Narašča število okužb, ki se širijo znotraj države. Jelko Kacin svetuje prestavitev porok

Urška Mlinarič, 7.7.2020
Andrej Petelinšek

Mario Fafangel za sledilno digitalno aplikacijo, ki bo prostovoljna in bo temeljila na zaupanju.

"V Sloveniji smo z 9,85 okuženega na 100.000 prebivalcev v 14 dnevih dosegli raven, ko smo za druge rekli, da niso več varni, in ko bomo uvrščeni na rumeno listo. Zato moramo narediti vse, da krivuljo naraščanja okužb s covidom-19 ustavimo, stabiliziramo in jo po možnosti tudi obrnemo navzdol," je na današnji novinarski konferenci dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Čeprav krivulja novih okužb ne narašča tako strmo kot marca, ga skrbi, da narašča število okužb, ki se širijo lokalno in niso povezane z vnosi iz tujine. To pomeni, da se ljudje vse bolj množično družimo, kar povečuje nevarnost širjenja okužbe. Tako je navedel primer okuženega, ki je imel kar 70 kontaktov, ki bi jih lahko potencialno okužil, in pozval k odgovornemu ravnanju in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za okužbo.

Eden od okuženih je imel kar 70 kontaktov, kar je pomenilo veliko tveganje

V luči naraščajočega števila okužb zaradi večjih druženj je zato vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin napovedal možnost omejitve zbiranja na deset oseb. Vsem, ki v tem mesecu načrtujejo poroko, je svetoval, naj število povabljenih zmanjšajo, za avgust pa poroke kar odpovedo. O možnosti omejitve obratovalnega časa gostinskih lokalov pa je odvrnil, da je vlada v razširjeni sestavi sicer o tem razpravljala, a se za zdaj za to možnost niso odločili. Po Kacinovih besedah ima omejitev tudi slabo stran, saj bi se po zaprtju druženja preselila v zasebne prostore, kjer bi se distanca med ljudmi še zmanjšala, tveganje za okužbo pa povečalo. Ob poostrenem nadzoru spoštovanja karantenskih odločb je Kacin napovedal, da bodo zdravstveni inšpektorji dnevno ob pomoči inšpektorjev iz drugih resorjev opravili do 500 kontrol, do jeseni pa naj bi povečali tudi število dnevnih testiranj, in sicer s trenutnih 1500 testov na 2500.

Naraščanje števila okuženih predstavlja tudi dodatno obremenitev za epidemiološko službo, ki lahko ustrezno obravnava 15 do 20 novih primerov. Zato bi jim bila, tako Fafangel, mobilna aplikacija v veliko pomoč pri iskanju kontaktov okuženega. Vendar pa mora biti aplikacija prostovoljna, transparentna in zgrajena na zaupanju. Prav tako bi si jo morala namestiti večina populacije, da bi bila učinkovita, je dejal. A po sedanjem predlogu, ki ga bodo poslanci v prihodnjih dneh obravnavali na redni parlamentarni seji, aplikacija ne bi bila v celoti prostovoljna. Tisti, ki so potrjeno pozitivni ali so v karanteni, bi si jo morali obvezno namestiti, čemur pa poleg opozicije, ki je prepričana, da si oblast s tem želi zagotoviti nadzor nad ljudmi, nasprotujejo tako informacijska pooblaščenka kot tudi varuh človekovih pravic in parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Iz mnenja slednje izhaja, da mobilna aplikacija "temelji na napačnem izhodišču, da ne gre za obdelavo podatkov".

Domovi za starejše ostajajo odprti
Kljub temu da bo vlada domove za starejše in druge socialnovarstvene zavoda razglasila za ogrožena območja, ti za zdaj ostajajo odprti. Vendar pa moramo narediti vse, da virus ne bi zanesli v domove za starejše, je opozoril direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman, ki meni, da je med ljudmi lažen občutek, da je virus oslabel, saj trenutno obolevajo zlasti mlajši z blagimi simptomi. Ko bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti, zato moramo zaščititi najranljivejše. Poudaril je, da se morajo vodstva domov nemudoma odzvati na morebitne okužbe, postaviti različne cone v domovih in širjenje okužbe zajeziti. Stanovalce domov, razen tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, ne bodo premeščali v bolnišnice, saj te nimajo kapacitet, da bi vse obolele prebivalce domov oskrbele.

Kljub temu da je anonimna, bodo obdelovani podatki tistih, za katere je uporaba obvezna, izhaja iz mnenja. Da je v okviru evropskega pravnega reda sprejemljiva le prostovoljna aplikacija, je zapisala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in dodala, da morajo nove pravne podlage, ki bi nalagale obvezno rabo aplikacije, biti zakonite, ustavne, časovno omejene, prav tako pa morajo biti nujne in sorazmerne glede na zasledovani cilj. Ob tem informacijsko pooblaščenko skrbijo tudi globe od 200 do 600 evrov za kršitelje obvezne aplikacije. Tovrstne aplikacije delujejo zanesljivo le na novejših pametnih telefonih, zato je grožnja z globo po njenem nesorazmerna, saj nekateri tovrstnih telefonov tudi nimajo. Na tovrstna mnenja se je danes odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na twitterju nasprotovanje digitalni aplikaciji primerjal z nasprotovanjem obveznemu cepljenju proti nalezljivim boleznim. "Ogroža zdravje vseh."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku