Na trgu tudi lažni izdelki: Vsako razkužilo ni učinkovito

Urška Mlinarič, 11.3.2020
Profimedia

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da mora razkužilo, da je učinkovito, vsebovati vsaj 60 odstotkov etanola. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso primerna za razkuževanje rok, dodajajo.

"Pri nas prodajamo samo razkužila, ki vsebujejo najmanj 60 odstotkov etanola, ne tako kot v nekaterih trgovinah, kjer prodajajo povsem neustrezna razkužila," odgovori farmacevtka, ko pridem na vrsto v eni od ljubljanskih lekarn v središču mesta, kjer želim kupiti razkužilo z določenim odstotkom alkohola. Vsi, ki so bili v vrsti pred mano, so prišli z istim ciljem. V lekarni so ga ta dan k sreči imeli več vrst, tako v razpršilu kot tekočino in v obliki dezinfekcijskih robčkov. A farmacevtki v prvi in tudi drugi lekarni, ki smo jo obiščemo kasneje, odkrito priznata, da nimajo zadostnih zalog. "To, kar vidite za mano, smo dobili danes in najbrž jih bomo do jutri že prodali," je z roko pokazala proti škatlam z razkužili. "Ne vemo, ne kdaj ne koliko novih zalog bomo dobili. Prejšnji teden smo bili pol tedna brez razkužil," še pove.

Stroka nenehno opozarja na preventivo, a tudi na zlorabe

Mask ni bilo

V lekarni imajo kar postavljeno obvestilo, s katerim obveščajo, da so zaščitne maske vseh vrst v njihovih enotah pošle. "Trudimo se, da bi jih dobili pri različnih dobaviteljih, a za naročila trenutno niso na voljo," še sporočajo.

Če se je v lekarnah po prestolnici včeraj še dalo dobiti razkužilo za roke, so v Sanolaborju imeli le še dezinfekcijske robčke. Kdaj, če sploh, bodo ponovno dobili razkužilo, si trgovka ni upala napovedati. Še porazneje je bilo v drugih, sicer prehrambnih trgovinah. Z izjemo ene nikjer niso prodajali razkužila za roke. Pa še v tej, kjer so ga prodajali v pollitrski in 55-mililitrski embalaži, je sicer pisalo, da vsebuje alkohol, a ne, koliko.

Maske za rakave bolnike
V dobrodelni akciji zbiranja zaščitnih mask za otroke, ki se zdravijo zaradi raka, je pobudnikom uspelo zbrati dovolj mask. Približno 200 mask so otrokom podarili Slovenci, skoraj 1000 mask pa so pobudniki dobili iz tujine. V Društvu Viljem Julijan ob tem prosijo za donacije za kritje stroškov in donacije razkužil, so sporočili iz društva. Akcijo zbiranja zaščitnih mask je začel oče deklice, ki ima raka, Matija Gradišar, ki se mu je pridružilo omenjeno društvo.
S podobnimi težavami kot v Ljubljani se soočajo tudi v Mariboru in Pomurju. Iz Lekarn Maribor so sporočili, da imajo težave pri nabavi razkužil, saj jih pri dobaviteljih ni na zalogi ali so le v omejenih količinah. S pomanjkanjem mask in razkužil se soočajo tudi v Pomurskih lekarnah. "Artikli poidejo zelo hitro, saj dobavitelji ne uspejo zadostiti povpraševanju," so zapisali. Ob tem so v Lekarnah Maribor opozorili tudi na višanje cen, saj naj bi se nabavne cene razkužil v zadnjih tednih podvojile, potrojile.
Nenehno ponavljati preventivo
Za preventivno ukrepanje je tako tudi nadalje najpomembneje slediti ukrepom, ki jih svetujejo na NIJZ in tudi sicer medicinska stroka.
Med njimi so najpomembnejši socialna distanca ter higiena rok in kašlja, kar pomeni, da se izogibamo tesnim stikom, zadrževanju v zaprtih prostorih, kjer je večje število ljudi.
Redno in temeljito si umivamo roke z milom ali uporabimo razkužilo, če prvega ni na voljo, ter se ne dotikamo oči, nosu in ust.
Kihamo in kašljamo pa v zgornji del rokava ali papirnati robček, ki ga po uporabi odvržemo v koš.
Pomembno je tudi, da pogosto zračimo prostor, v katerem se zadržujemo, in če smo bolni, ostanemo doma.
Ob sumu okužbe s koronavirusom je treba osebnega zdravnika poklicati po telefonu, nikakor pa ne hoditi v zdravstveno ustanovo, in ta nas bo napotil naprej.

Na trgu lažni izdelki

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da mora razkužilo, da je učinkovito, vsebovati vsaj 60 odstotkov etanola. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso primerna za razkuževanje rok, dodajajo.

To je še posebej dobro vedeti, saj so se na trgu že pojavili izdelki, ki jih proizvajalci ali dobavitelji tržijo kot razkužila za roke, pa ne vsebujejo niti odstotka alkohola. Na enega od teh, in sicer izdelek Powersept, ki ga prodajajo celo na Petrolovih bencinskih črpalkah, medtem ko je v njihovi spletni trgovini zaradi pomanjkanja zalog že pošel, je opozoril portal Necenzurirano.si.

Omenjeno razkužilo, ki ga na slovenskem trgu distribuira podjetje Natura Tim, oglašujejo "kot bolj učinkovito od običajnih razkužil" in kot "učinkovito v boju proti koronavirusu", pa čeprav v njem ni niti grama alkohola. Vsebuje pa po navedbah proizvajalca vodikov peroksid in srebrov nitrat. Ob tem nekateri mediji objavljajo tudi zavajajoče članke, na kar je na twitterju opozoril Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Ta je nato eno od komercialnih radijskih postaj pozval, naj lažno novico, v kateri so trdili, da naj bi priporočila, kako se obraniti pred okužbo, pridobili iz Reševalne postaje UKC Ljubljana, umaknejo. "Ne nasedajte neresničnim informacijam," so pozvali javnost.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku