Modne smernice pri balkonskih zasaditvah

Marija Hrovat, inž.agr., Profesionalna vrtnarska družba, 18.3.2019
Marija Hrovat

Letošnja sezona bo v znamenju nežnih, pastelnih tonov. Vodilna barva za leto 2019 po lestvici Pantone je Úliving coral«. Ni pa nujno, da se naše zasaditve odenejo v koralne barve, čeprav zna biti to zelo hvaležna in primerna barva za večino kombinacij. Na vrtnarijah Profesionalne vrtnarske družbe pa bodo v ospredju rumene barve novih begonij, rožnati toni milijon zvončkov, barviti pegasti hipoesti, zanimivi papirjevci, zelena pijavčnica, ameriški slamniki, rudbekije, dišeče nemesije, nova trava oziroma kosmuljka ‘Starlight‘ in še veliko zanimivih rastlin, ki bodo poskrbele za cvetoče poletje.

V sodelovanju z revijo Rože in vrt vam predstavljam le nekaj vrtnarskih idej za letošnje cvetlične kreacije. Še veliko več jih boste našli v novem katalogu Cvetje za poletje 2019, ki vas čaka na vseh vrtnarijah Profesionalne vrtnarske družbe od 12. marca dalje. Na 88 straneh vas čakajo zanimivosti s področja balkonskega cvetja, dišavnic, zelišč, urejanja vrta, uporabni cvetlično-vrtnarski nasveti, zanimive in manj poznane rastline ter kulinarika izpod rok kuharskega mojstra Boruta Jovana ter naše Ane Čeperlin, ki pri svojih mladih letih ustvarja prave specialitete.

image
Chris Brown Photography

Papirjevec in kopriva v ozadju dajeta zasaditvi višino, nizko rastoča gavra zapolnjuje prostor pod njima, medtem ko se polnjeni milijon zvončki razraščajo v rožnati venec okoli posode. Papirjevec ali ciperus je treba rositi po cvetnih koških, ker konice rade porjavijo.

image
Marija Hrovat

Žlahtnitelji nam vsako leto ponudijo kakšno novo sorto. Med bolivijskimi begonijami bo v ospredju rumeno cvetoča begonija SUMMERWINGS 'Double Cream', ki nas ne bo navduševala samo s cvetjem, tudi temnejše obarvani listi bodo nekaj posebnega. Kombinacija s pegastim hipoestom, mulenbekijo ter papirjevcem zna navdušiti tudi tiste, ki se oklepajo tradicije.

image
Marija Hrovat

Med strukturnimi rastlinami bo zagotovo izstopala zelena pijavčnica z rdečkastimi žilami in stebelci, ki so še bolj izrazita pri mladih listih. Preko poletja se pojavijo rumeni zvezdasti cvetovi z rdečkasto sredino. Primerna je za sajenje na sončnih in senčnih legah. Rast je povešava ter precej bujna. Je prezimno trdna in letošnja "must have" rastlina, ki bo kraljevala kot vmesna zasaditev.

Suhe rože imajo rade sonce in bodo dobro uspevale v družbi visečega ognjiča, sanvitalije in temnolistne pijavčnice. Primerna je tudi barvna izbira višjega korita. Med suhimi rožami, poleg dobro poznane rumene 'Totally Yellow', letos v ospredje stopa oranžna barva sorte 'Bronze'.

image
Marija Hrovat

Dišeče nemesije FAIRY KISSES v pastelnih barvah so pri nas manj poznane, pa vendar so izredno trpežne. Lepe so kot posamezne rastline ali pa jih zasajamo v družbo rumenolistnih ali temnolistnih pijavčnic, trav, drobnocvetnega mlečka, senecij … Priporočamo za sezono 2019.

image
Marija Hrovat

Kot smo že omenili, se veliko dogaja na področju begonij in še ena v bogati zbirki je begonija 'Tropical Sunset'. Nežna kot je, nas bo navduševala z atraktivno barvo cvetov, ki se preliva od rumeno-oranžne do marelične. Cvetovi so enostavni do pol polnjeni, barva pa velja za trend 2019. Rast je krajša, prevešajoča. Najlepše uspeva na senčnih do polsenčnih okenskih policah. V koritu begonijama družbo delajo: drobnolistna mulenbekija, sladki krompir 'Dijon', beli bidens' Bee White' ter v ozadju papirjevec in čokoladna kozmeja.

image
Marija Hrovat

Rožnati pegasti hipoest in milijon zvonček 'Pink Starburst' sta prav tako dve noviteti na "balkonskem" področju. Prvi se kar precej razraste in ima rad tople lege, zato ne hitimo s prenašanjem na prosto pred ledenimi možmi. Drugi pa spada med posebnosti pri milijon zvončkih. Zanimivi so rožnati cvetovi z belo obrobo in zvezdasto rumeno sredino. Pazimo, da ne zalivamo preveč. Priporočamo sajenje v prostorne posode.

image
Marija Horvat

Sunpatiens vodenke so nepogrešljive na gredah, v koritih in posodah, ki so izpostavljene celodnevnemu soncu. Letošnja barva je svetlo vijolična, ki jo zastopa sorta 'Orchid Blush'. Zraven se poda nova skevola temno roza barve, drobna mulenbekija, drobnocvetni mleček in kosmuljka sorte 'Starlight', ki bo letos stopila ob bok rdečelistni perjanki.

Članek je bil objavljen v aprilski številki revije ROŽE IN VRT.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku