Mučenje v napadu, a zmaga je tu

Bojan Bauman Göteborg (od našega poročevalca), 10.1.2020
Tt News Agency

Slovenija je z zmago proti Poljski začela evropsko rokometno prvenstvo, a naši z igro niso navdušili.

S takšno obrambo še precej močnejša ekipa, kot je Poljska, proti Sloveniji ne bo imela možnosti za zmago. Nocojšnji nasprotniki Slovencev v uvodni tekmi evropskega prvenstva, ki ga v prvem delu igrajo v Göteborgu, so brez idej v napadu ostali že v uvodnih minutah. Vodstvo 4:1 bi lahko bilo še višje, če Slovenci v napadu ne bi grešili. "Nedvomno smo dobro začeli v obrambi. A v napadu ni bilo niti približno tako dobro," je tekmo podoživel Blaž Blagotinšek, steber v obrambi in s petimi zadetki tokrat tudi med najbolj učinkovitimi. Kaj več kot znižanje na gol zaostanka Poljakom v uvodu tekme ni uspelo, Slovenci so v nadaljevanju vse bolj narekovali ritem igre. "Ja, nadzorovali smo tekmo, a smo hkrati nenehno igrali z dvignjeno ročno zavoro. Tega se moramo znebiti," je potek tekme komentiral selektor Ljubomir Vranješ, ki sicer ni pričakoval zmage z desetimi goli razlike ali več, s petimi bi že bil zadovoljen. Pa so bili trije.

Po eni od atraktivnih potez, ki se je končala z golom Darka Cingesarja, je Slovenec obležal s poškodovanim komolcem. V nadaljevanju ga ni bilo več niti na klopi, po tekmi so ga odpeljali na pregled z magnetno resonanco. Zapestje je sicer lahko stisnil, a ga je pri tem bolelo. Darko je zelo pomemben člen predvsem v slovenski obrambni vrsti, zato bi bila njegova resnejša poškodba že na uvodni tekmi turnirja huda izguba.

"Nismo bili najboljši. A led je prebit in v nedeljo nas proti Švedom čaka prvi finale na tem turnirju"

Napakam se Slovenci niso izognili niti v nadaljevanju, kar je Poljake ohranjalo v igri. V nadaljevanju je Vranješ odpočil začetno postavo (Blagotinšek, Dolenec, Mačkovšek, Bombač); Zarabec, Žabič, Henigman in Cehte pa so ohranili visok ritem. To ni bila predstava, kot so si jo Slovenci želeli. Za to je bilo preveč napak v napadu, premalo pozornosti predvsem pri odbitih žogah, ki so po pravilu letele v roke Poljakom. Ni naključje, da so za najboljšega posameznika po tekmi razglasili slovenskega vratarja Klemna Ferlina - brez njegovih trinajstih uspešnih posredovanj bi bili še v precej večjih težavah.

​Razlika v kvaliteti je bila jamstvo za mirno nadaljevanje. Slovenski rokometaši so dovolj izkušeni, da na uvodni tekmi ne bi smeli postati žrtve nervoze. A ni bilo daleč od tega. "Ne vem, kaj se je dogajalo; take tekme nismo pričakovali. Nismo bili na nivoju, tam, kjer si želimo. A led je prebit in v nedeljo nas proti Švedski čaka prva finalna tekma na tem turnirju. Upajmo, da bomo takrat pravi," je razmere komentiral Dean Bombač.

Naši so bili v današnjem dvoboju favoriti za zmago. Do 40. minute so si priigrali pet golov prednosti (18:13) in slediti bi moral le še miren zaključek. Slovenci so poskusili s hitrejšo postavo, z dvema organizatorjema igre Bombačem in Zarabcem. Znova je prednost narasla na pet golov, a so se po novi seriji napak Poljaki približali na tri gole (21:18), takšna razlika je bila tudi na koncu tekme.

Slovenci nastopajo brez kapetana Vida Kavtičnika in desnokrilnega napadalca Maria Šoštariča, ki sta sicer pripotovala v Göteborg, a ju selektor Ljubomir Vranješ ni prijavil za prvi del tekmovanja. Kapetanski trak na igrišču je prevzel Jure Dolenec. Slovenci bodo na igrišču znova v nedeljo ob 18.15, ko bodo pred polnimi tribunami nasprotniki domačini Švedi. 

Slovenija - Poljska 26:23 (13:11)
Göteborg, arena Scandinavium, gledalcev 7276, sodnika Vaclav Horaček in Jiri Novotny, oba Češka.
SLOVENIJA: Ferlin 13 (2) obramb, Kastelic; Blagotinšek 5, Henigman, Marguč, Janc 4, Dolenec 3 (1), Cingesar 2, Cehte, Kodrin 2, Zarabec 2 (1), Horžen, Žabič 2, Ovniček, Bombač 1, Mačkovšek 5.
POLJSKA: Kornecki 3 obrambe, Morawski 5 obramb; Krajewski 4, Sicko 2, Majdzinski 1, Langowski, Pilitkovski 3, Syprzak, Moryto 9 (3), Jarosiewicz 1, Kondratiuk 1, Gebala, Przybylski 1, Bondzior, Dawydzik 2, Chrapkowski, Morawski.
Izključitve: Slovenija 10 minut, Poljska 10 minut, sedemmetrovke: Slovenija 2 (3), Poljska 3 (5).

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku