Na Giru se ne splača staviti na Primoža Rogliča

Uroš Gramc, 11.5.2019
Epa

Zasavec na prvi od treh največjih dirk v sezoni v vlogi, v kateri od Slovencev ni bil še nihče, in da se zapiše v kolesarsko zgodovino

Za en evro dobiš pol zraven, največ celega, odvisno od stavnice. Položiti denar na Primoža Rogliča kot zmagovalca 102. dirke po Italiji ne prinaša bogastva. Po prepričljivem slavju prejšnji teden po Romandiji so stavničarji še tesneje zavezali mošnjičke in več ponudili za roza majico na končnem cilju v Veroni prvo nedeljo v juniju kolesarjem s precej bolj impresivnimi karierami. Nizozemec Tom Dumoulin, predlanski zmagovalec Gira in lani drugi, Britanec Simon Yates, lani 13 dni v roza majici in prvo ime Vuelte, Vincenzo Nibali, dvakrat zmagovalec Gira in enkrat Toura, so tokrat pri hazardiranju le zasledovalci 29-letnega Zasavca.

image
EPA Leto Zasavca je v znamenju rumene barve, a danes se začne boj za rožnato.

Letos je Roglič slavil na vseh treh enotedenskih dirkah svetovne serije, na katerih je nastopil, lani je bil v tem delu leta prav tako nepremagljiv. Kot prvi Slovenec je prvi favorit tritedenske pentlje, pa čeprav bo to šele njegova četrta. Da prestavi slovenski mejnik, zadostuje že, da izboljša deveto mesto Tadeja Valjavca iz leta 2004. Gre za najuspešnejši Grand Tour za naše kolesarje, Andrej Hauptman, Uroš Murn in Zoran Klemenčič so že leta 2001, ko je obiskal Slovenijo, na njem osvojili stopničke. Toda do prve zmage je bilo treba počakati še 13 let, Luka Mezgec je slavil na zadnji etapi v Trstu. To slast sta okusila tudi že Roglič in lani Matej Mohorič, a najuspešnejši je Jan Polanc, ki je vso konkurenco ugnal dvakrat.

3578,8 kilometra bodo v 21 dneh prevozili kolesarji, v povprečju 170,4 na dan.
etapnih zmag imajo na Giru Slovenci, z dvema je najuspešnejši Jan Polanc.
9. je bil v skupnem seštevku leta 2004 Tadej Valjavec.

"V začetku kariere razmišljaš o največjih stvareh, ki jih lahko dosežeš, nošenju roza ali rumene majice, ampak je precej drugače, ker vidiš pred seboj še polno ovir. Toda trdo smo delali in sem ponosen na to, kjer sem. Veselim se Gira, ker smo vsi v moštvu dobro pripravljeni," je pred svojo najpomembnejšo dirko v karieri optimističen Primož Roglič. Upravičeno je ob boku najboljšim na svetu. Četrto sezono je v svetovni seriji in je zbral 17 zmag, od tega po pet na etapnih dirkah in v posamičnih kronometrih. Prvič prav na Giru 2016, v deveti etapi, bi že v prologu, ki mu ga je za 15 stotink odnesel Dumoulin. Čas za maščevanje?

"Lepa etapa bo, dober izziv za start v dirko po Italiji," ni želel ničesar napovedati Roglič, ki se bo danes v Bologni na uvodno osemkilometrsko preizkušnjo podal kot dvanajsti (ob 17.01). Dirko bo odprl predlanski zmagovalec, lanskega Chrisa Frooma ni v Italiji, vsi boljši bodo šli na progo med prvimi. Le Yates meni, da bo deževalo popoldne in ne zvečer. A to ne bo edina skrb kolesarjev, v cilj, do svetišča svetega Luke, jih čaka dvokilometrski zid z naklonom do 16 odstotkov, zaradi katerega mnogi razmišljajo o menjavi celotnega kolesa.

image
Epa

Tudi brez takšnega zaključka bi bil zadovoljen Tom Dumoulin, meni, da bi si več prednosti nabral na ravnini. Za štirikratnega svetovnega prvaka v uri resnice sta še deveta (34,7 kilometra) in zadnja etapa (17 kilometra). V Italijo je prišel z bolj malo tekmovalnimi kilometri, da ga ne bi zmanjkalo julija na Touru, in brez zmage. Rogličevo parado po Romandiji je spremljal od daleč. "Dobro zanj, vsaka zmaga je lepa in ti da samozavest. Meni letos še ni uspelo, a sem boljši kot lani. Na Giro sem prišel po zmago," je zatrdil 28-letni Nizozemec.

image
Epa Roglič (levo), Nibali (v sredini) in Dumoulin (desno) so se letos pomerili že na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Prvi je zmagal in dobil vile, drugi je bil 15., tretji pa četrti.

Če h kronometrom prištejemo gorske etape, se bo boj za roza majico pričel s 13. etapo, ko bodo v ospredje stopili hribolazci. Zanje je tokrat poskrbljeno kot v tem tisočletju še ne, 102. izvedba dirke ima kar 47.000 metrov nadmorske višine. Pet izjemno težkih dni bo na 3578,8 kilometra dolgi trasi, mnogi legendarni vzponi, kot sta Gavia (z 2619 metri najvišja kota letos) in Mortirolo, so prvič del rožnate pentlje. Vse ključne si je Roglič ogledal že jeseni, v Dolomitih lahko pričakuje tudi izdatno podporo svojih navijačev. Pa tudi povsem ob koncu v Veroni, kjer ne bo zaključne parade sprinterjev. Za slednje bo letos bolj malo priložnosti, zgoščeno od jutri do srede, ko se bo karavana pomikala proti jugu Apeninskega polotoka.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku