Hrvaška: "Številke niso najboljše. Gre za dvig, ki je bil pričakovan." Iz Slovenije "uvoženih" deset okuženih

ZUR, 9.7.2020
Epa

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 91 novih primerov okužb, dan prej pa 53. Ena oseba je umrla, trije okuženi so na ventilatorjih. Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo zagotovila, da imajo glede na število bolnikov s covidom-19 zadeve pod nadzorom.

Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš je zjutraj gostovala v programu televizije N1 in povedala, da je Hrvaška zabeležila v zadnjih 24 urah 76 novih primerov koronavirusa, medtem je ta številka narasla na 91. "Številke niso najboljše. Gre za dvig, ki je bil pričakovan, stanje na terenu kaže, da lahko pričakujemo en blag porast okužb," je poudarila Marija Bubaš. K temu so po njenih besedah pripomogla zbiranja različnih vrst in priložnosti, zmanjšanje fizične distance in nespoštovanje navodil. 

Komentirala je tudi morebitno uvedbo novih omejitev, pri čemer je ponovila besede direktor HZJZ Krunoslava Capaka in zdravstvenega ministra Vilija Beroša, da se ne bo šlo v restrikcije, temveč v priporočila.  ​"Poudarek je na odgovornem obnašanju, a ne v restrikcijah," je dodala.

Uvoženi tudi iz Slovenije
Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je na današnji seji vlade povedal, da je bil v minulih dneh precej novih okužb na Hrvaško "uvoženih" iz sosednjih držav. Iz Slovenije je tako prišlo deset okuženih, nato je zbolelo še pet njihovih kontaktov. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kar 30, zbolelo pa je še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covidom-19, ki so nato okužili še deset ljudi.

Bubaševa je še zagotovila, da imajo glede na število bolnikov s covidom-19 zadeve pod nadzorom. Na vprašanje, ali so današnje številke posledica širjenja okužb na porokah in različnih drugih družinskih dogodkih, je odgovorila, da udeleženci očitno pozabijo na protiepidemiološke ukrepe, ko se "malo razživijo". "V takšnih situacijah pozabijo na medsebojno razdaljo in dezinfekcijo, saj se je treba vzdržati objemanja in poljubljanja ter to izraziti na kak drug način," je še dejala.

Na Hrvaškem se je sicer po poročanju tamkajšnjih medijev pojavilo več novih žarišč. Med te prištevajo slavje ob diplomi v Kutini, veliko poročno zabavo v Zadru, potencialno novo žarišče pa naj bi bil tudi Ogulin.

70.000 slovenskih turistov
Za hrvaški turizem se je julij začel dobro. K temu so največ prispevali turisti iz Nemčije, ki so jih našteli nekaj manj kot 97.000 z več kot 683.000 nočitvami. Sledi skoraj 70.000 Slovencev s 580.000 nočitvami.

Stanje po županijah, kjer so že objavili sveže podatke (podatke sproti dopolnjujemo):

- Virovitičko-podravska županija - 0 novih primerov

- Požeško-slavonska županija - 2 nova primera

- Istarska županija - 9 novih primerov

- Osječko-baranjska županija - 5 novih primerov

- Ličko-senjska - 0 novih primerov

- Vukovarsko-srijemska županija - 3 novi primeri

- Zadarska županija - 3 novi primeri

- Karlovačka županija - 5 novih primerov

- Šibensko-kninska županija - 7 novih primerov

- Splitsko-dalmatinska županija - 7 novih primerov

- Primorsko-goranska županija - 0 novih primerov

- Sisačko-moslavačka županija - 2 nova primera

- Grad Zagreb - 23 novih primerov

- Krapinsko-zagorska županija - 1 nov primer

- Dubrovačko-neretvanska županija - 7 novih

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku