Naj vnukom vaša zdravila ne bodo dosegljiva kot bonboni

Reuters, 4.8.2019
Profimedia

Večina starih staršev brezskrbno hrani zdravila v dosegu vnukov in vnukinj. Ampak otroci so radovedni, najstniki pa nagnjeni k tveganju, zato lahko hitro pogoltnejo kakšno tableto.

Izsledki ameriške raziskave kažejo, da večina starih staršev ne skrije svojih zdravil, ko jih obiščejo vnuki ali vnukinje, ampak imajo večino zdravil v svoji torbi. Več kot polovica Američanov, starih od 50 do 80 let, je dedkov ali babic, ki imajo najverjetneje vsaj enega vnuka ali vnukinjo, mlajšo od deset let, kažejo podatki nacionalne ankete o zdravem staranju, ki ga je izvedla univerza v Michiganu. Skoraj vsi stari starši imajo doma tablete, kot so zdravila brez recepta (aspirin), zdravila na recept, vitamine in dodatke.

"Veliko babic in dedkov jemlje več zdravil, pri tem pa sploh ne pomisli na to, kje in kako jih hranijo, ko obiščejo vnuke ali vnukinje in ko ti obiščejo njih," je dejala dr. Preeti Malani, vodja nacionalne ankete o zdravem staranju. Rezultati ankete kažejo, da 71 odstotkov starih staršev hrani zdravila na recept v izvirni embalaži, ki je lahko varna za otroke ali pa ne. Drugi jih hranijo v drugih posodah, ki se jih da lažje odpreti. "Posode s sistemom za hitro odpiranje, v katerih lahko organizirano hranimo zdravila za cel teden, so sicer zelo priročna za ostarele, v bližini otrok pa so lahko zelo nevarne," je dejala dr. Malani. "Veliko število tablet lahko poveča tveganje, če pa je v posodi več vrst zdravil, je težje ugotoviti, kaj je otrok zaužil."

Pogovor s tastom ali taščo je lahko naporen

Ljudje, ki uporabljajo organizatorje za tablete, bi jih morali hraniti zunaj dosega otrok, tako dr. Malani. Isto velja za izvirno embalažo iz lekarne, saj njihova varovala pogosto niso kos radovednim otrokom.

Samo eden od 20 starih staršev je rekel, da doma hrani zdravila v zaklenjeni omarici. Številni jih hranijo v odklenjenih omaricah, 18 odstotkov na mizi, sedem odstotkov pa v torbi. Kar 72 odstotkov starih staršev hrani tablete v torbi, ko obiščejo vnuke in vnukinje, sedem odstotkov jih pusti na mizi.

Nacionalno reprezentativno spletno anketo je izpolnilo 2051 naključno izbranih ostarelih oktobra 2018. Vprašanja v anketi so zadevala samo njihove navade pri shranjevanju zdravil. Niso vprašali, ali so vnuki ali vnukinje kdaj pomotoma zaužili njihova zdravila ali celo vzeli prevelik odmerek. Prav tako niso preučili, kako starost vnukov in vnukinj vpliva na shranjevanje zdravil. Najverjetneje so ljudje previdnejši, če so vnuki in vnukinje mlajši od treh let.

Otroci različnih starosti bodo posode za tablete odprli iz različnih razlogov, je opozoril dr. Gary Smith, predsednik zveze za preprečevanje poškodb pri otrocih v Columbusu, Ohio. "Otroci so radovedni, najstniki pa so nagnjeni k tveganju," je dejal dr. Smith, ki ni sodeloval pri anketi.

Starši morajo poskrbeti, da so doma vsa zdravila dobro skrita, in se pogovoriti z lastnimi starši o varnem shranjevanju zdravil, je dejal David Schwebel, raziskovalec na Univerzi Alabama v Birminghamu, ki ni sodeloval pri raziskavi.

"Včasih je čudno reči svojim staršem, kaj naj delajo, še bolj nerodno pa je, ko moraš imeti takšen pogovor s tastom ali taščo," je priznal dr. Schwebel. "Toda gre se za zdravje vaših otrok. Ne izogibajte se temu pogovoru, četudi napornemu, ker lahko vašemu otroku reši življenje." 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku