(MNENJE) Delali bomo več in dlje, plače bodo vse nižje, penzije pa itak tudi

Aljoša Stojič, 31.7.2020
Profimedia

Slovesno je bilo ob deseti obletnici pridružitve Slovenije Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Ob pohvalnem "napredku in doprinosu Slovenije" nas je OECD vljudno opozoril, da je tega napredka in doprinosa v bistvu že konec. In nam napovedal bolj temne (gospodarske) dni - črne torej. OECD nas opozarja, da "se mora pokojninski sistem pripraviti na staranje prebivalstva", in predlaga "poznejše upokojevanje in bolj razvit drugi pokojninski steber".

Slovenke in Slovenci se menda prehitro upokojujemo, ženske okoli šestdesetke, moški pri 62. Tiste, ki so se "prehitro" upokojili, naj rešujemo junaki, ki smo (še) srečni, da smo zaposleni. Zvišati starost za upokojitev na 67 let? Poznejše upokojevanje da bo zmanjšalo primanjkljaj v javnem pokojninskem sistemu?! A so gospodje, ki delajo take načrte, sploh kdaj zares delali? Mislim tako, da so vmes malo zašvicali, bog ne daj izgoreli in od ožemanja končali na bolniški ali v obupu. Ampak štejemo samo še žrtve covida-19 ... Združeni proletarci vseh dežel, nimate pojma, še imate rezerve, še niste dovolj izčrpani, da bi se lahko izmuznili škornju kapitala. Da milijarde niso v zraku, ampak v njihovih trezorjih (od koga le?), nam je povedal vrh EU, ki je za blaženje posledic nove pandemije iz rokava stresel 390 milijard nepovratnih sredstev.

Menda se prehitro upokojujemo

Kaj pa mi, Slovenci, kao neki enakopravni državljani EU? V službah delavce privijajo in porivajo v "predčasno upokojevanje", ne da bi njihov odhod nadomeščali z mladimi, ki so nesrečni, ker nimajo službe. Krčenje stroškov v firmah pomeni manj delavcev z večjim obsegom dela (po možnosti z nižjo plačo, zaradi krize) ter kratenje osnovnih delavskih pravic (manj dopusta, veste, je kriza) in osnovnih človekovih pravic (Pa idi na vece za tekočim trakom, če lahko!). Politika pa se še kar čudi, da ljudje, ki ne zmorejo več vzdržati bremen (pritiska) delodajalcev in totalitarnega režima, masovno bežijo v penzijo (najbolj obupani pa storijo samomor, česar si nočemo priznati). Ampak v kratkem vam bo, zabušantom, odklenkalo! To ni več socializem (komunizem), do penzije boste vozili dve leti dlje!

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku