Mladen Rudonja: Za nakupe imam toliko denarja, da bo Olimpija konkurenčna za prvo mesto

Jože Okorn, Dnevnik, 30.7.2020
Jaka Gasar/Dnevnik

Na prvem treningu je bilo le 19 nogometašev. Vsi, ki so jim potekle pogodbe, so že zapustili Ljubljano.

Kaotično. Tako je bilo na prvem treningu nogometašev Olimpije pred novo sezono, ki ima od poletja novo vadbeno središče v Stožicah, kjer so ob stadionu zgradili igrišči z naravno in umetno travo. Varčevali so s prostorom, saj je tisto z umetno celo premajhno za tekme, pa tudi slačilnic ni ob objektu. Za dostop je potrebno veliko iznajdljivosti in taborniških veščin, saj so bila vrata pred makadamsko in strmo potjo do igrišča zaklenjena. Tiskovni predstavnik kluba Petar Damjanić je opravil kar nekaj telefonskih klicev in na koncu je prišel problem reševat tudi vodja športne infrastrukture pri Zavodu za šport Ljubljana Andrej Kastelic. Ko so rešili eno težavo, se je v peklenski vročini na žgočem soncu začelo čakanje na prihod športnega direktorja Mladena Rudonja in trenerja Dina Skenderja, ki sta na medijski termin zamujala več kot pol ure.

Zasedba bo povsem drugačna

Medtem ko so drugi klubi že v veliki meri oblikovali kadrovske zasedbe za novo sezono, pri Olimpiji ni še nič znanega. Ker je klub izvedel veliko čistko, je bilo na prvem treningu zgolj 14 igralcev, trije vratarji in dva neznanca na preizkušnji. Vukušić, Samardžić in Cekici, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice izgubljen za nekaj tednov, so dobili podaljšan dopust do ponedeljka. Z nobenim izmed igralcev, ki so jim potekle pogodbe, niso podaljšali sodelovanja, zato so Ljubljano že zapustili nosilci igre Bagnack, Savić, Menalo, Tomić (po dekretu nadrejenega ga je moral trener na zadnji tekmi s Celjem posesti na klop, kar je sprožilo revolt v ekipi že pred tekmo sezone), Jurčević, Bezjak ter Knežević, Burin, Črnic, Duvnjak, Jakupović, Kregar, rezervni vratar Orbanić, ki se seli v mestnega tekmeca Bravo. S tem seznam odhodov še ni dokončen, saj bodo z mnogimi predčasno prekinili pogodbe, kar pomeni, da bo zasedba povsem spremenjena.

Za vsaj 800.000 evrov je Olimpija prikrajšana, ker se ni uvrstila v kvalifiakcije za ligo prvakov

Olimpija je s tem, ko je ostala brez naslova prvaka utrpela tudi veliko finančno škodo, saj je ostala prikrajšana prihodek vsaj 800.000 evrov, ker so nastopi v kvalifikacijah za ligo prvakov nagrajevani precej bolje kot za ligo Evropa. Mladen Rudonja je prvič, odkar je maja prevzel funkcijo športnega direktorja, stopil pred medije, a v njegovih odgovorih ni bilo veliko konkretnosti. Najprej je čestital Celju za naslov prvaka. "V ključnih trenutkih nismo bili pravi. Tretje mesto je neuspeh. Edina pozitivna stvar je, da lahko naredimo reorganizacijo. Temeljito bomo spremenili ekipo," je napovedal. Odločil se je, da trener ostaja Dino Skender, čeprav je njegovo moštvo po prihodu s prvega zdrsnilo na tretje mesto v prvi ligi.

Stavijo na mladi val

image
Robert Balen Mladen Rudonja
"Glede na to, kaj se je dogajalo vse leto, bi trener, ki je prišel, težko dosegel kaj več. Ima podporo in upam, da se bomo borili za prvo mesto," je dodal Rudonja. Z izgovorom, da ga zanima prihodnost, ni hotel govoriti, kaj je bilo narobe z ekipo, ko jo je vodil Hadžić. "Osredotočeni smo na novo prvenstvo. Moramo sestaviti uravnoteženo ekipo, ki bo konkurenčna za izpolnjevanje ciljev. Smo na pravi poti. Želimo si, da bomo igrali agresivno in čvrsto, torej v slogu, ki je vreden Olimpije," je pripovedoval Rudonja. O novih igralcih še ni hotel govoriti, četudi bi imena iz njega vlekli s kleščami. Več naj bi bilo znanega do ponedeljka.
image
Jaka Gasar/Dnevnik

Na pripombo, da zamujajo s sestavo ekipe, je mirno odvrnil, da je to že običaj v klubu. Olimpija je poslala ponudbo reprezentantu Domnu Črnigoju, ki se je razšel z Luganom, a na njegov odgovor potrpežljivo čaka, ker Primorec želi kariero nadaljevati v tujini. Obstaja možnost prihoda še enega Koprčana, bočnega branilca Mateja Palčiča, ki je prost igralec. Veliko je govoric o morebitnih okrepitvah, ki jih bodo potrebovali glede na to, da so od udarne enajsterice ostali le Vidmar, Samardžić, Cekici in Vukušić, ki pa tudi razmišljajo o odhodu ob pravi ponudbi, medtem ko sta Boakye in Valenčič poškodovana. Veliko bodo stavili na mladi val Ostrc, Elšnik, Pavlovič, Sešlar ..., katerim bodo ponudili nove pogodbe. "Za nakupe imam toliko denarja, da bo Olimpija konkurenčna za prvo mesto v slovenski ligi," je končal Rudonja, ki je v stikih s številnimi igralci. Kot vse kaže bo Olimpija okrepitve iskala zlasti na Hrvaškem z nakupi in izposojo pri zagrebškem Dinamu, ki ima višek igralcev.

Odšlo jih je za celo kolonijo
Ljubljano so že zapustili nosilci igre Bagnack, Savić, Menalo, Tomić (po dekretu nadrejenega ga je moral trener na zadnji tekmi s Celjem posesti na klop, kar je sprožilo revolt v ekipi že pred tekmo sezone), Jurčević, Bezjak ter Knežević, Burin, Črnic, Duvnjak, Jakupović, Kregar, rezervni vratar Orbanić pa se seli v mestnega tekmeca Bravo.

V novi sezoni bo tudi strokovni štab povsem sestavljen po željah Dina Skenderja. V njem bodo izključno njegovi rojaki s Hrvaške. Zadnji, ki se je poslovil, je bil trener vratarjev Dino Šeremet, zamenjal ga bo trener zagrebškega Dinama, a ime še skrivajo. Skender si želi mlado, močno in ambiciozno ekipo, ki bo igrala kombinatorno, agresivno in s presingom ter osvaja prostor. Olimpija bo do začetka tekmovanja odigrala le eno pripravljalno tekmo, tekmec še ni znan.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku