Miti in resnice o kavi: Ne pretiravajte s turško in ekspresno

Bas Kast, 3.5.2019
Profimedia

Kako kava, zlasti filtrirana, izzove številne zdravilne učinke, ni povsem jasno in uganka najverjetneje tudi ne bo hitro razrešena.

Kakšna ironija! Mleko, ki je bilo vedno tako hvaljeno in vedno znova priporočano, v resnici ni posebej priporočljiva pijača za odrasle. Kavo pa marsikdo med nami še vedno pojmuje kot strup (predvsem za srce), čeprav tveganje za smrt v resnici znižuje. Vrhunec ironije je morda to, da to počne tako, da nas varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. Ja, prav ste prebrali: tri, štiri, pet skodelic kave na dan je dobro tako za vaše srce kot tudi za vaše preostalo telo, zlasti za jetra. Poleg tega kava sovpada z zmanjšanjem tveganja za različne oblike raka, ne le raka na jetrih, temveč tudi na dojkah in prostati. Uživanje kave poleg tega zmanjšuje tveganje za diabetes in parkinsonovo bolezen za okoli 30 odstotkov.

Kako kava natanko izzove te zdravilne učinke, ni povsem jasno, in uganka najverjetneje tudi ne bo tako hitro razrešena. Razlog tiči v tem, da je sveže pražena kava sestavljena iz dobesedno stotin snovi. Presenetljivo je to, da zdravilni učinek ni povezan (samo) s kofeinom, saj so se pri kavi brez kofeina pokazali primerljivi rezultati.

image
Epa Brez kave ne gre.

Vsaka kava ni dobra za srce

Nekatera nova spoznanja so nadvse zanimiva: kava - s kofeinom ali brez - zavira "delovodjo" mTOR in aktivira samoočiščevalni program naših celic, kar povzroči njihovo pravo pomladitev. Poleg tega zmerno pitje kave očitno obvladuje v starosti pogostejše in škodljive vnetne procese telesa. Tako bi lahko kava na več načinov delovala pomlajevalno na naše telo. Če ugodno vpliva na proces staranja, seveda ne bi bilo nič čudnega, če bi nas varovala pred različnimi starostnimi boleznimi.

Kava z mlekom boljša kot mleko s kavo

Pomembna omejitev: navedeni pozitivni učinki veljajo v prvi vrsti za filter kavo. Tudi to je povezano z bioaktivnimi snovmi v kavi; med te sodita oljnati, maščobi podobni snovi kafestol in kahveol. Kafestol in kahveol zvišujeta tako "slabi" holesterol LDL kot tudi krvne maščobe v obliki trigliceridov - oboji pa so dejavniki tveganja za srčni infarkt. Zato ni vsaka kava dobra za srce. Te maščobne molekule se pretežno ujamejo v fin papirnat filter, zato vsebuje filter kava le še malo kafestola in kahveola.

Drugače je pri turško-arabski "moki", pri kateri kavno usedlino večkrat prevremo in nato deloma tudi zaužijemo - tu je vsebnost kafestola in kahveola visoka. V nekoliko manjši meri velja to tudi za kavo iz kafetjere (imenovane tudi french press), pri kateri kavno usedlino z jeklenim sitom potisnemo navzdol. Celo mala ekspresna kava vsebuje še vedno razmeroma veliko kafestola in kahveola. V tem primeru obstajajo celo konkretni podatki neke italijanske študije, ki je pokazala, da več kot dve skodelici ekspresne kave na dan (v nasprotju s filter kavo) lahko poviša tveganje za bolezni srca in ožilja, kot je na primer srčni infarkt.

Skratka dve do pet skodelic filter kave je priporočljiva količina. Več skodelic kave na dan znižuje tveganje za smrt za do 15 odstotkov - učinek ni zelo velik, a kljub temu (skodelica vsebuje običajno 0,2 do 0,25 litra kave). Podatki temeljijo na veliki mednarodni študiji, ki je zajela podatke slabega milijona ljudi.

Za vse ljubitelje ekspresne kave pa velja: ena do največ dve skodelici sta v redu. Redno uživanje prevrete kave skupaj s kavno usedlino pa odsvetujem.

Nosečnice bi se morale vzdržati ne samo pri kavi, temveč pri vseh pijačah, ki vsebujejo kofein, saj ta zlahka prodre skozi posteljico in s tem v telo nerojenega otroka, posledica pa je med drugim lahko nizka porodna teža (morda, ampak to je zgolj špekulacija - zato, ker tudi v tem primeru zavira mTOR in s tem odločilne procese rasti). Zlato pravilo za nosečnice se tako glasi: največ majhno skodelico kave na dan.

Kaj pa je s čajem?

Ali ni čaj veliko bolj zdrav od kave? To je pogosta trditev, konkretne ugotovitve pa so presenetljivo skromne. Sam od začetka raziskovanja kljub temu vsak dan popijem dve, tri skodelice zelenega čaja, ki sem se ga resnično naučil ceniti. Na splošno čaj ocenjujem podobno kot kavo, pri čemer bi bil zeleni čaj lahko nekaj posebnega, čeprav na zadnji dokaz za to še čakamo. Če povzamemo, bi lahko rekli: dve, tri skodelice čaja na dan znižujejo tveganje za smrt za približno 10 (črni čaj) do 20 (zeleni čaj) odstotkov. Nosečnice morajo biti tudi tu previdne, čeprav nekako le pol toliko kot pri kavi.

image
Epa Najboljši japonski zeleni čaj pridelujejo v Kjotu in Fukuoki.

Kakšna je razlika med črnim in zelenim čajem? Razlika presenetljivo nima nič opraviti z vrsto rastline, saj je ta identična, temveč z obdelavo listov po žetvi. Pri zelenem čaju so listi posušeni na hitro. Ti "čisti" zeleni listi vsebujejo posebej veliko bioaktivnih snovi v obliki polifenolov. To so snovi, s katerimi se rastline med drugim ščitijo pred UV-sevanjem ali branijo pred sovražniki - v pravem odmerku so te rastlinske zaščitne snovi za nas pogosto zelo zdrave.

Črni čaj je izdelan iz popolnoma enakih listov kot zeleni. Ampak tu se jim v vrteči cevi, nekakšnem sušilniku za čajne liste, ki liste pošteno premeša, deloma pridružijo še vlažni listi. Ker to poteka v stiku s kisikom, se z listi zgodi nekaj, kar pri železu označujemo kot rjavenje (oksidacija). Med procesom oksidacije postanejo čajni listi temnejši in vsebnost polifenolov se zniža. Iz na začetku zelenih listov nastane črni čaj.

Zeleni čaj naj bi bil zaradi visoke koncentracije polifenolov (še) nekoliko bolj zdrav kot črni. Najpomembnejši polifenol v zelenem čaju se imenuje epigalokatehin galat, kratko EGCG (EGCG je tudi v črnem čaju, a v veliko manjši količini).

E-G-C-G! Oči marsikaterega navdušenega laboratorijskega raziskovalca se zasvetijo, ko izgovori to preprosto sosledje črk, in to upravičeno: v petrijevki lahko z EGCG ustvarijo prečudovite umetnine. Z EGCG je denimo mogoče zaustaviti rast različnih rakastih celic (celice raka na mehurju, želodcu, črevesju, jetrih, pljučih, koži, prostati, če navedemo samo nekatere). Podobno spektakularni rezultati se kažejo v poskusih na živalih. EGCG sicer zavira tudi rastne dejavnike, kot sta IGF-1 in mTOR, in poleg tega na ugoden način razvija množico biokemičnih procesov. A kot rečeno, v laboratoriju. V petrijevki.

Takoj ko zapustimo laboratorij in se podamo v kliniko, pride do streznitve. EGCG se namreč doslej žal ni posebej izkazal v boju proti raku ali drugim boleznim. Obstaja le nekaj redkih izjem. V neki majhni študiji na primer so 60 moških razdelili v dve skupini. Vsi moški so imeli povišano tveganje za raka na prostati, kar so ugotovili na vzorcu tkiva (na ta način je mogoče pod mikroskopom opazovati spremembe celic prostate, ki bi se lahko v nekaterih primerih razvile v raka). Ker je težko pripraviti placebo čaj, so vsi moški namesto tega dobivali tri tablete na dan. Pri enih so tablete vsebovale izvleček zelenega čaja z obiljem EGCG (količina: šest skodelic zelenega čaja), pri drugih tablete niso vsebovale učinkovine. Leto dni po terapiji so moškim ponovno odvzeli vzorce tkiva. Bojazni so se potrdile - pri 9 od 30 moških v placebo kontrolni skupini se je razvil rak. Moški, ki so dobivali izvleček zelenega čaja, pa razen ene same izjeme niso dobili raka!

To zveni zelo obetavno, slaba novica pa je, da jim rezultata doslej ni uspelo potrditi. Ampak obstajajo tudi dobre novice. Tako izsledki aktualne metaanalize kažejo podobno pozitivno smer: kdor popije sedem ali še več skodelic zelenega čaja na dan, lahko glede na ugotovitve v resnici računa na znižano tveganje za raka na prostati.

Sam sem zeleni čaj na začetku pil predvsem zaradi EGCG in navdušujočih laboratorijskih rezultatov. Zdaj se mi zdi preprosto okusen, naravnost estetski s tistim svojim nevsiljivim smaragdno zelenim odtenkom. Ni dneva, ko ne bi popil vsaj ene skodelice zelenega čaja.

image
Založba Učila
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku