(FOTO) Na Ptujskem ljudi prebudil zvok siren, alarm ob Dravi v Melju, v Dravogradu v pripravljenosti

Hojka Berlič, Nejc Strojnik, Urška Polanc, Slavica Pičerko Peklar, VČ, STA, 18.11.2019
Slavica Pičerko Peklar

Okoli šestih zjutraj je prebivalce na Ptujskem zbudil zvok siren, ki so naznanjale nevarnost poplav. Kot pojasnjuje poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Ptuj Janez Merc, to pomeni znak, da na najbolj ogroženih območjih začnejo z okrepi in opozorilo za vse ostale. Po besedah Dragomirja Murka, vodje ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, je za zdaj Drava prestopila bregove na mestih vzdolž struge, kjer je to običajno in pričakovano, predvsem na območju Krčevine pri Vurberku in nizvodno pod jezerom v Markovcih. "Sistem javnega alarmiranja smo sprožili predvsem, da so prebivalci ob Dravi bolj pozorni na dogajanje," je še pojasnil Murko in povedal, da so sicer na najbolj ogroženih območjih že včeraj opravili preventivno zaščito, tako da večjih posebnosti do zgodnjih jutranjih ur ni bilo.

image
Nejc Strojnik Drava v Dravogradu v ponedeljek zjutraj.

Tudi pretok je bil do sedaj v okvirih napovedanega, in sicer v Zlatoličju 1500 kubičnih metrov na sekundo, v Markovcih 800 kubičnih metrov na sekundo in v Forminu 1200 kubičnih metrov na sekundo.

Neposredno za Ptuj nevarnosti poplav ni, Drava poplavlja predvsem kmetijske površine in ceste ob strugi reke. Tudi za ostale potoke po besedah Murka še ni nevarnosti, da bi prestopili bregove, razen, če bi narasla Drava začela vodo potiskati nazaj v njih.

Vso noč so stali ob Dravi

Drava pod jezom Ptujskega jezera je visoka, poplavila je bližje travnike, a prebivalci ob reki upajo, da se ne bodo ponovile zdaj že vsakoletne jesenske poplave.

image
Slavica Pičerko Peklar

Nocojšnjo noč pri Kraljevih, ki živijo ob reki Dravi, pod Borlom, spet niso spali, zdaj so si malo oddahnili, saj voda (še) ni prestopila bregov, a pravega miru, ko začne deževati, pri njih že dolgo ni več. "Zadnjih sedem let opozarjamo na nevarnosti, ki jih nam in ljudem, ki živijo ob reki Dravi, prinaša narasla voda. Leta 2012 smo imeli v spodnjem delu hiše vse poplavljeno. Pomagali so nam gasilci, a kdor tega ne doživi, ne more vedeti, kaj hudega lahko naredijo narasle vode. Vsako jesen se zgodba ponavlja, zato smo že pred leti ob strugi reke postavili zaščitne vreče, a to ni prava rešitev. Opozarjamo, skupaj z občino Cirkulane iščemo rešitev, a te kot da ni. Tukaj je Natura 2000, zato se bolj varujejo živali in rastlinje kot mi, ljudje. Ko sem z našimi težavami seznanila pristojne v državi, vsaj na pet naslovov sem pisala, sem dobila le en odgovor, pa še ta razmer na terenu seveda ni spremenil. Resnično strah me je, pa že od nekdaj živim ob Dravi. Vse to, kar delajo, nič ne zaleže, poglobiti bi bilo treba strugo, odpeljati gramoz, ki se tod nalaga že leta," opozarja Mateja Kralj iz Dolan, ki bo, če ne bo odziva, zdaj na pomoč poklicala kar evropske institucije.

image
Slavica Pičerko Peklar

Narasla Drava je pod jezom Ptujskega jezera v občinah Markovci, Cirkulane in Zavrč za zdaj poplavila travnike in nekaj njivskih površin, imetja tamkajšnjih prebivalcev (še) ne ogroža, a strah je že prisoten, pa tako ljudje v Novi vasi s strahom pogledujejo proti zapornicam, češ koliko vode spuščajo v staro strugo Drave. V pripravljenosti, da ukrepajo, so gasilci in člani civilne zaščite.  

Na Koroškem visoki Drava in Meža

V Dravogradu, kjer je ponoči dežuralo 20 gasilcev, razmere še naprej spremljajo. Kaj se dogaja z reko, jim sporočajo tudi avstrijski kolegi. "Naši gasilci so izdali vse preventivne ukrepe, Drava pa za zdaj še ni presegla pretoka 1300 kubičnih metrov na sekundo," nam je po predežurani noči povedal podžupan občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec, ki opozarja, da je precej povečan tudi pretok reke Meže.

Gasilci in civilna zaščita ostajajo v pripravljenosti, saj naj bi Drava že dopoldan dosegla pretok 1400 kubičnih metrov na sekundo, ko se bodo oglasile sirene z opozorilom za nevarnost. Prebivalci ob Dravi in tisti, ki živijo v blokovskem naselju Meža, se v tem primeru naj ne bi zadrževali na obrežju reke Drave ali Meže. Vrednejše predmete morajo iz kletnih prostorov prenesti v višje ležeče prostore, prav tako pa z izpostavljenih območij premakniti avtomobile.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik Dravograd

Center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je registriral 19 primerov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko. O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki. Gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali vodo iz objektov, odmašili jaške za odtekanje meteorne vode, nameščali protipoplavne vreče in v Dravogradu spremljali pretok reke Drave. 

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo.

V Sladkem Vrhu ponoči brez elektrike

Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Na območju občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe.

 

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku