Na kaj moramo biti pozorni, če na dopustu najemamo vozilo?

Večer, 15.7.2019

Road trip z najetim vozilom po oddaljenih deželah se sliši super, da bo šlo vse kot po maslu, pa velja upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

Kje najeti avtomobil?

Rent-a-car do letališča ali za prevoz po raznih krajih lahko rezervirate kar prek spleta. Večina (lokalnih) agencij in ponudnikov ima svojo spletno stran, avtomobil pa lahko poiščete tudi prek raznih posrednikov. Ti vam najdejo avto, ki ga ponuja izposojevalec, vendar pa nato rezervacijo in plačilo opravite kar pri posredniku. S tem si zagotovite ugodno ceno najema in, kar je najbolj pomembno, vse informacije o pogojih, plačilu, uporabi, dodatnih stroških (vinjeta, navigacija, otroški sedež ...) in mednarodnem vozniškem dovoljenju. V Evropi ga ne potrebujete, drugače pa je v arabskih in azijskih deželah. Večina agencij posoja avtomobile le voznikom, ki imajo vozniški izpit vsaj že eno leto, nekatere zahtevajo vsaj tri leta oziroma minimalno starost, kar vsekakor preverite pred najemom.

Ne čakajte na zadnji trenutek

V poletnih mesecih je povpraševanje po najemu avtomobilov največje, zato se za rezervacijo raje odločite pred potovanjem in ne čakajte na zadnjo sekundo. S predhodnim najemom se lahko izognete višjim stroškom, avtomobil pa najamete po ugodnejši ceni.

Pri vrnitvi bodite pozorni na uro, saj vam lahko, če avtomobil vrnete več kot eno uro po dogovorjenem času, zaračunajo dodaten čas najema - vozilo se v osnovi najema za 24 ur.

Zavarovanje je zelo pomembno

Pri najemu vozila nikoli ne varčujte z zavarovanjem. V osnovno ceno najema je po navadi vključeno osnovno zavarovanje, torej v primeru kraje, in zavarovanje v primeru okvare avtomobila oziroma nesreče, ki jo je povzročila tretja oseba (collision damage wavier, CDW). Če ste za poškodbo avtomobila kot najemnik krivi vi, ste brez polnega zavarovanja (full cover) sami odgovorni za nastalo škodo. Na račun polnega zavarovanja se najem sicer podraži, a je ob težavah znesek hitro pozabljen.

Pri zavarovanju je pomemben tudi podatek o odbitni franšizi, to je strošek, ki ga morate kljub zavarovanju plačati sami - če nimate polnega zavarovanja. Znesek se giblje okoli tisoč evrov, odvisno od ponudnika, avtomobila in zavarovanja. Če se vam kaj zgodi, pomeni, da plačate stroške do tisoč evrov, ostalo pokrije zavarovalnica.

Kreditna kartica je večinoma obvezna

Za rezervacijo avtomobila prek spleta boste praktično brez izjem potrebovali kreditno kartico - na druge oblike (denar, osebni račun, predplačno ali debetno kartico) lahko v večini primerov kar pozabite. Zelo pomembno pri tem je, da je mora biti najemnik avtomobila tudi glavni voznik avtomobila in lastnik kreditne kartice, pri čemer odpadejo možnosti, da vam avtomobil plača nekdo drug. Med pogoji najema je naveden tudi znesek depozita, ki ga boste potrebovali za kavcijo, zato preverite oziroma predhodno uredite na banki, da bo ta na vaši kartici dovolj visok. Brez primerne kartice in kritja vam avtomobila ne bodo dali, pa čeprav ste ga že plačali posredniku.

Temeljito preglejte izposojeni avto

Preden avtomobil prevzamete in na licu mesta podpišete pogodbo o najemu, ga zelo dobro preglejte in skupaj z uslužbencem označite vse morebitne praske, odrgnine in druge poškodbe. To storite ob primerni svetlobi, priporočamo vam, da stare poškodbe in avtomobil fotografirate z vseh zornih kotov, enako pa storite ob vrnitvi. Preverite tudi, ali je tank res poln oziroma ali je stanje takšno, kot je navedeno v pogodbi. Ko boste avto vrnili, naj bo goriva toliko, kot ga je bilo ob prevzemu oziroma kot ga zahteva pogodba.

Dodatni stroški
Avto za vaš dopust ste našli, a preden pritisnete "rezerviraj", preverite še nekaj stvari:
- Ali želite avto prevzeti na letališču? Preverite, ali je za to potrebno doplačilo.
- Ali boste avto prevzeli oziroma vrnili v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah? Preverite odpiralni čas poslovalnice in koliko zaračunajo vračilo izven delovnega časa.
- Ali bo avto vozilo več oseb? Po navadi je treba izbrati in plačati dodatnega voznika. "Švercanje" ob nezgodi se ne splača.
- Ali ste mladi voznik? Mnoge agencije kot mlade voznike tretirajo osebe do 25. leta, in če ste mladi voznik, bo najem dražji.
- Ali ima avto omejeno kilometrino? Preverite, koliko lahko prevozite brez doplačila in koliko stane vsak dodaten kilometer.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku