Nadležni virusi: Vsak prehlad ni vnetje sinusov in obratno

Urška Kereži, 10.1.2020
Profimedia

Simptomi so res podobni, vendar obstaja nekaj razlik, ki nam pomagajo ugotoviti, ali gre za prehlad ali vnetje sinusov. V zaprtih prostorih in v bližini drugih je prenos okužb lažji. To je tudi razlog, da so med najbolj ogroženimi otroci v vrtcih in prebivalci domov za ostarele.

Prehlad je nadležna nalezljiva okužba zgornjih dihalnih poti, a običajno nenevarna. Povzročajo jo številni virusi, in ker jih je tako veliko, nastajajo pa tudi novi, telo ne more razviti odpornosti proti vsem, zato je pogosta in ponavljajoča se. Za otroke, ki so v vrtcih, tako ni nič neobičajnega, če prebolijo do dvanajst prehladov na leto, odrasli do pet.

Prehlad

Znaki prehlada so zamašen nos, izcedek iz nosu in boleče žrelo, redkeje se jim pridružijo še hripavost, kašelj, povišana telesna temperatura. Težave trajajo sedem do deset dni. Nekateri okužbo z virusi prehlada prebolijo tudi brez bolezenskih znakov. Zboli le približno tretjina do polovica vseh, ki so bili izpostavljeni virusu. Znaki prehlada se lahko pojavijo že dvanajst ur po okužbi z virusi in so najmočneje izraženi tri do štiri dni po okužbi, to je po vstopu virusov v telo.

Nizke zunanje temperature in mraz nimajo velikega pomena za širjenje virusov, pač pa se v hladnih dneh več zadržujemo v zaprtih prostorih in v bližini drugih, tako je prenos okužb lažji. To je tudi razlog, da so med najbolj ogroženimi otroci v vrtcih in prebivalci domov za ostarele.

Otroci v vrtcih prebolijo do dvanajst prehladov na leto, odrasli do pet.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Za preprečevanje prenosa okužbe je najpomembnejša dobra higiena, predvsem pogosto in natančno umivanje rok ter čim redkejše dotikanje obraza in ust. Bolni naj si umijejo roke po vsakem brisanju nosu, primerna je uporaba papirnatih robčkov, ki jih takoj po uporabi zavržemo v koš za odpadke. Med prehladom naj počivajo, zaužijejo veliko tekočine in si pripravijo vlažne inhalacije. Vitamin C naj bi skrajšal potek bolezni. Ob zamašenem nosu uporabljajte fiziološke raztopine za izpiranje nosu in dekongestivne kapljice ali pršila za nos, ki jih lahko uporabljamo tri do pet dni, po posvetu z zdravnikom tudi dalj. Včasih prehladu lahko kot zaplet sledi vnetje sinusov ali obnosnih votlin.

Preventiva
Prehladom in/ali vnetju obnosnih votlin se lahko izognemo s krepitvijo imunskega sistema: z zdravim prehranjevanjem, gibanjem na svežem zraku, izogibanjem stresu in umivanjem rok.

Sinusitis

Nosni organ je sestavljen iz nosnih hodnikov, obnosnih votlin oziroma sinusov ter nosnega dela žrela. Njihova naloga je vlaženje zraka, segrevanje in čiščenje, tako pomagajo nosni sluznici prilagoditi zrak, ki ga vdihavamo. Poleg tega skupaj z drugimi deli delujejo kot resonator, ki obogati in obarva naš glas.

Običajno se sluz, ki se nabira na sluznici nosnega organa, s pomočjo migetalk (dlačice, pokrite s sluzavim slojem) pomika nazaj v nosno žrelo, da jo pogoltnemo. Če se ob prehladu sluz ne more izločiti iz obnosnih votlin in se izloček nabira v sinusih, pride do vnetja obnosnih votlin oziroma akutnega sinusitisa. To se zgodi, kadar je oteklina nosne sluznice tako močna, da zapre izhode iz sinusov.

Samopomoč pri prehladu
• Počitek, pitje toplih čajev in tekočin,
• lajšanje kašlja,
• izpiranje nosne sluznice s fiziološko raztopino,
• vroče inhalacije: pomaga inhalacija kamiličnega čaja, ki mu dodamo nekaj kapljic evkaliptovega ali timijanovega olja,
• izpiranje nosu: priporočljivo je izpiranje nosu z raztopino iz kuhinjske soli, ki poskrbi za boljšo prehodnost nosu, odlična pa je tudi morska voda,
• pomoč s čebulo: če nam lije iz nosu, si pomagamo s sveže odrezano rezino čebule, ki jo namočimo v vročo vodo, nato pa tekočino popijemo po požirkih,
• priporočljiva je uporaba pripravkov iz ameriškega slamnika,
• vlaženje prostorov.

Vzroki za zaporo izvodila sinusa so poleg prehlada lahko še alergija, nosni polipi, redkeje tumor ali druge ovire. Izhodi iz sinusov se torej zaprejo zaradi hudega vnetja in otekle sluznice ali anatomskih posebnosti (zvit nosni pretin oziroma določene kostne strukture, ki so postavljene tako, da delno zapirajo okence, ki vodi iz sinusa). Vnetja sinusov so lahko tudi posledica obolenja zob: če na primer zobna korenina z granulomom sega v obnosno votlino ali pri zdravljenju zoba delček zobnega materiala prek korenine preide v obnosno votlino, ob tujku pa se pogosto naselijo še glivice.

image
Shutterstock
Pozdravite vnetje sinusov
Priporočljiva je uporaba enakih sredstev kot pri blaženju prehlada. Najpomembnejši je počitek, enako velja za pitje veliko tekočine, inhalacije in izpiranje nosu s slano raztopino.

Ko postane kronično

Do kroničnega vnetja sinusov lahko pride ob pogostem pojavljanju akutnih vnetij, ki kažejo, da nekaj preprečuje čiščenje oziroma praznjenje obnosnih votlin. Najpogostejši vzrok so anatomske strukture, ki onemogočajo delovanje kompleksa sinusnega okenca in čiščenje. Pri akutnem vnetju obnosnih votlin ima bolnik bolečine v licih, nad očmi, v korenu nosu ali celo v zgornjih zobeh, zaradi pritiska, ki nastaja v sinusih pri nabiranju izločka. Značilni so še povišana telesna temperatura, slabo počutje in gnojav izcedek iz nosu ter zamašen nos. Pri prepogibanju navzdol ali pri hitrih gibih z glavo se zaradi povečanega pritiska bolečina lahko še okrepi.

Pri akutnem vnetju obnosnih votlin je klinična slika zelo tipična in pri postavljanju diagnoze navadno ni večjih težav. Akutno vnetje obnosnih votlin zdravimo z antibiotikom. Pomemben del zdravljenja so kapljice za nos, ki stanjšajo nosno sluznico, s tem se odprejo okenca, ki vodijo iz sinusov, tako je omogočena drenaža izcedka, gnoja. Priporočljivo je izpiranje nosu s fiziološko raztopino, lahko z dodatkom ksilitola. Gnoj iz obnosnih votlin lahko posrkamo tudi s tanko silikonsko cevko, ki jo uvedemo skozi nos. Zaplete akutnega sinusitisa zdravimo kirurško.

Kdaj k zdravniku?
Po pomoč se odpravite, če se simptomi težav s sinusi ne izboljšajo po dveh dneh in če imate znake, kot so:
• bolečina na obrazu ali nad zobmi,
• bolečina med korenom nosa in vekami,
• glavobol, ki kljub jemanju protibolečinskih tablet ne popusti,
• telesna temperatura 38,3 °C ali več,
• če je izcedek iz nosu rumenkasto-zelen in gost,
• ponavljajoče se krvavitve iz nosu,
• če simptomi trajajo dlje kot deset dni ali se je stanje po sedmih dneh le še poslabšalo,
• če se po jemanju antibiotikov (od tri do pet dni) stanje ni izboljšalo.
• preprečite okužbo z respiratornim sincicijskim virusom.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku