Namesto v morje skok v domači bazen? To morate vedeti o postavitvi bazena

Sanja Verovnik, 6.6.2020
Remax

Brezskrbnih počitnic ob morju, kot smo jih bili vajeni doslej, si to poletje ravno ne moremo obetati. Tisti srečneži, ki imajo doma bazen, bodo tudi v največji vročini zlahka poiskali osvežitev kar v domačem bazenu. Za vse tiste, ki se o postavitvi bazena še odločajo, pa smo pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Prostor po meri bazena

Te dni je zanimanje za montažne in vgradne bazene močno naraslo. Luka Remic iz podjetja Remax celo ugotavlja, da je trenutno povpraševanje po bazenih veliko večje kot minula leta. Veliko zanimanje pripisuje dejstvu, da bo veliko Slovencev zaradi koronakrize dopustovalo kar doma, bazen pa lahko vsaj delno nadomesti čofotanje v jezerih ali morju.

Za bazen potrebujemo na domačem dvorišču ali vrtu predvsem dovolj prostora, pravi Remic. Vaša pričakovanja in želje, kakšen naj bi bil videti bazen, so še kako pomembni. Kot tudi to, koliko denarja ste zanj pripravljeni odšteti. Velikosti bazenov so različne. Kot pojasni Remic, je standardna dimenzija bazena osem krat štiri metre, vse bolj priljubljeni pa postajajo tudi manjši bazeni, primernejši za manjše vrtove. "Bazeni z dolžino štiri do pet metrov in širino dva do 2,5 metra prav tako omogočajo prijetno kopalno osvežitev," pravi Remic, hkrati pa opozori, da mora ob bazenu vedno ostati dovolj prostora za ležalnik, mizo, morebiti letno kuhinjo.

image
Remax Bazen naj bo postavljen v zavetrju, na osončenem mestu, da bo lahko sonce ogrevalo vodo.
Za zamah potrebujemo dovolj prostora
• Do prostornine 60 m3 je bazen razumljen kot enostavni objekt in zanj ne potrebujemo gradbenega dovoljenja.
• Za prvi plavalni zamah potrebuje odrasel človek približno 3,5 metra (telesna višina + 1,5 metra), za vsakega naslednjega še dodatnih 1,5 metra, za štiri zamahe potrebujemo v povprečju bazen dolžine osem metrov.
• Za plavanje zadošča globina 135 centimetrov.

Vse se začne s skrbjo za vodo

Imeti bazen pa ni dovolj. Treba ga je vzdrževati, čez kopalno sezono poskrbeti za pravilno in redno uporabo sredstev in postopkov za dosego higienske neoporečnosti bazena in bazenske vode. Če bomo dovolj dosledni, bo užitek ob namakanju v bazenu v vročih poletnih mesecih še večji in bolj brezskrben, poudarja Luka Remic.

Urejena trata v bližini bazena
Urejena trata v bližini bazena, kamor lahko namestimo udoben gugalnik ali ležalnik, bo še povečala užitke ob poletnem sproščanju v domačem okolju. Toda kako negovati in kositi trato, da pri tem pokošene travne bilke ne bi padle v bazen in s tem onesnažile vodo v njem? Odgovor smo poiskali pri Aleksandru Hojniku iz podjetja Husqvarna. Izpostavi robotsko kosilnico, ki medtem ko se vi predajate čofotanju v bazenu, skrbno odreže delčke trave in doseže vsa oddaljena območja zelenice na vrtu. Poda se tudi skozi ozke prehode in vedno najde pot nazaj do polnilne postaje. Za natančen rez robov trate, še posebej ob robovih bazenov, pa so po Hojnikovih besedah primerne akumulatorske škarje ali baterijska kosilnica, ki s zbirno košaro zagotavljata čisto in učinkovito košnjo in pobiranje odrezane trave. Najnovejši model kosilnice, primeren za košnjo manjših površin do 50 m² in zato kot nalašč za obrobe bazenov, pa, kot pravi Hojnik, sesekljane travne bilke spusti nazaj na tla, odrezki pa delujejo kot naravno gnojilo in jih ni treba zbirati ali odlagati - s tem boste prihranili čas in prostor. Če pa imate v vrtu montažni bazen, postavljen direktno na trato, in je iz občutljivih materialov, v katerih bi kosilnica hitro naredila razrezo, Aleksander Hojnik svetuje uporabo akumulatorskih škarij, ki so še posebej uporabne za striženje trave ob stikih z občutljivimi materiali, saj lahko natančno usmerjate smer košnje in lego rezila.
image
Remax Ko razmišljate o nakupu bazena, se vprašajte, za kaj ga boste uporabljali - za plavanje ali preprosto za preživljanje skupnih trenutkov. Od namena je namreč odvisna velikost.

Kot pravi, se vse začne s skrbjo za bazensko vodo, ki ji je treba nameniti 15 do 20 minut vsaj enkrat na teden, v najbolj vročih mesecih večkrat. Vzdrževanje vode zajema meritev parametrov vode (vrednost pH, vsebnost dezinfekcijskega sredstva), pranje filtra, sesanje bazenskega dna, čiščenje bazenskega roba. Sredstva za nego vode odmerjamo v predpisanih količinah. Takrat, ko preverimo vodo, vedno tudi operemo peščeni filter, saj z rednim pranjem filtrirnega medija podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Pranje je enostavno, kar nam omogoča ventil peščenega filtra, in traja le nekaj sekund, da izperemo umazanijo. Po potrebi očistimo bazenski rob, zlasti ko se veliko kopamo. Vedno uporabljamo le čistila, ki so namenjena čiščenju bazenskega materiala, da se ta ne poškoduje ali uniči, opozori sogovornik.

image
Shutterstock Sproščene poletne zabave v domačem bazenu in ob njem ter kopanje sta zagotovo dve največji prednosti, ki ju prinaša bazen. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na redno analizo vode. To spada med najpomembnejša tedenska opravila, povezana z bazenom.

Primerna temperatura vode

Temperatura vode v bazenu naj bi se gibala med 27 in 29 stopinjami Celzija, odvisno od osnovnega namena bazena in najpogostejših aktivnosti uporabnika, vsekakor pa temperatura vode ne bi smela biti nižja od 15 stopinj Celzija, saj lahko neugodno vpliva na zdravstveno stanje, predvsem pri osebah, ki imajo težave s srcem. Prehladna voda lahko ne nazadnje povzroči tudi, da je v vodi višja vsebnost klora, kot je priporočljivo, saj nizke temperature upočasnijo topljenje sredstev za nego bazenske vode. V začetku sezone nam bazensko vodo ogrevajo, medtem ko nam jo v sezoni, ko so temperature višje, ohlajajo. Na temperaturo bazena lahko vplivamo s pokrivanjem oziroma odkrivanjem bazena in dodajanjem sveže vode, najbolj učinkovit in enostaven način pa je s toplotno črpalko, pravi Remic. Kot dodaja, ima večina toplotnih črpalk poleg funkcije ogrevanja tudi možnost hlajenja bazenske vode, kar pomeni, da se na toplotni črpalki nastavi želena temperatura in toplotna črpalka poskrbi, da je v bazenu temperatura vode vedno tolikšna.

Koristne rolete
Bazenske rolete, ki se odprejo ali zaprejo s pritiskom na stikalo, so praktična in elegantna rešitev za prekrivanje bazena. Lahko jih odpremo in skrijemo v bazenski jašek, tako, da so takrat, ko je bazen odprt, skoraj nevidne.
Rolete preprečujejo izhlapevanje vode in prispevajo k manjši porabi vode in bazenskih preparatov ter zmanjšajo toplotne izgube. Običajno so delno pohodne in prenesejo manjša bremena. Preprečujejo vdor listja in smeti v bazen, pomagajo čez noč zadrževati toploto vode in prispevajo k večji varnosti pred nenadzorovanim vstopom majhnih otrok in domačih živalih.

Streha za čistočo in daljšo sezono

In kaj pomaga ohraniti bazen in vodo v njem čista vso kopalno sezono oziroma vse leto, saj vodni užitki že dolgo niso več omejeni le na poletje, temveč se jim lahko prepuščamo tudi v drugih letnih časih? Streha nad bazenom omogoča ne le podaljšanje sezone plavanja na devet ali deset mesecev letno, ampak tudi večjo čistočo, zagotavlja Luka Remic in doda, da poleg tega ščiti pred umazanijo. Bazenske strehe, pojasni, imajo praviloma aluminijasto konstrukcijo in zasteklitev iz plastičnih mas, najpogosteje iz polikarbonata. Lahko so nizke, takšne je treba delno odpreti za uporabo bazena, in visoke, ki nam omogočajo lažje kopanje v bazenu. Klasične bazenske strehe so tako imenovane teleskopske strehe, ki se po tirnicah odmaknejo na eno stran bazena. Če tirnice podaljšamo, se lahko umaknejo popolnoma stran od bazena.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku