Na pošto zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

Darja Kocbek, 30.6.2020
Tit Košir

Finančna uprava zavezance opozarja, naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino.

Zavezanci, ki še niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, ga bodo dobili danes prek eDavkov oziroma v prihodnjih dneh po pošti. V tem svežnju, ki je tretji in zadnji letos, so zlasti fizične osebe z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov.

Ta sveženj je izjema, ker je bil rok za oddajo davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (obračun DohDej) zaradi epidemije covida-19 z 31. marca premaknjen na 31. maj. Zaradi tega finančna uprava fizičnih oseb z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, ni mogla vključiti med zavezance, ki jim je informativni izračun odposlala z drugim svežnjem konec maja.

Globa za davčni prekršek je od 250 evrov do 400 evrov

Drugi zavezanci, ki so v letu 2019 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in do 15. julija na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, bodo morali dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. avgusta. Za zavezance, ki so informativni izračun dohodnine za leto 2019 prejeli z drugim svežnjem, ki ga je finančna uprava poslala na pošto oziroma objavila v eDavkih konec maja, se je včeraj, 29. junija, iztekel rok za ugovor. Finančna uprava bo v skladu z zakonom lahko upoštevala tiste ugovore, ki jih je dobila pravočasno. Za zavezance, ki so ugovor poslali po pošti z navadno pošiljko, to pomeni, da bodo upoštevali tiste, ki jih je pošta včeraj dostavila. Za zavezance, ki so ugovor poslali s priporočeno pošiljko, pa bo veljal včerajšnji datum.

Finančna uprava zavezance opozarja, naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Navedene podatke naj primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če bodo ugotovili neskladje, torej da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo obvezno podati ugovor. Če tega ne naredijo, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov. Ugovora ni treba vložiti zavezancem, pri katerih razlika med podatki na informativnem izračunu in njihovimi podatki ni večja od enega evra.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku