Mitja Lotrič: Žoga mi manjka, nimam je doma, punca ne pusti, da bi kaj razbijal

Marko Kovačevič, 24.3.2020
Igor Napast

Kapetan nogometašev Celja, ki je bil na začetku pomladi v izjemni formi, verjame, da so sanje še dovoljene

Nov dan v samoizolaciji, stara rutina. Tudi za nogometaše dnevi, ki jih je iz tirnic vrgla pandemija novega koronavirusa, postajajo podobni. "Vsi jih preživljamo na enak način. Čim bolj se poskušamo držati, kar nam pravijo, ne hodimo kaj dosti ven, individualne treninge pa opravimo na način, da čim manj ogrožamo sebe in ostale," nam je dejal kapetan nogometašev Celja Mitja Lotrič.

Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa mu niso prinesli le ždenja med štirimi stenami, hitri Prekmurec dopoldneve izkorišča za vzdrževanje kondicije. "Trener nam je pokazal vse mogoče vaje, ki jih lahko počneš brez fitnesa. Skoraj vse lahko narediš doma, si pomagaš z elastikami ali podobnimi vsakdanjimi pripomočki. Druga stvar je pa tek. Grem v naravo, odtečem, kar so mi pripisali, pa še kaj po svoje naredim," opisuje 25-letnik, ki ostaja v stikih s soigralci iz knežjega mesta in trenerjem Dušanom Kosičem. Telovadba v teh časih terja iznajdljivost. "Nekomu, ki živi v hiši in ima na dvorišču dosti prostora, je zagotovo lažje kot nekomu v bloku. Vsak se mora znajti po svoje, se pripraviti čim bolje. Verjamem, da se bo prvenstvo odigralo do konca," je prepričan Lotrič.

image
Igor Napast Prekmurec (desno) je z evrogolom poglobil krizo Maribora. 

Stanovanje je celo, punca ne dovoli razbijanja

Pripravlja se brez žoge. "Na spletu vidim, da se nogometaši kar znajdejo, jaz pa nisem bil v stiku z žogo. Priznam, manjka mi, a če sem bil decembra cel mesec brez nje, bom tudi zdaj zdržal. Vidim, da krožijo izzivi žongliranja z WC-papirjem. Verjetno je pri kom drugem že kaj razbito, pri nas doma je še vse celo. Žoge nimam, punca ne pusti, da bi kaj razbijal," se je nasmejal v telefonskem pogovoru.

4
gole od dvanajstih v sezoni je dal Prekmurec (tretji strelec in vodilni asistent prve lige) spomladi

Izziv s toaletnim papirjem je nov, sicer pa se nogometaši pripravljajo na podoben način kot pred zimskimi pripravami. "To je najtežje. Meni se je, verjetno kot vsakemu, precej lažje spraviti na trening z ekipo. Komaj čakam, da to mine in se vrnemo na igrišča. Upam, da nam ne bo nikoli več treba prekinjati prvenstva zaradi takšne situacije. Za nogometaše in druge športnike ni hujšega kot biti doma in čakati na treninge," priznava napadalec, ki je v tej sezoni v odlični formi. Celje na petih spomladanskih tekmah ni doživelo poraza, ujelo je tri zmage in splezalo na drugo mesto na lestvici. "Vse je šlo kot po maslu, bili smo v odlični formi. Dobro delo na začetku pomladi je lahko velika spodbuda za nas. Verjamem, da je vsak igralec dovolj odgovoren, da bo delal doma, se vrnil v morda še boljšem stanju," je prepričan kapetan grofov.

V najboljšem primeru na igrišče maja
Tekmovanja bodo prekinjena do preklica, je na seji odbora za nujne zadeve sprejela Nogometna zveza Slovenije (NZS). Po najbolj optimističnem scenariju naj bi se prva liga na igrišča vrnila v začetku maja. "Ker je nemogoče napovedati konec epidemije, je najpomembnejša skrb NZS in klubov zdravje nogometašev. S podaljšanjem prekinitve bodo klubi lažje planirali aktivnosti. Zdaj je najpomembnejše, da ostanemo doma in naredimo, kar lahko, da skupaj premagamo epidemijo," je povedal predsednik NZS Radenko Mijatović.
Sezona lahko traja do konca junija, strokovne službe NZS pa pripravljajo rezervne scenarije. "V nobenem primeru ne gre pričakovati, da se bodo tekmovanja nadaljevala pred 2. oziroma 9. majem," so zapisali v sporočilu za javnost.

Premor je spet prišel prehitro

Med pripravami v Turčiji je nekdanji član Mure, Kopra, Rudarja in ciprskega Pafosa opazil, da bo ekipa dobro pripravljena za pomlad. "Že celo sezono igramo zanimiv, lep, napadalen nogomet, preskok pa se je zgodil z dvema zaporednima zmagama na koncu jeseni. Morda je tudi takrat premor prišel prehitro," razmišlja. "Če smo preživeli zimo, verjamem, da bomo tudi to obdobje. Delujemo kot ekipa, kar je naša največja prednost. Dolgo smo skupaj, trener je z nami že tri leta, novinci so hitro začeli verjeti v te principe, jih spoštovati ... Nekje se mora poznati. Na zadnjih tekmah nas nihče ni nadigral, v večini primerov smo mi druge, dosegli smo veliko golov, jih malo prejeli."

image
Igor Napast

Če bi izbirali najboljšega igralca prvih spomladanskih tekem, bi bilo njegovo ime zagotovo pri vrhu seznama. Štiri gole od dvanajstih v sezoni je dosegel v novem letu, hkrati pa igralce v ogenj pošiljal z natančnimi podajami. "Vesel sem, da sem dobil odgovornost, postal kapetan Celja. Ker je ekipa mlada, želi vsak napredovati, dobro se dela na treningih. Meni so pomagale izkušnje in predvsem mirna glava. Nisem si risal nekih slik, odločil sem se, da razmišljam le o naslednji tekmi, ne pa o tem, kaj se bo zgodilo poleti, v prestopnem roku. Nisem si delal utvar, da moram nekam iti, v Celju se počutim super, druge stvari pa bodo prišle, verjamem, ob pravem času," pravi najboljši podajalec lige.

Nič slabega v Mariboru

Z evrogolom je pokopal Maribor, grofi so z zmago z 2:0 razgalili krizo vijoličastih. Lotrič se je po veliki zmagi z dvignjeno glavo odpravil ... v Maribor! Z dekletom in otrokom že nekaj časa živi v stanovanju na Taboru. "Naredili smo super rezultat. Maribor je sicer imel večjo posest, a smo naredili, kar najboljše znamo, udarili iz protinapadov, pokazali tudi kvaliteto in kompaktnost v obrambi. V mestu pa nisem občutil nič posebnega, vsake toliko se kak prijatelj ali znanec kaj poheca, ni pa bilo nič slabega," se je spomnil podviga z začetka meseca. Številni športniki so priznali, da jim je očetovstvo pomagalo pri karieri. Kako pa je vplivalo nanj? "Miren sem bil že pred tem, je pa z otrokom prišla dodatna odgovornost. Sicer ne mešam nogometa in družine, doma dajem prednost otroku in punci, na igrišču pa je glava samo na terenu."

image
Igor Napast

Čeprav živi na enem koncu Štajerske, igra pa na drugem, s ponosom pove, da prihaja iz Prekmurja. "Sem in vedno bom Prekmurec. Prihajam iz Murske Sobote, rodil sem se pa v Ljubljani, tri leta smo živeli tudi na Gorenjskem," opisuje Lotrič. Zaradi tega ne bo nič manj zagrizeno pomagal štajerski ekipi. Lahko Celje letos ujame prvi naslov državnega prvaka? "Sanje so dovoljene. Ko se ponudi priložnost, jo vsak normalen človek zagrabi. Ni pa tega pritiska. Naš cilj je Evropa, verjamem, da so pred nami lepi časi," je zaključil naš sogovornik.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku