Napoved: Leto 2019 bo polno velikih izzivov

Bojan Tomažič, 11.1.2019
Sašo Kos

Šest mesecev in pol bomo na veliki preizkušnji, pravi Adrian Kezele, poznavalec džotiša, starodavnega znanja o kozmičnih ritmih. V tehnologiji in duhovnosti bodo veliki preboji.

Adrian Kezele zmerom poudarja, da ne napoveduje prihodnosti, tudi pri opisovanju tistega, kar se po džotišu za to leto vidi v zvezdah, je še posebej previden. Zakaj?

Ni enostavno povedati, kar vidiš, na način, da pri bralcu spodbudiš pozitivno motivacijo in ne strahu pred katastrofami. Bralec mora tudi vedeti, da je razlika med nasvetom, ki spreminja prihodnost, in napovedovanjem domnevno gotovih dogodkov, ki naj bi se bili zgodili. Razlika je, ali analizo bere nekdo, ki je priletel z rumenih strani horoskopov in astromagazinov, ali tisti, ki razume detajle večnih razprav o svobodni volji in determinizmu. Problem prerokb je, da naše misli ustvarjajo resničnost. Strah privabi negativne dogodke in pozitivna motivacija odstrani težave, še preden se pojavijo. Pogovor o tem letu je še poseben izziv.

Leto bo grbinasto, a se bo zravnalo

Zakaj kljub bojaznim o napačnem razumevanju vendarle pripravljate astrološke analize?

Džotiš se, kot sem rekel, ne ukvarja z napovedmi, ampak riše morebitne časovne mape naše neposredne prihodnosti. Dobro je vedeti kaj o njem, ker se prihodnost lahko preoblikuje z našim delovanjem v sedanjosti.

Trije svetli meseci, potem temneje

Kaj se torej v džotiš analizi v konstelaciji planetov vidi za 2019?

Začeli bomo zelo dobro, prvi trije meseci bodo nadaljevali pozitivno obdobje s konca minulega leta. V aprilu pa bodo stvari postale temnejše oziroma, če sem bolj natančen, bolj zahtevne. Saturn in južni mesečev vozel Ketu bosta prišla blizu drug drugemu in skupaj ostala šest mesecev, kar je redko. Daljši ko je astronomski dogodek od običajnega trajanja, pomembnejši je. In v tem primeru bo veliko razlogov za močne preventivne ukrepe. Dobri trije meseci, potem šest mesecev in pol obdobje preizkušenj in izzivov; dogajanje za tem bo odvisno od tistega, kar se bo godilo v sredini leta. Takšen je hiter povzetek leta 2019.

Prvi trije meseci bodo torej dobri.

image
Sašo Kos Adrian Kezele: ”Mir v našem srcu je mir v vesolju.”

Imeli bomo tri super mesece, super mesec je astronomsko ime za polni Mesec v trenutku perigeja, najbližje točke Zemlji. Mesec se v tej točki znajde trinajstkrat letno, vendar je redko poln, še redkeje je poln v treh super mesecih zapored. Poln mesec v perigeju bo 21. januarja, 19. februarja in 21. marca. Astrološko gledano bi to stanje lahko povzročilo povečano sposobnost za empatijo in razumevanje. Verjetno se bodo senzibilni ljudje bolj naslonili na intuicijo, lahko se poveča količina in kakovost duhovnih izkustev. Globalno gledano je to dobro za zmanjšanje napetosti in povečanje politične, religiozne in vsake druge tolerance. Manj spodbudno je, da obstaja določena korelacija med naravnimi katastrofami, recimo potresi, in Mesecem v perigeju. Ljudje s slabše postavljenim mesecem v svoji natalni karti bi tudi lahko bili bolj vznemirjeni in hitreje zašli v krizo, lahko bi se prehitro odločali in neracionalno obnašali. Izjemno dobra obdobja bodo letos okoli 22. januarja in 24. novembra, ko se bosta drug drugemu približala Venera in Jupiter. To bo čas modrosti, obilja, lepote in ljubezni. Zmenki Jupitra in Venere, ki se dogajajo pred ali po težjih preizkušnjah, dajejo upanje, da se bo letošnje leto odvilo na sprejemljiv način.

Šest mesecev in pol bomo torej na preizkušnjah? Kakšne bodo?

Saturn in Ketu, ki si bosta v sredini leta blizu, astrološko veljata za slabši znamenji, Saturn prinaša žalost, delitve, uničenja in smrt, Ketu hitre akcije in reakcije, agresijo, nesreče in vojne. Vendar je treba povedati še to, da Saturn prinaša tudi duhovno znanje, notranji mir, vztrajnost in razumevanje naravnih zakonov in da Ketu podpira oster um, pronicljivo moč, močne duhovne izkušnje in izhod iz karmičnega kroga. Oboje je torej mogoče, če gledamo posamično, se bo eno dogajalo enim, drugo drugim, za globalna gibanja pa je težko reči, kako bo, a se iz preteklosti vseeno lahko marsikaj naučimo.

Podobno kot v letih 1939 in 1962

Kaj se je v preteklosti dogajalo, ko so bili planeti tako postavljeni?

V podobnih obdobjih kot tokrat, ko bosta Saturn in Ketu podaljšala objem z običajnega meseca dni na šest mesecev in pol - skupaj bosta od 9. aprila do 14. oktobra - so se dogajale velike stvari. Leta 1962 je bilo tako od 5. maja do 5. novembra in takrat je bil svet na robu jedrskega spopada. Tisto leto so jedrske poskuse izvajali Francozi, Rusi in Američani, oktobra je bila kubanska jedrska kriza in samo sreča ali čudež sta preprečila, da ni nekdo pritisnil na rdečo tipko in raznesel sveta na kose. V maju je padla vrednost delnic, potres v Iranu je odnesel dvanajst tisoč življenj. A ni bilo samo tako. V tem obdobju je glasba postala pomemben del življenja ljudi, doseženih je bilo veliko rekordov v športu, znanost je bila v zlatem obdobju, Rusi so poslali ljudi v vesolje, Američani plovilo proti Veneri. Saturn in Ketu torej lahko prineseta uničenje, a tudi omogočita prodor v skrivne svetove v ljudskem umu ter v novih tehnologijah in odkritjih. Podobno je bilo na nebu tudi leta 1939, od 2. avgusta do 27. januarja 1940. Kar se je zgodilo, je vsem znano.

image
Nasa Saturn prinaša žalost in tudi modrost.

Smo res v takšnem zosu?

Svet ni v dobrem stanju, napetosti je veliko. Treba pa je vendarle upoštevati vse dejavnike. Vse se bo sicer vrtelo okoli Saturna in Ketuja, a ostali planeti lahko razkrijejo detajle. Posamezni deli leta imajo svoje vladarje, kar tudi vpliva na tolmačenje dogajanja. Leta 1939 je kombinacija Marsa in Ketuja povsem direktno napovedala vojno, leta 1962 pa kombinacija Saturna in Meseca najprej nervozo, napetost, nerazumevanje in omračeno percepcijo in šele nato destrukcijo. To nas je takrat rešilo. Zdaj sta ugodna Jupiter in Venera, Saturnu in Ketuju se bosta pridružila 5. in 11. novembra in bosta tam skupaj do konca leta. Astronomska razlaga teh dogodkov bi torej bila: bo grbinasto, izkustev bo veliko, mogoče so velike težave in uničenja, na koncu bo olajšanje in ozdravitev. Upam, da je ta razlaga prava.

Saj ne, da bi klical negativnosti, a vseeno, kaj pa je druga razlaga?

V sredini leta 2019 bi se lahko začele težave na svetovni ravni. Saj so že zdaj, a splošnega kaosa še na srečo ni. Pot pred nami je torej spolzka. Ketu bi lahko razdrl tkivo naše stvarnosti in čeprav bi bilo na začetku to mogoče komu zanimivo, v končnici ne bi bilo dobro za nikogar. Lahko nas rešijo čudež, zrnce razuma, modrost in empatija. In sami lahko prispevamo, vplivamo.

Vsak lahko vpliva, kako bo

Kaj lahko mi sleherniki brez vpliva storimo?Vsak ima vpliv. Vendar ne tako, da bi se odločali za novo politično izbiro ali bi šli masovno protestirat na ulice. Zdaj ni pravi čas za to. Tudi to ne bo koristilo, če bomo na veliko izražali svoje mnenje na družbenih omrežjih. Priporočljivo je delovanje na ravni, ki je globlje od besed, celo globlje od misli, na ravni, ki nas povezuje, in to je zavest. Na ravni zavesti delujmo. Nevidne niti nas povezujejo po določenih obrazcih in džotiš jih proučuje in pozna. Na tej osnovi so narejeni preventivni ukrepi, s katerimi lahko vplivamo na dogajanje.

Kako lahko prispevamo?

Preventivni ukrepi za letošnje leto so razumevanje in pozornost, ne smemo se prepustiti strahu, ki se širi okoli nas, ampak moramo ohraniti upanje. Pomoči in donacije nemočnim, starim ljudem, posebej umirajočim, so letos še posebej priporočljive. Za živali je tudi treba skrbeti. Labirinti so delujoča tehnologija za usklajevanje z naravnimi ritmi, zgradite si jih, postavite kamne po tleh, posvetite se jim. Meditacije in razne duhovne tehnike so v korist tistemu, ki jih prakticira, in tudi svetu. Še več je tega, preverite pri ljudeh, ki poznajo džotiš. Že samo zanimanje je preventivni ukrep.

Zaključiva s svetlimi stranmi leta, v katerega smo vstopili. Kaj bo posebej pozitivnega?

Bodo kvalitetni skoki pri uporabi novih tehnologij, znanstvena odkritja bi nam lahko zelo spremenila življenje. Tudi pri odkrivanju vesolja znajo biti velika odkritja. Duhovno gledano bo to obdobje, ko se bodo odprla vrata za globoka izkustva in vzpon do neslutenih dimenzij razumevanja našega sveta. To obdobje bo tudi idealno za opuščanje starih obrazcev v duhovnosti in postopen prodor nove, povsem drugačne. Kot vidite, sem še vedno optimist, čeprav prihajajo nad nas temni oblaki. Tudi zato, ker se ve, da je tema najbolj črna pred zoro. Nemir in strah samo škodita. Mir v našem srcu je mir v vesolju, ljubezen je gorivo zvezd. Naša roka pomoči, naša beseda podpore je gradbeni material naše resničnosti. Bodimo modri graditelji. Želim vam veliko modrosti, ljubezni, miru in znanja, naj vam bo leto 2019 v veselje.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku