Na Dunaju večurno dnevno spremstvo za upokojence

P.K., 22.3.2019
Profimedia

Mesto uvaja spremembe, da bi meščani, starejši od 65. let, lahko čim dlje ostali samostojni.

Med Dunajčani je 310 tisoč starejših od 65. let, kar je 90 tisoč manj kot v celi Sloveniji. Mesto uvaja nove storitve za upokojence, med katerimi so večurno dnevno spremstvo in s tem podpora negujočim svojcem ter daljši odpiralni čas dnevnih centrov.

Na Dunaju je leta 2018 živelo 310.781 oseb, starejših od 65 let, v Sloveniji je bilo takšnih oseb istega leta 401.262.

Župan mesta Dunaj Michael Ludwig je v začetku tedna skupaj z mestnim ministrom za socialne zadeve Petrom Hackerjem in direktorico Sklada za socialni Dunaj Anito Bauer predstavil nov strateški koncept za starejše »Nega in oskrba na Dunaju 2030«. Z njim želijo trajnostno poskrbeti za izziv, ki ga s seboj prinaša staranje prebivalstva. "V avstrijskem glavnem mestu imamo nego starejših dobro organizirano. Pri financiranju pa moramo biti pozorni na to, da nega za meščane ne bo predstavljala osebnega tveganja," pojasnjuje dunajski župan. "Precej razširjeno prepričanje, da si lahko ljudje svojo oskrbo organizirajo sami, se je v praksi izkazalo za zmotno. Samo strokovnjaki imajo lahko pregled nad vsemi obstoječimi možnostmi pomoči," pa je poudaril mestni minister za socialne zadeve.

image
Eurocommpr

S tokratno nadgradnjo se zavzemajo za čim daljšo zagotovitev samostojnosti starejših in individualno prilagodljive kombinacije storitev. Nove storitve vključujejo projekt večurnega dnevnega spremstva, ki so ga uvedli novembra 2018. Tako nudijo podporo svojcem, ki svoje starejše družinske člane negujejo doma, in jim tako omogočajo lažjo združljivost nege in zaposlitve. Ta ukrep pa razbremeni tudi izvajalce celodnevne nege. Druga novost so daljši delovni časi dnevnih centrov, tudi med vikendi in prazniki, za tiste upokojence, ki še živijo sami ali zanje skrbijo svojci.

image
Profimedia

Sklad za socialni Dunaj financira ter organizira nego in oskrbo za okoli 60.000 ljudi. S 36.000 naročniki je mobilna oskrba daleč največji segment njihovega delovanja. V primerjavi s Slovenijo, kjer je konec leta 2017 v skupaj 97 splošnih in kombiniranih zavodih za starejše živelo 17.556 oseb starejših od 65, na Dunaju trenutno 22.200 ljudi živi v eni izmed 91 stacionarnih ustanov. 17 dunajskih dnevnih centrov pa obiskuje 2.200 oseb. V letu 2017 je sklad za nego in oskrbo namenil več kot milijardo evrov. Od tega sta bili približno dve tretjini kriti iz javnih sredstev ter ena tretjina iz pokojnin in prejemkov za nego uporabnikov.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku