Najlepše ideje za praznično okrasitev doma: Pričarajte božično vzdušje

Denis Živčec, 14.12.2019
Profimedia

Američani in Filipinci prisegajo na kilometre lučk, ki se vidijo iz vesolja, vaš božič pa je lahko tudi bolj intimen, pristen. Prinašamo nekaj navdiha.

Ste že zavihali rokave? Vemo, zaradi ponudbe v trgovinah se zdi, kot da smo božič že zamudili, a prav veliko oklevati z okraševanjem ne gre več. Sezona vnašanja prazničnega duha med domače štiri stene je te dni v polnem teku in vsak navdih pride prav, zlasti če se priprav na praznike nočemo lotiti tik pred svetim večerom in si tako prihranimo nekaj živcev. Kje najti navdih? Povsod je.

image
Profimedia

Fotografije, ki jih vidite ob članku, prihajajo od tam, kjer so doma največji božični ekstremisti. Iz ZDA in s Filipinov, kjer božič praznujejo skoraj pol leta. Prazničnih luči tam utripa toliko, da mimoidoče kar zaslepijo, kot bi si stanovalci hoteli zagotoviti, da Božiček njihove hiše nikakor ne bo zgrešil. Čeprav je trend ekstremnega okraševanja v porastu tudi pri nas, kjer smo božič običajno povezovali le s smrečjem, preprostimi okraski, jaslicami in zmernimi dolžinami lučk, pa ni prav nobene potrebe, da vas popade božična manija. Tudi z mnogo manj stroškov in porabe elektrike si lahko praznike naredite čarobne. Brez gruče fotografov pred domačo hišo.

image
Profimedia

Venček, voščilnice, cimet, klinčki

Najprej najpomembnejše: karkoli že v teh dneh počnete, poskusite ob tem uživati in se ne obremenjevati z okusom drugih. Začnite tam, kjer se dom začne. Pri vhodu. Obesite na vrata venček, ki ga lahko naredite tudi sami. Spletite in zlepite nekaj suhih vejic, smrekovih vejic, jabolk, pomaranč, bele omele, lovorja, skoraj ne morete zgrešiti. Uporabite zlate, srebrne ali bakrene elemente.

image
Profimedia

Ste med redkimi srečneži, ki še prejemajo božične voščilnice? Kako imenitne so! Obesite jih na vrv v predsobi in jih pritrdite z malimi okrasnimi ščipalkami.

Božične lučke so lepe kjerkoli, tudi tam, kjer si jih na prvo žogo ne predstavljate. Recimo v veliki steklenici. Lahko jih spletete v kroglo, napeljete po oknu ali pa jih nanizate po velikih vejah bodike ali drugega drevesa, ki ste jih dali v vazo.

Začnite tam, kjer se dom začne - pri vhodnih vratih

Nič ne pričara prazničnega duha bolj kot prijeten vonj po praznikih. Dom odišavite z eteričnimi olji cimeta, pomaranč, mandarin, brusnic, jabolk, klinčkov ali vanilje. Pecite piškote, kuhajte čaje, punče, pripravite kuhano vino. Skodelica vroče čokolade s prazničnimi začimbami je imeniten zaključek dneva.

image
Profimedia

Navdih za izdelavo okraskov in aranžmajev boste našli v gozdu. Poglejte naokoli. Zberite borovo lubje, storže, bršljan, razne plodove, belo omelo. Ne boste porabili niti evra, v vašem domu pa bo dišalo po zimskem gozdu. Z vrvicami lahko na smreko ali druge vejice obesite tudi medenjake, poprnjake in druge testene okraske. Ograjo stopnišča okrasite s smrečjem in okoli ovijte še lučke, ki naj bodo tople rumene barve.

image
Profimedia

In še pisane lizike

Če imate doma kakšne stare božične okraske, s katerimi ne veste kaj početi, jih lahko zložite v veliko stekleno posodo in postavite na mizo. Preprosto in učinkovito. Poleg postavite svečko. Če imate pri roki svetleč sprej, lahko pozlatite, posrebrite ali pobelite storže, orehe in celo arašide ter jih nato nanizate na vrvico in ovijete okoli jelke.

Božično drevesce lahko nekoliko predrzno nadomestimo s staro lestvijo, ki jo prislonimo na eno izmed sten. Vsako drugo letev ovijte z dekorativnim trakom in nanjo obesite okraske, lučke in pentlje v enaki barvi kot trak.

image
Profimedia

Takšno dekoracijo lahko imate v stanovanju vso zimo, odstranite le najbolj očitne božične okraske. Sveče različnih barv in oblik lahko postavite tudi na pladenj, ki ste ga okrasili z bonboni, oreščki ali suhim sadjem.

Lepa dekoracija, nad katero se navdušujejo posebno otroci, so tudi pisane zakrivljene lizike. Z njimi napolnite dekorativni vrč ali jih obesite na jelko. Toliko možnosti! Izberite tiste, ob katerih bodo božični prazniki najbolj prijazni, topli in domačni. Najbolj vaši. S kilometri lučk ali brez.

image
Profimedia
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku