Murska Sobota: Spominski dan UŠF

Filip Matko Ficko, 19.2.2019
Filip Matko Ficko

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež na Petanjcih v Občini Tišina, je pripravila in izvedla Spominski dan ustanove v spomin na ustanovnega in častnega člana, akademika dr. Antona Vratušo - Vrana.

V viteškem salonu murskosoboškega gradu je 18. februarja kot častna gostja spominske slovesnosti predavala prof. dr. Cvetka Hedžet Toth na temo "Solidarnost kot pravičnost".

image
Filip Matko Ficko Nastop osnovnošolcev Osnovne šole Grad na Goričkem.
 

V začetku slovesnosti je bil ob 17. uri prikazan odlomek iz TV-filma "Po veliki cesti …". V njem o svoji mladosti pripoveduje akademik dr. Anton Vratuša Vran. Za tem so iz njegove domače občine, od Grada na Goričkem, kulturni program pod vodstvom svojih mentorjev izvedli učenci Osnovne šole Grad. Gostjo večera, prof. dr. Cvetko Hedžet Toth je številnemu občinstvu, zbranem v viteškem salonu, predstavil podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar.

image
Filip Matko Ficko Prof. dr. Cvetka Hedžet Toth in Marjan Šiftar.
 

Je ena izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj ter redna profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje s Hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje ter sodeluje v različnih mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku.

image
Filip Matko Ficko Številno občinstvo v viteški dvorani murskosoboškega gradu.
 
image
Filip Matko Ficko Posnetek iz odlomka TV-filma ”Po veliki cesti …”
 

V svojem tokratnem predavanju je prof. dr. Cvetka Hedžet Toth spomnila na študentske pomladi 1968 – 1972 in svojo aktivno sodelovanje v njem ter na že tedanje tesno sodelovanje z akademikom dr. Antonom Vratušo – Vranom, kot vsa leta pozneje. Ni pa seveda pozabila na vsa trenutna dogajanja v Evropi in svetu ter pri nas doma, kjer se izjemno čuti pomanjkanje estetskega čuta ter vsesplošnega spoštovanja med ljudmi, kot tudi občutljivosti za solidarnost in pravičnost. Sicer pa več o tem lahko redno prebiramo v njenih prispevkih v reviji "Svobodna beseda".

image
Filip Matko Ficko Prof. dr. Cvetka Hedžet Toth redno dopisuje v Svobodno besedo.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku