Na pogovoru ob čaju o Prešernu

Filip Matko Ficko, 11.2.2019
Filip Matko Ficko

Na sam slovenski kulturni praznik (petek, 8. februar) so prostovoljci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, privabili v DOSOR-jevo kavarnico Traminček številne zainteresirane: stanovalke in stanovalce doma, kot tudi zunanje obiskovalce.

Kajti glede na lanski dobri obisk in zanimanje za pogovor ob čaju na Prešernov dan – 8.februarja – so se za podobno prireditev prostovoljci odločili tudi letos.

image
Filip Matko Ficko Pozdrav Marije Erveš na pogovoru ob čaju.
 

Ob 9.30 je vse zbrane pozdravila ambasadorka prostovoljstva v DOSOR-ju, Marija Erveš, a prostovoljka Radmila Nešić je zapela slovensko himno – Prešernovo Zdravljico. Temu je sledil nagovor spodaj podpisanega, ki je prisotne spomnil na letošnjo 170-letnico smrti dr. Franceta Prešerna, na lanskoletno 100-letnico smrti pisatelja Ivana Cankarja, na letošnjo 200-letnico smrti pesnika Valentina Vodnika, kot tudi na letošnjo 100-letnico priključitve Prekmurja k matici (leta 1919 h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev), sedaj Sloveniji.

image
Filip Matko Ficko Tudi knjige na ogled ob prazniku.
 

Za njim so se v program praznovanja vključili tudi stanovalci, kot tudi zunanji obiskovalci oziroma prostovoljci (Radmila Nešić, Vida Toš, Malči Prelog Kuzmič in drugi). Radmila in Vida sta peli znane uglasbene Prešernove ali druge ljudske pesmi, Malči je v duetu s stanovalko zapela ljudsko hudomušno pesem, spodaj podpisani pa je recitiral nekatere Prešernove pesnitve (magistrale Sonetnega venca, Zdravljico).

image
Filip Matko Ficko Himno Zdravljico je zapela Radmila Nešić.
 

Marija Erveš je ob tej priložnosti v domski knjižnici izbrala knjižna dela Franceta Prešerna, Ivana Cankarja in Valentina Vodnika ter jih pripravila za ogled v kavarnici Traminček, sama hiša DOSOR je poskrbela za lipov čaj in rogljičke, stanovalka Senta pa še kupljeno pecivo, da je tokratni enourni pogovor ob čaju vsekakor odlično uspel.

image
Filip Matko Ficko Več pesmic je zapela stanovalka Vida Toš.
 
Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku