ure pred spanjem. Če vas bo zagrabila lakota, raje pojejte sadež, denimo jabolko. Uživajte vitamine skupine B. Vsebujejo jih polnovredna žita in žitni izdelki, soja, sadje, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, arašidi, oreščki, mleko, zelenjava, ribe, pusta svinjina ... Omogočajo namreč normalno delovanje živčnega in imunskega sistema ter pomagajo pri nespečnosti, migrenah, razdražljivosti in povečanem stresu. Omilijo še druge simptome, ki spremljajo nespečnost, denimo pomanjkanje koncentracije, slab spomin, zmedenost in dezorientiranost. Poleg tega imajo pomembno vlogo pri delovanju možganov, sodelujejo pri prenosu živčnih impulzov skozi organizem, izboljšujejo metabolizem, prispevajo k normalni psihološki funkciji, zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Tema prinese nočni hormon

Vsak dan pojdite v posteljo in se zbudite ob približno enaki uri. Konec tedna utegne biti izziv, vendar se poležavanju skušajte izogniti, saj boste posledice čutili cel teden. V spalnici izklopite televizor in vse vire hrupa, tudi računalnik ali telefon. Ker se temperatura telesa zniža, ni potrebe, da je v spalnici višja od 19 stopinj Celzija. In verjetno ste že slišali, kako zelo pomembno je spati v zatemnjenem prostoru? Telo v temi namreč proizvaja hormon melatonin ali nočni hormon, ki prispeva, da organizem preide v spanje, medtem ko svetloba povzroči njegovo razgradnjo. Nekateri, zlasti starejši, prav zaradi pomanjkanja slednjega težje zaspijo in se pogosto prebujajo. Preden ležete zaužijete miligramski odmerek in si skrajšajte čas uspavanja, saj bodo nevroni možgane prepričali, da je že noč. A tudi aminokislina triptofan ima pomembno vlogo pri regulaciji spanca, saj vpliva na proizvodnjo melatonina in serotonina, ki ima pomirjujoč in sproščujoč učinek. Številne študije so pokazale, da zvišuje raven serotonina, omili lažje oblike depresije, izboljša spanec in razpoloženje ter pomaga pri sindromu sezonske razpoloženjske oziroma čustvene motnje.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku